Tv-momenten van 2005

Uit onderzoek van het Veronica Magazine, uitgevoerd door bureau Trendbox, blijkt dat de terroristische aanslagen op het openbaar vervoer in Londen hèt tv-moment van 2005 is. 26% van de Nederlandse tv-kijkers zegt dat de aanslagen de meeste impact op hen hebben gehad. Het onderzoek naar de belangrijkste tv-momenten van het jaar is gehouden onder een groep Nederlandse tv-kijkers van 16 jaar en ouder.

Natuurrampen overheersen in de top 10 van tv-momenten van 2005. Op een gedeelde tweede plaats staan de overstroming in New Orleans (19%) en de tv-actie voor de slachtoffers van de tsunami (19%). Op plek vier staat de aardbeving in Pakistan (11%). In de top 10 van memorabele tv-momenten van 2005 staan verder de rellen in Frankrijk (5%), de brand in het cellencomplex op Schiphol (3%), Live 8 (3%), het proces tegen Mohammed B (2%) en zeer verrassend de zoektocht naar de vermeende poema op de Veluwe (2%).

Bij de definitieve selectie voor het tv-moment van 2005 vielen 8 momenten af, omdat die door de ondervraagden het minst zijn bijgebleven. Dat geldt bijvoorbeeld voor de huwelijken van de prinsen Floris en Pieter-Christiaan en de (aanhoudende) aanslagen in Irak. Ook de liquidaties van criminelen haalden ‘de schifting’ niet. De lancering van Talpa, de Big Brother-baby en Dancing with the Stars hadden ook te weinig impact om de top 10 te halen. De resultaten van de enquête staan in Veronica Magazine.

De winnaars van 2005
Behalve onderzoek naar hèt tv-moment van 2005 heeft Veronica Magazine Trendbox ook gevraagd wie volgens de Nederlander de absolute winnaars van 2005 zijn. Daarbij konden de ondervraagden kiezen uit een aantal vooraf door de redactie van Veronica Magazine aangewezen personen en onderwerpen.

De artiest van 2005
Robbie Williams 52%, Madonna 18%, Kane 15%, Lange Frans en Baas B 10%, Gwen Stefani 6%.

De film van 2005
Harry Potter en de Vuurbeker 43%, Madagascar 23%, Sjakie en de Chocoladefabriek 18%, Sin City 9% en Het schnitzelparadijs 7%.

Het sportmoment van 2005
Yuri van Gelder wint turngoud 39%, Lance Armstrong wint voor de zevende keer de Tour de France 30%, Oranje gaat naar het Wk voetbal 21%, Rens Blom wint goud bij het polsstokhoogspringen op de WK atletiek 7%, PSV bereikt halve finale Champions League 3%.

Het showbizzmoment van 2005
Ophef rond de borsten van Georgina Verbaan 30%, huwelijk Rafael van der Vaart en Sylvie Meis 28%, scheiding Brad Pitt en Jennifer Aniston 26%, liefde Tom Cruise en Katie Holmes 10% , baby Britney Spears 5%. [Radiowereld.NL]