Music & Images levert RDS-systeem aan Radio 1,2,3,4

Het NOB heeft Music & Images Broadcast Services opdracht gegeven tot het leveren van een dynamisch RDS-systeem voor Radio 1 tot en met 4. Het systeem is gebaseerd op het softwarepakket RadioTeXX van M&I welke inmiddels al door Radio538, Noordzee FM, Radio 10FM en de regionale omroepen gebruikt wordt. RadioTeXX is in staat dynamische RDS-berichten te genereren voor verschillende zenders.

RDS heeft zich ontwikkeld tot een interessant servicemiddel voor radiostations. Het systeem kan al het RDS-verkeer regelen en sturen Het biedt de mogelijkheid extra informatie mee te sturen over o.a. nieuws, programma-inhoud en verkeersinformatie naar de verschillende zendernetten aldus Peter van Klei, COO van Music & Images Broadcast Services BV.

RadioTeXX bestaat uit een managementmodule, waarmee alle RDS-services (Program Type, Radio Text, Program Information, Traffic Annoucements enz.) kunnen worden gepland op verschillende dagen van de week. Het programma kan extern bestuurd worden door middel van hardware zoals de mengtafel voor bijvoorbeeld het TA-bit. De RadioTeXX Engine zorgt voor de communicatie met de zender(s). RadioTeXX werkt op basis van het EBU SPB490-protocol.

Auke de Vries, projectmanager NOB, verantwoordelijk voor de implementatie van het systeem: “Het NOB ziet de mogelijkheden van RDS en we willen daar graag, samen met de omroepen op inspelen. RadioTeXX komt aan de wensen van onze klanten tegemoet. RadioTeXX is een perfecte opvolger van de huidige (inmiddels meer dan 10 jaar oude) RDS-netwerk-server”. Volgens de huidige planning zal het systeem in de tweede helft van april operationeel zijn. (M)