Kort nieuws op donderdag 5 april 2001

07.00 uur (10.25 update)

Cobus Boscha staat op het moment (10.25) in het kader van de treinstaking in het pitoreske Brabantse ‘Den Dungen’ (excuses als de naam fout geschreven is) en nodigt iedereen uit om daarheen te lopen om met hem daar een rondje om de lokale kerk te lopen.

David Bowie begint binnenkort met een eigen radiostation op internet. Het Format is zeldzame live-en studio-opnamens van de zanger. Dit wordt uitgezonden via Bowie’s officiële webpagina’s. De officiële webpagina van Bowie is te vinden op www.davidbowie.com

De AVRO heeft woensdag in Cannes een overeenkomst gesloten met producent Bos Bros. voor de productie van vijf familiefilms in de komende vijf jaar. Met de productie van de films is in totaal 40 miljoen gulden gemoeid, waarvan de AVRO 10 miljoen haar rekening neemt. De omroep doet dat onder meer met geld uit stimuleringsfondsen voor de omroep.

3FM nieuws: DE invaljock is terug, ja hoor eerste week terug in de nacht en na zijn drie eigen dagen gaat Gerard Ekdom vannacht ook Giels’s uren voor zijn rekening nemen. Volgende week in Ekdom in de nacht, speciale aandacht voor Urine FM: de ultieme urine en wcplaten.

Raad de Megahit kan weer gespeeld worden tot vrijdag 12 uur 3fm@nos.nl. Enneh, voor de mensen die Jaap Boots missen: hij zit middenin een twee-en-een-halve maand lange trek door de Amazone. Dinsdag 22 mei is hij weer terug in Het Lek (22-1).

Het zat eraan te komen, maar nu is het officieel: RealNetworks (je weet wel, van de Real media speler voor streaming geluid en beeld) heeft een akkoord afgesloten met de groten uit de muziekwereld: AOL Time Warner, Bertelsmann en EMI. Samen zullen zij een nieuw bedrijf vormen: MusicNet.

In de Amerikaanse stad Miami is de Nederlandse televisiemaker en cameraman Wim van der Linden overleden. Hij kreeg onder meer bekendheid door de programma’s die hij in de jaren zestig en zeventig voor de VPRO maakte samen met Wim T. Schippers, zoals Hoepla, De Barend Servetshow en Van Oekel’s Discohoek. Later stapte Van der Linden over naar de TROS, waar hij in conflict kwam met de programmaleiding omdat er te veel naakt en geweld in een van zijn uitzendingen voorkwam. Wim van der Linden stierf aan een hartaanval.

Via het preview kanaal van MR ZAP oftewel Extra TV 1 via UPC in het Rijnmond gebied wordt sinds 1 April tijdelijk de zender SPORT 1 aangeboden.

Televisieproducent Brighter Pictures Ltd uit Londen wordt volledig eigendom van ENDEMOL Entertainment. Het laatste jaar heeft het middelgrote bedrijf zijn omzet meer dan verdubbeld. De internationale reputatie van Brighter Pictures groeit snel door spraakmakende entertainment programma’s, gebaseerd op formats die de grenzen van traditionele televisie verleggen.

De al eerder aangekondigde tv-actie voor boeren die zijn getroffen door mond- en klauwzeer gaat definitief door op zaterdag 14 april. De omroep organiseert de ruim twee uur durende uitzending, die om 20.30 uur begint, samen met de stichting Geef boeren de toekomst. Getroffen boeren komen aan het woord, en ook treden Normaal en Rowwen Hèze op. Het gironummer dat tijdens de actie centraal staat is 1404 (bankrekeningnummer 140041400). Voor mensen die willen bijdragen aan de actie staat ook het telefoonnummer 0900-0030 open. Normaal uit de Achterhoek geeft komend weekeinde ook een akoestisch concert in de studio van Omroep Gelderland in Arnhem. Alle regionale radio- en televisiezenders in Nederland zenden dit concert in het weekeinde uit.

V 8 heeft de rechten gekocht op de nieuwe serie met Lorenzo Lamas in de hoofdrol. De serie, getiteld ‘The Immortal’ zal vanaf donderdag 3 mei te zien zijn. Lamas werd wereldberoemd door zijn rol van Lance Cumson in de serie ‘Falcon Crest’. Daarna was hij de stoere Reno Raines in ‘The Renegade’, een serie die met veel succes ook in Nederland heeft gelopen.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

De directie van De Telegraaf neemt News.nl, het gratis middagblad voor openbaar vervoerreizigers, met onmiddellijke ingang uit de markt. De redenen voor dit besluit zijn volgens De Telegraaf ‘het huidige economische klimaat voor dagbladen: met name de advertentie-ontwikkeling duidt erop dat het voor geheel 2001 begrote aanloopverlies voor News.nl zal worden overschreden’.

De regionale omroep TV West gaat donderdagavond al het beeldmateriaal uitzenden dat vorige week werd gemaakt tijdens de rellen rond een demonstratie van Koerden. Dat heeft hoofdredacteur R. Fresen van de zender woensdag bekendgemaakt. Dinsdag eiste justitie in Den Haag de beelden op. TV West weigerde het ruwe beeldmateriaal toen af te staan.

Op 23 maart jl. verbood de president van de Utrechtse rechtbank de Holland Media Groep HMG om de zender Veronica om te dopen in ‘Me’. Hij deed dit omdat hij van oordeel was dat het merk Me voor een zender inbreuk zou maken op het merk ‘We’ van de gelijknamige kledingketen. Lees hier verder

Uitgever De Telegraaf stopt per direct met de gratis middagkrant News.nl. Dat heeft de uitgever woensdag bekendgemaakt. Door de tegenvallende advertentie-inkomsten dreigt het aanloopverlies dit jaar hoger uit te vallen dan was gedacht. Bovendien staan de resultaten van het gehele uitgeversconcern onder druk. Lees hier verder

De Bus blijft in de garage. De real-life-soap van SBS 6 krijgt na twee series geen vervolg. Tegenvallende kijkcijfers hebben de commerciële omroep daartoe doen besluiten.

SBS heeft meer vertrouwen in de toekomst van Big Diet, dat vorige maand van start is gegaan. Hoewel Big Diet in kijkersaantallen minder scoort dan de beoogde 800.000, spreekt commercieel directeur Frank Eijken toch van een succes. ,,Nu halen we een gemiddelde van 740.000, maar in de doelgroepen, 20- tot 49-jarigen en vrouwen doen we het een stuk beter.” Lees hier verder

Tv-zender NTV wordt gebreideld. Maar president Poetin blijft zwijgen over de vrijheid van meningsuiting en dat is een veeg teken, zeggen critici. De journalisten van NTV, de enige onafhankelijke tv-zender van Rusland, weigeren zich neer te leggen bij wat ze beschouwen als een overname door de autoriteiten. De NTV-leiding werd dinsdag vervangen op initiatief van een grootaandeelhouder die wordt gecontroleerd door het Kremlin. Lees hier verder

Het programmablad TeleVizier, een uitgave van de VNU en de AVRO, verschijnt vanaf vandaag in een nieuwe gedaante. De bijbehorende reclamecampagne wordt echter niet in AVRO-zendtijd gevoerd – dat is volgens de huidige mediawet niet toegestaan – en ook niet in STER-tijd bij de publieke omroep. In plaats daarvan heeft men 35 spots geboekt op de popmuziekzender TMF, want daar zit volgens hoofdredacteur Peter Houben voortaan de doelgroep. ” Het blad is gericht op sterren en glamour”, beaamt hij, “en dat is niet iets waar de AVRO op dit moment voor staat.” Lees hier verder

Geef jij graag je mening? Op Indebat.nl kun je discussiëren op het nieuwe discussieplatform van de AVRO. Je kunt reageren op diverse stellingen en daarnaast is het mogelijk om online te chatten en te discussiëren met andere bezoekers. De stellingen en discussies zullen over actuele onderwerpen gaan.

Radio 5 veranderde op 1 april in 747 AM. De zender kiest voor verdieping en besteedt extra aandacht aan bijzondere radiogenres. Zo is er iedere werkdag de soap Radio Bergeijk. Op de site staat vanaf volgende week de laatste aflevering, wekelijks een nieuwe Radio Bergeijk-strip en programma-informatie.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.