KORT NIEUWS OP DINSDAG 22 MEI 2001

07.00 uur

Yorin-programma “Starmaker” blijkt goed te scoren op internet. De reallife-soap over een aantal jongeren die worden klaargestoomd voor het artiestenvak staat op nummer 3 in Multiscope top-10 radio en televisie. Vorige maand was de site (www.star-maker.nl) goed voor 730.000 unieke bezoekers, bijna twee keer zoveel mensen als gemiddeld naar een tv-uitzending van “Starmaker” kijken.

Kroonprins Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta trouwen op zaterdag 2 februari 2002 in Amsterdam. Op die dag zullen zowel het wettelijk als kerkelijk huwelijk worden voltrokken. Het is nog niet bekend op welke locaties de plechtigheden plaatsvinden. Maxima krijgt op haar trouwdag de titels Prinses der Nederlanden en Prinses van Oranje-Nassau, maar ze zal zich geen Prinses van Oranje mogen noemen. Dat zou erop wijzen dat Maxima ook geen koningin zal worden genoemd als Willem-Alexander de troon bestijgt. In de Tweede Kamer bleken de meningen hierover verdeeld.

De zangers en zangeressen van Starmaker hebben afgelopen woensdag voicemailberichten opgenomen. In totaal hebben ze 70 welkomsboodschappen ingezongen en ingesproken. Vandaag kun je tijdens de dagelijkse uitzending bij Yorin meekijken naar de opnames. Alle “talenten”: Sita, Bart, Bouchra, Martijn, Rachel, Anna en Stefan hebben aan het project meegewerkt. Vanavond kun je de welkomsberichten, van “Damn I think you called me!” tot “Hi, je spreekt met Anna van Starmaker…”, downloaden op 12Voicemail.com.

De afgelopen tijd kon je bij Teleac/NOT een internetcursus volgen onder de titel “Internet: je bent nooit te oud…”. De serie zit er bijna op, maar de cursisten kunnen hun pas verworven kennis direct in de praktijk brengen. De meeste uitgezonden radio- en tv- programma’s staan op internet, dus handig om nog eens alles na te kijken. Daarnaast kan je ook het cursusboek downloaden

Studio Spaan, het programma van Henk Spaan en consorten, heeft een eigen website. Daarop kun je informatie vinden over alle besproken onderwerpen, de gasten en video’s bekijken. Op de site staan sinds kort ook quotes als wav-bestanden. De meest markante uitspraken uit het programma kun je hier downloaden of afspelen in Real Audio. Ook wordt precies uitgelegd hoe je een quote van Willem van Hanegem kunt instellen als e-mailmelder. Voor de uitspraken ga je op de website naar de rubriek “Quote”

Heb je niet de mogelijkheid om zelf naar Pinkpop te gaan, maar wil je wel helemaal op de hoogte blijven, dan kan dat ook dit jaar weer via allerlei kanalen. Pinkpop werkt hiervoor samen met de NPS, VARA en VPRO. Op televisie zal er 4 juni verslag worden gedaan door dezelfde presentatoren als vorig jaar: Dolf Jansen, Isabelle en Marco Roelofs. Via de radio kun je het hele Pinksterweekend luisteren naar optredens en reportages vanaf het festivalterrein. Daarnaast heeft de VPRO heeft site geopend vol met informatie over artiesten en alles wat met Pinkpop te maken heeft. Tijdens het festival komen de sfeerverhalen, hitlijsten, interactieve interviews, recensies, Internet-radiokanalen en videobeelden.

Nooit geweten dat er op het Nederlandse internet zo’n aardige website bestaat over amateurfilm of smalfilm. De Stichting smalfilmmuseum bestaat sinds 1985 en verzamelt audio-visueel materiaal `van nationaal belang`, documentatie en objecten in relatie tot de amateurfilm. De collectie bestaat uit zo’n 4000 amateurfilms, waarvan de oudste uit 1905 dateert.

De eerste blik op een legale variant van Napster werd donderdag aan het publiek getoond door directeur Rob Glaser van RealNetworks. Aan MusicNet wordt nog hard gewerkt, maar de functies die Glaser omschreef, lijken veel op de functionaliteit van Napster

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

Het multiculturele popfestival dat zondag op het Malieveld in Den Haag werd gehouden, is door duizenden belangstellenden bezocht. Een groep allochtone studentes organiseerde het festival met het thema ‘wereldburgerschap’. Het programma bestond uit optredens van onder anderen de hip-hop/raggae band Postmen, de Oezbeekse zangeres Yulduz Usmanova en de Noord-Afrikaanse volkszanger Najat Aatabou. De Friese popgroep De Kast besloot het festival.

Muziekruildienst Napster is op zoek naar mensen die de nieuwe versie van het programma willen uitproberen. De introductie van deze abonnementsversie van Napster staat voorlopig gepland voor deze zomer. Een exacte datum is nog niet bekend. Muziekruildienst

Een concert van Blof dat op 15 januari werd opgenomen in Ahoy’, wordt op 14 juni op cd uitgebracht als eerbetoon aan de overleden Blof-drummer Chris Götte. De opbrengst van de cd gaat naar War Child. Oog in oog, live in Ahoy’ gaat de plaat heten en is alleen via de site (www.blof.nl) van de band te bestellen. De bandleden willen niet dat de commercie, zoals platenwinkels, garen spinnen door de verkoop van de cd.

Donderdag 24 mei is het Hemelvaartsdag. Op die dag zendt het Radionieuws uit volgens het zondag-schema. Omdat niet alle programmamakers van bijvoorbeeld Radio 4 en 747 AM weten wat dat precies inhoudt, is het zaak dat de nieuwslezer bijtijds met de techniek doorneemt welke lengte het bulltin krijgt. Dan komen de programmamakers niet voor verrassingen te staan.
Radio 1 wordt in de daluren gekoppeld aan Radio 4, 747 AM en de regionalen. In de daluren (9.00 uur, 10 uur, 11 uur, 14 uur, 15 uur en 16 uur) klinkt dus alleen het audiologo. Verder is er de hele dag geen verklanking en wordt en niet gebumperd.
Overigens zijn er op Hemelvaartsdag wel uitzendingen van het Radio-1-Journaal op de vaste tijdstippen (van 6 tot 9 uur, van 12 tot 13.30 uur en van 17 tot 19 uur). Tijdens die piekuren verloopt op Radio 1 alles volgens de gebruikelijke usance, met RJN-tune en headlines gelezen door de RJN-presentator.

De meest succesvolle Amerikaanse comedyserie aller tijden ‘Seinfeld’ is binnenkort weer te zien op NET 5. Vele fans van deze soms bizarre, originele en talloze onderscheiden serie zullen opgelucht adem halen wanneer Jerry, Kramer, Elaine en George vanaf 4 juli tussen 23.30 en 00.00 uur op NET 5 weer in vele huiskamers het scherm bekleden.

Op Hemelvaartdag, donderdag 24 mei aanstaande, organiseert Sky Radio in samenwerking met ProActs en Free Record Shop een uniek akoestisch concert van De Kast in Het Concertgebouw in Amsterdam. Op deze lokatie, die over het algemeen alleen voor klassieke concerten wordt gebruikt, zal de populaire Friese band na hun succesvolle tour van meer dan 50 optredens nog eenmaal het podium betreden voor een selecte groep van 2.000 fans. Om dit unieke concert bij te kunnen wonen, kon men in verschillende media, waaronder spots op Sky Radio, opgeroepen om naar www.skyradio.nl te surfen. Daar werd een simpele vraag gesteld over de nieuwe single van De Kast “Zonder Reden”. De in totaal 2.000 beschikbare kaarten waren niet te koop. Voorafgaand aan het akoestisch concert kan er vandaag op www.skyradio.nl gechat worden met de leden van De Kast.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.