Search
Close this search box.

KORT NIEUWS OP WOENSDAG 27 JUNI 2001

06.00 uur

Het kabinet en de Tweede Kamer zijn in botsing gekomen over de verdeling van de landelijke frequenties voor commerciele radiozenders. De regering wil dat de tien frequenties worden geveild, waarbij in elk geval een nieuwszender, een Nederlandstalige muziekzender en een klassieke zender zullen worden gekozen. Zes van de tien frequenties worden zonder voorwaarden vooraf geveild. Dat betekent dat bestaande grote radiozenders als Sky Radio en Radio 538 geen voorkeursbehandeling krijgen.

Een meerderheid van de Tweede-Kamerfracties heeft het kabinetsvoorstel resoluut van de hand gewezen. PvdA en D66 vinden dat de grote commerciele radiostations hun huidige frequenties moeten kunnen behouden. De Tweede Kamer debatteert volgende week over de verdeling van de radiofrequenties.

Wilt u helemaal op hoogte zijn, surf naar de Zerobase afdeling op de Radiowereld

Philips stopt met de productie van mobiele telefoons. Het elektronicaconcern denkt geld te kunnen besparen door de mobieltjes te laten maken in China. De productie wordt ondergebracht in een samenwerkingsverband met China Electronics Corporation (CEC). Voor de herstructurering trekt Philips in het tweede of derde kwartaal van dit boekjaar zo’n 660 miljoen gulden uit. De mobiele telefoons blijven wel op de markt onder de merknaam Philips.

De komkommertijd is weer aangebroken, daarom vragen we u, heeft u of uw omroep iets te melden, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom. Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site. Alles is welkom.

In haar woonplaats Badhoevedorp is de schrijfster/columniste Henriette Boas overleden. Zeker dertig jaar lang leverde ze bijdragen aan landelijke week- en dagbladen, zoals het Parool. Via ingezonden brieven leverde ze commentaar op actuele zaken; haar laatste brief werd vijf dagen geleden gepubliceerd. Boas werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de BBC in Londen. Bekend
werden onder meer haar journalistieke bijdragen rond de vrijlating van de Drie van Breda en de vervolging van de Nederlandse oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Henriette Boas werd 89 jaar oud.

Vanaf 1 juli zal een van de populairste radio-zenders van Duitsland, WDR 4, analoog via de satelliet gaan uitzenden. Hierdoor is het nu mogelijk om , hetzij analoog (WDR 1,2,4 en Funkhaus Europa) danwel digitaal (WDR 3 en WDR radio 5) alle WDR radio-stations in Nederland in stereo via de Astra-satelliet te ontvangen. De WDR zenders waren weliswaar al allemaal aanwezig via ADR (astra Digital Radio oftewel digitale radio achter Analoge transponders), maar in Nederland zijn nauwelijks ADR ontvangers verkrijgbaar omdat dit systeem bijna uitsluitend op Duitsland gericht is.

De BBC wordt ervan beschuldigd zijn dominante positie te misbruiken als het gaat om radiorechten in de sportmarkt. Een commerciële zender wil daarom een juridische procedure starten tegen de Britse omroep. Volgens The Wireless Group, eigenaar van talkSport, overtreedt de BBC de wet door hoger in te zetten op radiorechten van sportevenementen.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

NOS Actueel zendt vrijdag 29 juni op Nederland 2 een interview uit met Prins Bernhard, die dan 90 jaar wordt. Prins Bernhard geeft zelden interviews. Ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag wilde hij daar een uitzondering voor maken. Daarvoor ontving de Prins onlangs Maartje van Weegen, NOS verslaggever Koninklijk Huis, op Paleis Soestdijk.
Het interview wordt op vrijdag 29 juni uitgezonden tussen 19.25 en 20.00 uur op Nederland 2. Voor auditief gehandicapten (doven en slechthorenden) wordt het interview via pagina 888 ondertiteld. Na afloop van de uitzending is het gesprek via NOS internet (www.nos.nl) gedurende 24 uur te bekijken.
2Vandaag blikt vandaag vooruit op de verjaardag van Prins Bernhard, die vrijdag zijn 90e geboortedag herdenkt. De stichting Eerbetoon ZHK Prins Bernhard viert vandaag alvast feest in de tuin van Paleis Soestdijk. (Ned 2, 17.59 uur)

Met ingang van vrijdag 6 juli worden de nieuwste afleveringen van de comedyserie ‘Oppassen!!!’ herhaald bij de VARA op Nederland 3. De serie begint een paar dagen na de dood van opa Henry Buys die is overleden aan een hartaanval. Opa Willem Bol woont nu alleen in het huis. Hij probeert ondanks de situatie goed voor zichzelf te zorgen en is vastberaden niet te verslonzen. Veel kans om zich erg eenzaam te voelen krijgt echter hij niet want voortdurend komen er vrienden en bekenden op bezoek.

De RVU organiseert vandaag voor de derde keer een referendum. De stelling luidt: De omroepverenigingen moeten worden afgeschaft. Koos Postema presenteert de live-uitzending om 20.30 uur op Nederland 3. Op de site kan de internetter de landering van de stelling bekijken.

Tijdens de zomerstop van KRO’s Ontbijt TV (Nederland 1) gaat het NOS-Journaal de ochtendbulletins verlengen tot negentien minuten. De reguliere bulletins worden aangevuld met service-achtige informatie zoals een krantenoverzicht. Het blok van negentien minuten wordt steeds herhaald, waarna op het hele uur weer een ververste versie volgt.

De testuitzending die dinsdagochtend plaatsvond op de middengolffrequentie 1296 kHz was volgens Radio Nationaal ‘een succes’. De uitzending die voor 15 minuten was gepland, liep uit tot een dik uur. Radio Nationaal is overladen positieve luisterrapporten van uit alle uithoeken van Nederland en België. Diverse vrachtwagenchauffeurs konden de commerciele radiozenders zelfs ver in Duitsland en Frankrijk luid en duidelijk ontvangen. Aanstaande zondag wordt de AM1296 defintief in gebruik genomen door Radio Nationaal. (HvB)

Afgelopen maandag is Albert Milhado op 90-jarige leeftijd overleden. Milhado vestigde zich kort na het begin van de Tweede Wereldoorlog in Londen en werd daar omroeper voor Radio Oranje. Ook gaf hij de Engelse editie van Vrij Nederland uit. Na de oorlog werd hij populair door de rubriek ‘gesproken brief uit Londen’ die hij tot 1959 wekelijks verzorgde voor de AVRO Radio.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.