Search
Close this search box.

Kort nieuws op Maandag 16 Juli 2001

05.00 uur

Herman Brood staat overal in de belangstelling. De media schrijft veel dossiers en necrologieën. Op de radio worden oude hits van hem gedraaid en op tv zie je bloemenzeeën voor het Hilton hotel. Ook de NOS heeft een uitgebreid dossier online gezet over Herman Brood. Hier kun je meer lezen over zijn leven, het nieuws van de laatste dagen teruglezen en je vind een aantal links naar anders websites. Verder kun je je zegje kwijt in het forumof via www.hermanbrood.nl

De zanger van de Ierse rockformatie U2, Bono, is geschokt door de dood van Herman Brood. De popmuzikant droeg tijdens een optreden in Keulen het nummer ‘In a Little While’ op aan de Nederlandse rocker, ook werd er een minuut stilte gehouden. Bono was een fan van Herman Brood. Aan het Radio 2 muziekprogramma Schiffers.FM liet de U2-voorman weten dat er maar weinig mensen zijn met een zo levendige verbeelding.

MTV heeft sinds kort een site speciaal voor de adverteerders en de mediabureaus. De site www.mtv-sales.nl vervangt hiermee de standaard brochures. Belangrijkste voordeel is dat het volgens MTV ook het ‘gevoel’ van de muziekzender overbrengt.

3FM nieuws: Vandaag is Corne Klijn weer gewoon in zijn eigen programma te beluisteren, nadat je hem ook dit weekend veelvuldig kon horen op 3FM. Edwin Diergaarde was ziek en dus nam Corne zijn programma’s over. Overigens heet de nieuwe producer van Kort en Klijn Viola Murgia en is vandaag begonnen. Maar niet getreurd, Debby is er nog tot woensdag.

Minister Hermans (OCenW) en zijn collega’s Vermeend (SZW) en Van Boxtel (BZK/GSI) steunen een eenjarig experiment met Educatieve TV (E-TV) in Rotterdam. Zij maken hiervoor bijna 5 miljoen gulden vrij. Het is de bedoeling om groepen die via andere kanalen moeilijk te bereiken zijn, via E-TV aan te zetten om te leren.

Wilt u helemaal op hoogte zijn, surf naar de Zerobase afdeling op de Radiowereld

Begin deze week hadden de inwoners van Keulen de keuze uit drie gratis kranten. Vanaf vandaag is er geen enkele meer over. De Keulse krantenoorlog is voorbij. De gratis krant 20 Minuten Köln, Springer (onder meer Bild) en de Extra Köln.

Het Duitse media programma “Big Diet” gaat eerder stoppen omdat er te weinig mensen keken. Dat betekent een zeer grote strop voor RTL2, dat het programma waarin de deelnemers zoveel mogelijk kilo’s moesten verliezen, uitzond. RTL2 haalde er nog wel een nieuwe presentatrice bij, met ,,meer humor en luchtigheid”, maar die trok – zelfs op de zondagavondaflevering – ook niet meer dan 470.000 kijkers. Op 29 juli is de laatste uitzending op RTL2, 45 dagen eerder dan gepland.

De NOS is tevreden over de kijkcijfers voor de verlengde ochtendjournaals. Sinds 3 juli kijken dagelijks gemiddeld 610.000 mensen naar de uitzendingen, die zijn aangevuld met vakantieweerberichten, een krantenoverzicht, beursnieuws en een studiogast. Een woordvoerder van de NOS zei donderdagavond dat het aantal kijkers sinds 3 juli bijna is verdubbeld. De bulletins duren nu 19 minuten, voor die tijd was dat vijf minuten. De verlengde zomerjournaals zijn tot en met vrijdag 31 augustus te zien op Nederland 1 en 2.

In het telefoonboek van KPN staan voortaan geen nummers meer van sekslijnen. Wat de KPN daartoe heeft bewogen, is onduidelijk. Wel benadrukte een woordvoerder dat het telecombedrijf niet door de knieen is gegaan voor de argumenten van de stichting Schreeuw om leven. Die heeft herhaaldelijk geprotesteerd tegen het sekstelefoonkatern. De stichting betitelde het besluit van KPN als ‘kloek’. Overigens wordt uit het telefoonboek het gehele katern met 0800-, 0900-nummers verwijderd, waarvan de seksnummers maar een onderdeel zijn.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

De vijf aanbieders van mobiele telefonie in Nederland stoppen met het bijna gratis verstrekken van mobiele telefoons. Het terugverdienen van de toestellen duurt te lang. Hierdoor gaat de consument aanzienlijk meer betalen voor een mobiele telefoon. Dit blijkt uit een telefonische rondgang langs KPN, Libertel, Telfort, Dutchtone en Ben. Op een mobiele telefoon leggen deze telecombedrijven gemiddeld 250 gulden toe. Ze dachten lange tijd de kosten te kunnen terugverdienen met de winst op telefoongesprekken. De korting moet terug naar enkele tientjes, of zelfs helemaal verdwijnen, stellen de aanbieders.

De publieke omroep moet een gidsrol gaan vervullen bij de sociale en culturele ontplooiing van het internet. Dat staat in een brief van staatssecretaris Rick Van der Ploeg van Cultuur aan de Raad van bestuur van de NOS. Aanleiding van de brief is een onderzoek dat in opdracht van de NOS is uitgevoerd. Volgens dat onderzoek zullen de publieke omroepen jaarlijks tussen de 77 en 325 miljoen gulden kwijt zijn aan nieuwe media, afhankelijk van de ambities. Van der Ploeg heeft de omroepbudgetten al verhoogd met anderhalf procent vanwege de internet-activiteiten; op termijn is daarvoor jaarlijks 100 miljoen gulden beschikbaar.

Over drie maanden zal Radio Vestingstad FM uit Woudrichem (vroeger Atlantis) ook een aanval op het wereldrecord radio-maken. Men wil het record van 99 uren verbeteren. Tijdens de wereldrecordpoging wordt geld ingezameld voor de oranjeverenigingen. Dit ter gelegenheid van het huwelijk van prins Willem Alexander en Maxima Zorreguita. Overigens is het station ook te bereiken via een vernieuwde site op www.vestingstadfm.nl

De acteur Peter Aryans is vrijdag op 83-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Doorwerth. Peter Aryans, die eigenlijk Peter Vander heette, speelde onder meer in tal van televisieseries als Dagboek van een Herdershond, Twee onder een kap en Maigret. Tussen 1951 en de jaren tachtig speelde Aryans in tientallen tv-producties voor vrijwel alle publieke omroepen. Zijn eerste rol was in Ending (’51). Verder speelde hij in programma’s als Cyrano de Bergerac (1962), Klatergoud (begin jaren zeventig), Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer (1974/75) en afleveringen van Roald Dahl.

Het laatste nieuws op Maandag 16 Juli 2001

internet en digitale televisie. Dat vindt staatsecretaris Van der Ploeg (Media). Hij schrijft dit in een brief aan de Raad van Bestuur van de NOS.
Lees Het AD verder

Napster sluit vrede met Dr. Dre, MetallicaMetallica en Dr. Dre hebben een schikking getroffen met Napster. Verder gaat het bedrijf in beroep tegen de uitspraak dat het dicht moet blijven.
Lees webwereld verder

Microsoft in muziekalliantie met Universal, Sony Microsoft is een alliantie aangegaan met Pressplay, de online muziekdienst van Universal en Sony die eerder als Duet te boek stond.
Lees webwereld verder

In juni 2001 zijn meer dan een miljoen speelfilms illegaal van internet gedownload. De populairste downloads zijn Lara Croft: Tomb Raider, Shrek and Pearl Harbor. Dit stelt Mediaforce, een bedrijf dat technologie biedt tegen het weren van illegale downloads.
Lees verder bij Planet

Uitgeversgroep Think Media (het vroegere De Beukelaar) is bezig met de doorlichting van uitgeversdochter De Vrije Pers (P-Magazine, Teek, Ché en het mislukte Lola ). Een partnership wordt niet uitgesloten. De kostprijs van elk blad wordt bekeken. De herlancering van Lola is gekoppeld aan strikte voorwaarden. De positie van directeur Alain Grootaers staat ter discussie. Het mislukken van het vrouwenblad Lola heeft bij De Vrije Pers (Think Media) diepe wonden geslagen en die zijn niet alleen van financiële aard. Volgens betrokkenen hangt de toekomst van directeur Alain Grootaers aan een zijden draad.
Lees Standaard verder

Twaalf hippe jonge meiden en jongens lopen met groene T-shirts aan rondom het grote Veronicapodium in de Jaarbeurs. Het zijn de Veronica Talent Scouts, die op het jongerenevenement Megafestatie talenten werven. De vraag is alleen waarvoor. De ontzielde Vereniging Veronica heeft immers geen radio- en televisiezender meer om het aanstormend talent te promoten. De meeste bezoekers weten dat niet. ,,Wil jij voorgesteld worden aan een platenmaatschappij?” vraagt een geblondeerde talentscout. ,,Schrijf je dan nú in en zing straks een liedje op het podium.” Senrico Fard is 21 jaar en zijn grootste droom is als muzikant te worden ontdekt. ,,Ik wil een eigen cd maken, daarom doe ik mee.” Veronica heeft veel meer power dan Yorin, zegt Senrico. ,,Kijk maar naar de kijkcijfers.” Met een zonnebril op het gezicht en een gitaar in de hand zingt hij een Spaanstalig nummer.
Lees verder bij het NRC

KPN doet noodgedwongen al haar 2193 zendmasten, die in gebruik zijn voor het gsm-verkeer, in de verkoop. Het gaat om 820 KPN-masten in Nederland, 1137 in Duitsland en 236 in België. Het financieel noodlijdende KPN hoopt met de verkoop tussen de 200 en 300 miljoen gulden binnen te halen, ongeveer 100.000 gulden per mast.’
Telegraaf

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.