Kort nieuws op Maandag 23 Juli 2001

05.00 uur

Na twee weken is de internetsite van Hofstad Radio weer in de lucht. De oorzaak was een probleem bij de internet provider (installatie van nieuwe programmatuur) Vanaf vandaag is de site weer volledig in de lucht op http://hofstad.nl.com. Na de zomer is het overigens ook mogelijk om Hofstad Radio in de Haagse ether te beluisteren.

Het Lek zendt de komende twee maanden elke woensdag en donderdag tussen 23:00 en 24:00 uur een live concert uit op 3FM. Via de artiestenpagina’s op de website kunnen bezoekers kennismaken met het geluid van de bands. Op de site staat daarnaast een schema van het programma.

250 Huishoudens in Arnhem krijgen van energiebedrijf Nuon een internetverbinding die minimaal zo snel is als internetten via de kabel en inbellen overbodig maakt. Tussen het elektriciteitsnet en de computer zal een soort modem aangebracht worden, waardoor de gebruikers elk willekeurig stopcontact in huis kunnen gebruiken.

De Amerikaanse aanbieder van internetradio, MusicMatch, heeft een akkoord kunnen bereiken met het RIAA over een licentiemodel en mag zo voortaan verder uitzenden. Een dikke maand geleden had het RIAA namelijk klacht ingediend tegen MusicMatch en twee andere aanbieders van e-radio, omdat zij interactieve mogelijkheden tot beluisteren aanboden, wat volgens het RIAA een speciale licentie behoefde. Nu heeft het RIAA dus in al haar wijsheid besloten dat Muzicmatch niét interactief is en dus mag het weer.

De Duitse muziekzender Viva heeft MTV Duitsland ingehaald qua bereik. Viva heeft volgens de laatste cijfers ruim viereneenhalf miljoen kijkers, MTV 4,3 miljoen. De zenders zijn al geruime tijd in een kijkcijferslag verwikkeld en lanceerden beide een tweede station. Zo kunnen de Duitse muziekliefhebbers nu ook kijken naar Viva Zwei en MTV 2 Pop.

Ruim 150 tijdschriftentitels van VNU, waaronder Nieuwe Revu, Donald Duck, Libelle en Margriet, komen in handen van het Finse mediaconcern Sanoma. Met de verkoop is een bedrag gemoeid van 1,25 miljard euro (2,75 miljard gulden). De Consumenteninformatie Groep van VNU zal worden samengevoegd met Helsinki Media, de grootste tijdschriftenuitgever van Finland. Het hoofdkantoor van de nieuwe organisatie zal in Nederland gevestigd worden. T. Bouwman, nu nog lid van de Raad van Bestuur van VNU, is benoemd tot President van de gecombineerde tijdschriftengroep. De transactie leidt in Nederland niet tot gedwongen ontslagen en de huidige arbeidsvoorwaarden blijven voor het personeel behouden.

Lokale Omroep Zuiderzee FM in nu ook online met Winamp te beluisteren

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

De studio-opnamen van de nieuwe Nederlandse horrorfilm ‘Deadline’ zijn van 28 juli tot en met 5 augustus via een webcam op de set live op internet te volgen. Ook is het mogelijk via de site www.twistedpictures.nl tussen de opnamen door te chatten met de filmmakers. Op die manier kunnen kijkers commentaar leveren op wat ze zien. Ook is het mogelijk ideeën te suggereren voor het verloop van de film. De 26-jarige regisseur Jonathan Kray benadrukt dat het gaat om suggesties. Hij kan niet toezeggen dat de geopperde ideeën ook echt in de film worden verwerkt.

John de Mol Produkties en Joop van den Ende TV Producties fuseren per 1 augustus tot Endemol Nederland. De firma levert onder andere programma’s als Goede Tijden, Slechte Tijden, Baantjer, Miljoenenjacht en Weekend Miljonairs. Herman van der Zwan is benoemd tot directievoorzitter. John de Mol heeft als Chief Creative Officer onder andere de leiding over het ontwikkelen van programma’s.

De publieke omroepportal Omroep.nl heeft de online tv-gids in een nieuw jasje gestoken. De pagina is overzichtelijker geworden en je vindt meer informatie over de programma’s. Nieuw op de site is de rubriek ‘Mijn Gids’. In dit onderdeel kun je programma’s opzoeken en je aanmelden voor een e-mailservice waarbij je informatie krijgt over de programma’s die jouw interesseren. Ook kun je de online gids aanpassen zodat deze alleen de programma’s weergeeft die jij leuk vindt. Surf naar de Gids

Het bedrijf Strawberries heeft, als primeur voor de Nederlanden, een streamingbanner ontwikkeld. Daarmee wordt het mogelijk om ook streaming informatie (audio, video) in een banner te verwerken. Door op de videostream te klikken wordt de banner geactiveerd. Zo is weer een nieuwe vorm van publiciteit ontstaan.

Wilt u helemaal op hoogte zijn, surf naar de Zerobase afdeling op de Radiowereld

De Japanse Toho-studio’s hebben een Nederlandse parodie op de Godzilla-films verbrand. Het gaat om het veelbekroonde ‘Godzilla vs. the Netherlands’, waarin het groene monster op komische wijze Nederlandse monumenten als de Erasmusbrug en de Amsterdamse Arena vernietigt. De Toho-studio’s, die de rechten van Godzilla beheren, vinden dat de maker van de Nederlandse versie daarmee de wet heeft overtreden. Godzilla vs. the Netherlands ging twee jaar geleden in premiere en heeft sindsdien veel internationale prijzen gewonnen.

ICT-servicebedrijf Landis gaat voor 24 miljoen euro nieuwe aandelen plaatsen bij grote Nederlandse verzekeraars en pensioenfondsen. Het geld wordt gebruikt voor de eerder deze maand aangekondigde overname van automatiseerder QuayOne in Den Bosch en verdere acquisities. Landis zou het geld ook graag gebruiken voor de vername van 2200 zendmasten van telecombedrijf KPN. Samen met bouwbedrijf Crown Castle Benelux en de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers heeft Landis f 220 miljoen geboden, of f 100.000 per mast. Het consortium is een van de zeven bieders op de zendmasten.

We zitten weer midden in de komkommertijd, daarom vragen we u, heeft u of uw omroep iets te melden, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom. Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site. Alles is welkom.

Kabelaar UPC stopt vandaag met de doorgifte van de betaaldienst PlusTV. PlusTV is de analoge voorloper van het nieuwe product UPC Digital. Abonnees van PlusTV kunnen overstappen op UPC Digital.

Net als in Duitsland mogen in ons land de vijf belbedrijven die vorig jaar een UMTS-licentie in de wacht hebben gesleept samenwerken bij de bouw van het UMTS-net. Samen kunnen zij met veel minder masten en antennes toe. Dat bespaart hen in ons land naar schatting f 1,5 tot f 2 miljard. Samen moesten KPN, Libertel, Ben, Telfort en Dutchtone een jaar geleden f 6,1 miljard neertellen voor hun licenties.

Het laatste nieuws op Maandag 23 Juli 2001

Tot morgen, ik ga maar weer slapen.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Lees verder in de Telegraaf
. De netto schuld is nu zo’n EUR8 miljard en loopt elk kwartaal met EUR400 miljoen op. Op de beurs geniet het aandeel UPC geen enkel vertrouwen meer van beleggers. De stukken die in maart 1999 nog rond de EUR80 noteerden, sloten gisteren op EUR1,40. Met de Set Top Computer of Set Top Box, die volgens UPC “de digitale revolutie bij de consument in huis brengt”, moet het enorme kabelnetwerk eindelijk geld op gaan leveren. Maar de vraag naar het ‘opzetkastje’ en de kwaliteit ervan laten te wensen over.Kabelgigant UPC zit in een lastig parket

Lees Trouw verder
is er geen twijfel mogelijk. De ongeneeslijke kanker van Tara Oedayray Singh Varma bestaat niet. Donderdag werd die ‘onthulling’ gedaan in ‘2Vandaag’, gisteravond moest ‘Opgelicht!’ de gedetailleerde bewijzen leveren.Tros-consumentenprogramma ‘Opgelicht!’ Voor de makers van het

Lees NRC verder
hebben hun ruzie met uitgeverij de Noordelijke Dagbladen Cominatie (NDC) over de fusie met het Nieuwsblad van het Noorden bijgelegd. De fusie van de kranten met het Nieuwsblad van het Noorden kan daarom volgens plan doorgaan.Groninger Dagblad en de Drentse Courant De journalisten van het

Lees verder in de Volkskrant
– althans voor de muziekliefhebber die er ook een kopietje van wil maken. De platenmaatschappijen zullen hém niet zeggen of de cd tegen kopiëren is beveiligd. Maar dat vertellen ze ook niet aan de winkelier. Een rondgang langs een aantal platenwinkels leert dat zij niet op de hoogte zijn van eventuele sloten op cd’s. Dat gebeurt sinds zeker vier maanden op grote schaal. Russische roulette De platenindustrie beveiligt sinds enkele maanden zijn producten tegen kopiëren. Dat moet piraterij via de computer verhinderen. Consument noch winkelier zijn op de hoogte gesteld. De detailhandel: ‘Ze horen het in elk geval op de hoes of het boekje te zetten.’ Het kopen van een cd wordt een

Lees webwereld verder
. Mits er voldoende onderlinge concurrentie blijft bestaan, mogen KPN, Libertel, Telfort, Ben en Dutchtone samenwerken bij de aanleg van UMTS-netwerken.Telco’s mogen samenwerken bij aanleg UMTS

Lees Trouw verder
gaat het minder goed. Directeur Bill Bennett, goed voor een jaarsalaris van ruim 1,8 miljoen gulden, en vijf stafmedewerkers zijn ontslagen in een poging het tij te keren.Maverick Madonna mag dan goud verdienen met haar concerten, met haar platenmaatschappij

Lees NRC verder
, de roddel- en achterklapsite voor alles wat met radio te maken heeft. Radiomakers en radiofreaks verspreiden er geruchten die ze al dan niet zelf verzonnen hebben en voeren er diepgravende discussies over belangwekkend nieuws als de overstap van programmaker Arlo van der Sluis (wie kent hem niet) van Radio 538 naar Noordzee FM.Radio.nl leidt linea recta naar de website van Radiowereld De domeinnaam