Kort nieuws op Dinsdag 25 September 2001

[05.00 uur]
Goedemorgen.

Jan des Bouvrie vertrekt naar SBS6. Hij zal bij deze omroep een nieuw programma presenteren, Wonen met Jan. Hiermee neem thij ook meteen afschied van Yorin waar hij mede het programma TV-Woonmagazine presenteerde. Nu wordt Jan Des Bouvrie zelf de presentator. Ook hier zal hij woningen aankleden zoal hij eerder al deed. De bekende ontwerper gaat hierbij samenwerken met zijn vrouw, Monique des Bouvrie. Zij is styliste. De eerste aflevering wordt op 13 oktober uitgezonden.

De Nederlandse documentaire filmmaker Rob Hof heeft de Prix Italia in de categorie “Granorolo Gran Premio” gewonnen met de film “De Terugkeer”. De Granorolo Gran premio is voor het tv- of radioprogramma dat de belangrijkste problemen van de mensheid laat zien: armoede, honger, ziekte, oorlog. Hij maakte de documentaire in opdracht van het ZDF. Aan de prijs is een bedrag van ruim 55.000 gulden verbonden. Het ZDF heeft de documentaire meerdere malen uitgezonden. Volgens de jury is de film dramatisch en ontroerend. De Prix Italia wordt beschouwd als de meest prestigieuze competitie tussen Europese tv-programma’s en bestaat sinds 1948.

Alle grote sterren, van Bruce Springsteen tot Willie Nelson, brachten ontroerende en tegelijkertijd hartversterkende songs ten gehore, ter nagedachtenis van de vele doden en ter ere van de de duizenden ‘helden’, gewone mensen – politie – brandweer – verpleegkundigen …. De songs geven kracht en getuigen van medeleven in deze moeilijke tijden. Internetradio “De Hotline” brengt volgens eigen zeggen exclusief de complete show, in een ‘on demand’ stream, rechtstreeks op het internet ….

De natuurzender National Geographic verdwijnt in Arnhem van de kabel. Daarvoor in de plaats komt Euronews. De wijziging vindt plaats op 1 oktober als kabelexploitant UPC de nieuwe zenderindeling voor televisie gaat doorvoeren. Ook keert de Arabische zender MBC niet terug. De zender wordt al enige tijd niet meer doorgegeven door UPC, vanwege een conflict met MBC over uitzendrechten. Lokaal Plus neemt de plaats van MBC in op de kabel. Het zijn de enige veranderingen die UPC gaat doorvoeren in Arnhem. Dit betekent dat vanaf 1 oktober in Arnhem nog steeds 32 zenders (plus twee kanalen voor de betaalzender Canal+) te ontvangen zijn.

Op 1 Oktober past het kabelbedrijf UPC de programmering aan in de Betuwe. Eurosport zal verdwijnen, maar daarvoor in de plaats komt MTV.

Het NOS Journaal wil op korte termijn een extra financiXle bijdrage van ‘enkele miljoenen’. Daarover gaat de hoofdredactie van de nieuwsuitzending praten met de raad van bestuur van de NOS. Het extra geld is volgens de hoofdredactie nodig wegens de verhoogde paraatheid van de medewerkers na de aanslagen in de Verenigde Staten. Sinds 11 september is het Journaal feitelijk 24 uur paraat, terwijl daar tot dusver nog geen extra financiXle middelen tegenover staan. Volgens een NOS-woordvoerder zitten de extra kosten met name in personeelsinzet (soms is ’s nachts een presentator voor de zekerheid aanwezig) en technische middelen, zoals straalverbindingen.

Vanaf heden is de lokale omroep van Leiden en de bollenstreek ook via internet te beluisteren. De link van Holland Centraal vind u in het overzicht op de index pagina van RadioWereld.

Wil je meer weten over de VARA, probeer dan een gratis abonnement voor 4 weken lang op het VARA TV Magazine.

RadioWereld is op zoek naar reporters van de grote publieke en commerciële omroepen in Nederland. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld.

De meeste leuke series van vorig jaar hebben het nieuwe seizoen ook een vervolg gekregen. Veel series begonnen een paar weken geleden al, maar er komt nog meer aan. Bijvoorbeeld AllStars de serie waarin het amateurvoetbalteam Swiftboys 8 gevolgd wordt. Het programma, dat het amateurvoetbal in Nederland weer nieuw leven inblies, begint morgen weer aan een nieuw seizoen. Op de site kun je weer helemaal ‘in het verhaal’ komen. Zo kun je bloopers en de voorbeschouwing bekijken, sterke verhalen en de ’tien geboden’ lezen, een Cruijff test doen en nog veel meer. In de shop kun je “speciale AllStar gadgets” kopen.

Hans Laroes wil het NOS-Journaal zo snel mogelijk ombouwen tot een 24-uurs nieuwsvoorziening. ‘Sinds de aanslagen in de VS zijn we in feite al een 24-uurs nieuwsrubriek, alleen ontbreken extra geld en menskracht.

Wilt u alles weten over Big Brother The Battle Lees dan het commentaar op www.veronica.nl.

Sinds kort is op Super Fm uit Velsen weer nieuw leven te zien. Achter de schermen is men druk bezig om daar een nieuwe lokale omroep neer te zetten. Zo kan je nu al naar programma’s van Super Fm via internet luisteren die ook in zeer goede kwaliteit te beluisteren zijn volgens de omroep.

De Naaktefeiten meldde deze week dat landelijke en regionale dagbladen rekening hielden met de slachtoffers in New York. Tevens werd hier bekend gemaakt dat Yorin de advertenties voor het nieuwe programma Big Brother / The Battle niet geplaatst heeft. Je kunt het horen en zien op www.naaktefeiten.nl

Wilt u helemaal op hoogte zijn van de laatste nieuwsfeiten, surf naar de Zerobase afdeling op de RadioWereld

Denda Multimedia gaat een cd-rom uitgeven waarop volgens het bedrijf “alle vaste en mobiele telefoonnummers, adressen, postcodes, e-mail- en Internetadressen van heel Nederland, zowel van particulieren als van bedrijven, staan vermeld”. Het gaat hier wel om abonneegegevens van mensen die bij hun telecomprovider hebben aangegeven dat ze akkoord gaan met gidsvermelding. Volgens Denda hebben Ben, Essent, KPN, Debitel, UPC, Libertel, Talkline en Telfort hun medewerking aan de cd-rom verleend.

Ooit was het dé manier om je site populair te maken, nu wordt het afgeschaft omdat de prijs te hoog is geworden. Het doek valt bijna over het gratis verzenden van SMS-berichtjes via Internet. deCURSOR zocht uit hoe dat komt. Erg populair is de Zuid-Afrikaanse site MTNSMS. Daar kan je naar bijna elk GSM-nummer ter wereld een kort SMS-berichtje sturen, gratis en voor niks. Sinds kort moet je je er wel eerst registreren. MTNSMS kan dat omdat het goedkope tarieven heeft bedongen bij de Zuid-Afrikaanse operator. Via die operator worden de berichtjes vertuurd naar over de hele wereld.
Lees hier verder

Uitgeefconcern pcm wil af van zijn niet-renderende activiteiten op internet en vindt dat de websites van de PCM-kranten (Trouw, Volkskrant, Parool, AD, NRC) beperkt kunnen worden tot iets ’teletekst-achtigs’. Een aantal PCM-kranten heeft al laten weten de de eigen website op de huidige voet te willen voortzetten.
Lees hier verder

De immer achterblijvende vraag naar satelliettelefoons kreeg met de aanslagen in New York en Washington een flinke stimulans. Met name militairen, journalisten en spionnen nemen dergelijke apparaten mee op hun wereldwijde speurtocht naar teroristen. Iridium Satellite zegt overspoeld te zijn met aanvragen voor handsets. Concurrent Globalstar zegt dat het viermaal zoveel aanvragen dan normaal heeft te verwerken. Ook het verkeer via haar netwerk is meer dan verdubbeld. Dat helpt de satellietbedrijven, onlangs nog allemaal in moeilijkheden, weer een beetje uit het dal te krabbelen.
Lees hier verder

Beelden van feestende Palestijnen werden nooit uitgezonden omdat de Palestijnse Autoriteit dat verhinderde, of omdat de journalisten werden bedreigd. Verder werd de geloofwaardigheid van beelden die door CNN werden uitgezonden betwijfeld.
De positie van de Palestijnen na de aanslagen in Amerika is politiek uiterst gevoelig. Dat blijkt ook uit de media-oorlog achter de schermen over tv-beelden uit de Palestijnse gebieden.
Lees hier verder

Diverse publieke omroepen hebben grote moeite met plannen van de NOS om te investeren in een nieuwszender en internet. Zij verzetten zich ertegen dat de benodigde honderd miljoen gulden uit het bestaande omroepbudget moet komen. Sommige omroepen betwijfelen het nut van een nieuwszender.
Lees hier verder

Hans Laroes wil het NOS Journaal zo snel mogelijk ombouwen tot een 24-uurs nieuwsvoorziening. ,,Sinds de aanslagen in de VS op 11 september zijn we in feite al een 24-uurs nieuwsrubriek, alleen ontbreken extra geld en menskracht. Ik vraag me af hoe lang we het met de huidige bezetting nog volhouden”, aldus Laroes. De Journaal-hoofdredacteur denkt `enkele miljoenen’ nodig te hebben om zijn plan te verwezenlijken. Laroes wil hierover op korte termijn een gesprek met de Raad van Bestuur van de NOS.
Lees hier verder

Twaalf jaar is hij nu bestuursvoorzitter van PCM, langer dan de meeste van zijn collega’s in Nederland. Dagbladen liggen hem na aan het hart – al is het beeld aan de top wel eens anders dan aan de basis. Elektronische media spreken hem minder aan. Hij wil het liefst alle titels behouden, maar durft geen uitspraak te doen over hoe het er in 2010 uitziet. Cees Smaling (56) over de toekomst van de dagbladen.
Lees hier verder

De hoofdredactie van het Nieuwsblad van het Noorden kan zich niet vinden in de naam Dagblad van het Noorden. De directie wil dat dit de titel wordt van de nieuwe krant. De nieuwe krant komt voort uit een een fusie tussen het Nieuwsblad van het Noorden en het Groninger Dagblad/Drentse Courant. De hoofdredactie van het Nieuwsblad vraagt de Raad van Commissarissen, die volgende week de beslissing moet nemen, om de titel Nieuwsblad van het Noorden aan te houden.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.