Kort nieuws op Maandag 24 September 2001

[05.00 uur]
Goedemorgen.

3FM Nieuws: De vakantietijd is afgelopen want ook de laatste vakantieganger van 3FM, Corne Klijn is terug op de vertrouwde stek tussen 18.00 en 20.00 uur. Morgen een exclusieve studio-opname van de Cranberries bij JAcobus tussen 14.00 en 16.00 uur. En de Ierse popgroep The Cranberries geeft op 24 September vanuit een geheime locatie ergens in Nederland een showcase. Een speciale Tros 3FM delegatie zal aanwezig zijn om de band interviewen. Fans kunnen via de website vragen aan de band voorleggen en verzoeknummers indienen.

Twee Vandaag, de actualiteiten rubriek van de TROS en de EO heeft van het Commissariaat van de Media (C.v.d.M), heeft een boete gekregen van 30.000,– gulden. Ze hebben teveel reclame gemaakt in het programma “Twee vandaag” over een internet site, ze hebben Monsterboard teveel in het zonnetje gezet.

De AchterhoekMediaGroep uit wehl had afgelopen vrijdag een jubileum. In de mediagroep waarin onder andere ook de regionale commerciële omroep TodayFM (92.3FM sinds 23 augustus) huisvest, zit ook een lokale omroep OptimaalFM. Deze lokale omroep uit de achterhoek bestond vrijdag namelijk 10 jaar, en dat werd gevierd op de radio, luisteraars konden cd’s kopen en enkele T-shirts winnen.

De Evangelische Omroep heeft een dossier gemaakt over de aanslagen in de VS. Op de pagina staan links naar artikelen, meningen, discussies, radiofragmenten uit het programma De Ochtenden en televisiefragmenten van 2Vandaag.

Muziekzender TMF gaat vanaf oktober in het weekend tussen 10 uur en 13 uur live op antenne. Verder verdwijnen enkele oude programma’s die sinds de oprichting in 1998 meedraaien. Andere programma’s worden uitgebreid van één naar twee uur. Met dit duidelijkere en overzichtelijkere programmaschema wil TMF zijn afspraak met de kijker maken.

Het Lagerhuis is weer terug op televisie. De website van het VARA-discussieprogramma is opnieuw vormgegeven. Bezoekers vinden er informatie over de -onder meer zeven nieuwe- debaters en kunnen reageren op de wekelijkse column van Marcel van Dam.

De commerciële tv zender SBS6 is nog steeds op zoek naar sport commentatoren, men probeert via de website van het station nieuwe mensen over te halen bij SBS te gaan werken. Het is erg moeilijk de juiste personen hiervoor te vinden, en denkt dat er nog veel talent rondloopt bij bijv. de regionale omroepen. Voetbal commentatoren zijn schaars, maar wie wil niet opvolger worden van bijv. Jack van Gelders of Theo Reitsema’s

De jury van de AKO Literatuurprijs 2001 heeft vrijdag de verkorte lijst (shortlist) met de namen van de zes genomineerden bekendgemaakt. De genomineerden zijn Jeroen Brouwers (Geheime kamers), Stefan Hertmans (Als op de eerste dag), Gerrit Krol (De vitalist), Willem G. van Maanen (Een huis van lief en leed), Geerten Meijsing (Dood meisje) en Harry Mulisch (Siegfried). De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 20 oktober in een rechtstreekse tv-uitzending met Sonja Barend.

Ex-Beatle Paul McCartney geeft een benefietconcert voor de gezinnen van de brandweerlieden die bij de terreurdaden in de Verenigde Staten het leven hebben verloren. Het concert zal waarschijnlijk in oktober plaatshebben.

Het uitgestelde Omroepcongres is verplaatst Inmiddels is de datum ook bekend geworden, dit zal zijn 17 en 18 Oktober in het Gooiland Theater te Hilversum. Op enkele kleine wijzigingen na, blijft het programma onveranderd. Ingeschreven deelnemers behouden automatisch hun inschrijving. Mocht u onverhoopt niet kunnen, dan kunt u dit voor 1 oktober schriftelijk laten weten.

Door de komst van de tweede Duitstalige zender BRF2 telt België nu vijftien publieke radiostations. Vlaanderen heeft er zes: vijf van de VRT en Radio Vlaanderen Internationaal. Wallonië telt negen stations: zeven Franstalige en twee Duitstalige: BRF en BRF2

De dvd-speler is momenteel het meest populaire stuk consumentenelektronica in Groot-Brittannië. Vijfendertig procent van de ondervraagden vindt zelfs dat het apparaat hun leven in positieve zin heeft veranderd. De dvd is dan ook bezig met een snelle opmars.

Gelovig Katwijk is boos op de Nederlandse Programma Stichting (NPS) die een film over het vissersdorp gaat uitzenden op zondag: de dag waarop Katwijk naar de kerk gaat en dus principieel niet voor de buis zit. “Hoe haalt de NPS het in haar hoofd”, vraagt Cees Haasnoot, pr-man van VV Katwijk zich af. “Er is een jaar lang gefilmd bij onze twee voetbalclubs VV Katwijk en Quick Boys. Iedereen heeft heel enthousiast meegewerkt en nu het eindelijk wordt uitgezonden, kunnen ze het niet zien. De bevolking is heel erg teleurgesteld.” ‘Katwijkse Twisten’ is zondag om 21.00 uur uitgezonden.

Vandaag start op Radio 10 FM de serie “De Geschiedenis van de Nederlandse Hits”, een programma met uiteraard de allergrootste hits van eigen bodem en natuurlijk de verhalen over Neerlands grootste artiesten: van Koelewijn tot K-otic. Het programma is dertig weken lang elke maandag te beluisteren tussen 19:00 en 20:00 uur en wordt gepresenteerd door Pieter Vorage.

Wilt u helemaal op hoogte zijn van de laatste nieuwsfeiten, surf naar de Zerobase afdeling op de RadioWereld

Inwoners van Gelderland kunnen vanaf vandaag op het televisiescherm een persoonlijk reisadvies met alle vormen van openbaar vervoer opvragen. Met de nieuwe dienst i-text van Radio en TV Gelderland is bezit van een pc niet nodig om ‘on line’ reisadviezen te verkrijgen. Voordeel voor de consument is volgens de initiatiefnemers – Omroep Reclame Gelderland, OV Reisinformatie en het Goudse ICT bedrijf TSS – dat de actuele reisinformatie voor iedereen altijd snel, eenvoudig en 24 uur per dag is op te vragen. Het tarief bedraagt 75 cent per minuut. Na introductie loopt de nieuwe dienst twee weken op proef. Op basis van de ervaringen van gebruikers, zoals reizigersorganisatie ROVER, is een definitieve versie van de dienst begin oktober zichtbaar.

RadioWereld is op zoek naar reporters van de grote publieke en commerciële omroepen in Nederland. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld.

Na anderhalve week rampverslaggeving komt de Amerikaanse televisie langzaam terug in haar normale ritme. Er zijn talkshows en er is weer reclame. Maar op de radio `You Dropped a Bomb On Me’ draaien – dat gaat nog net even te ver. Washington – De enige drie Amerikanen die de overbekende beelden van de aanval op het World Trade Center en het Pentagon nog niet gezien hebben, zijn de drie bewoners van het Amerikaanse Big Brother-huis.
Lees hier verder

Diverse publieke omroepen hebben grote moeite met plannen van de NOS om te investeren in een nieuwszender en internet. Zij verzetten zich ertegen dat de benodigde honderd miljoen gulden uit het bestaande omroepbudget moet komen….
Lees hier verder

Het voordeel van op tijd naar bed gaan, 22.15 uur, en vroeg opstaan, 5.45 uur, is dat ergerniswekkende tv-programma’s aan het oog voorbijgaan. Bijvoorbeeld het discussieprogramma dat afgelopen zondagavond op Nederland 3 werd uitgezonden naar aanleiding van de aanslagen in Amerika, vorige week dinsdag. Een bezoeking, viel de volgende ochtend alom te beluisteren. Dat kan van de weekbladen, die ook aandacht besteden aan de ramp in Amerika, bepaald niet worden gezegd. Stuk voor stuk bevatten zij informatieve artikelen en analyses.
Lees hier verder

Uitgever VNU koopt de helft van de aandelen van Exhibitions and Media, de beursorganisator van de Utrechtse Jaarbeurs. Deze divisie bedenkt, ontwikkelt en organiseert alle beursconcepten voor de Jaarbeurs, de zogeheten `software`. …
Lees hier verder

De meest pregnante nieuwsbeelden sinds de uitvinding van de televisie zijn niet door professionele journalisten gemaakt, maar door toevallige omstanders. De beelden van het vliegtuig dat de tweede toren van het WTC doorboort, de daarop volgende explosie en de instorting van de gebouwen zullen voorgoed op ons netvlies staan. We vragen ons zelden af waar zulke beelden vandaan komen, noch wat ermee gebeurt nadat ze hun rol als journalistieke illustratie vervuld hebben. Bewegende beelden illustreren niet alleen de geschiedenis, ze schrijven ook geschiedenis.
Lees hier verder

Diverse publieke omroepen hebben grote moeite met plannen van de NOS om te investeren in een nieuwszender en internet. Zij verzetten zich ertegen dat de benodigde honderd miljoen gulden uit het bestaande omroepbudget moet komen. Sommige omroepen betwijfelen het nut van een nieuwszender
Komende maandag stemmen de omroepvoorzitters in de raad van toezicht over de plannen van de raad van bestuur van de NOS. De voornemens behelzen een investering van zestig miljoen gulden in internet en veertig miljoen gulden in een nieuwszender. Ook een cultuurkanaal staat op het wensenlijstje van de NOS.
Lees hier verder

Foute’ liedjes niet langer op de radio.
Dat de tekst van Louis Armstrongs evergreen ‘What a wonderful world’ door cynici en cultuurpessimisten graag wordt geciteerd als commentaar op eender welke toestand in de wereld was bekend. Dat het liedje nog eens als ongewenst populair cultuurgoed zou worden bestempeld is een noviteit. Toch staat het op een lijst van 150 nummers die Clear Channel, een grote Amerikaanse keten van radiostations, onlangs haar zenders deed toekomen onder de noemer `airplay met klem te ontraden.’
Lees hier verder

Het gaat in het geheel niet goed met de televisiepoot van Omroep Zeeland. De afdeling stevent af op een fiks financieel tekort. De kijkers ondervinden daar vanaf volgende maand de gevolgen van. Want vanaf 1 oktober zendt het regionale tv-journaal minder items uit. Hoofdredacteur F. Feij sluit niet uit dat op termijn zelfs ontslagen vallen als er geen oplossing wordt gevonden voor de problemen waarin Omroep Zeeland en nog enkele andere kleine provinciale onroepen zitten. Feij hoopt dat de provincies en het Rijk het snel eens worden over een ‘betere en eerlijker’ financiële vergoeding voor regionale omroepen.
Lees hier verder

De Britse politiedienst Scotland Yard gaat een onderzoek instellen naar verdachte “kuchjes uit het publiek” tijdens de quiz ‘Who wants to be a millionaire’. Tijdens de show won de deelnemer een miljoen pond. De politie vermoedt dat er sprake is van vals spel. Dat meldt de BBC donderdag.
Lees hier verder

De sterke terugloop van reclame van telecom- en internetbedrijven is de belangrijkste oorzaak van het operationele verlies van RTL in het eerste halfjaar van 2001. En internet kost enkel maar geld. De omzet van RTL Nieuwe Media in Keulen, met internet, was in het eerste halfjaar 38 miljoen euro, maar het bruto verlies bedroeg 27 miljoen euro. RTL rept over 5,21 miljoen unieke bezoekers aan haar sites in Europa en 328 miljoen pageviews.
Lees hier verder

Op 12 november gaat Q-music, het radiostation van de Vlaamse Media Maatschappij met landelijke dekking, in de ether. Een relatief kleine kern van presentatoren, flitsend nieuws en een uitgekiende muziekselectie vormen de sound waarmee Q-music de opengebroken radiomarkt wil veroveren.
Lees hier verder

De jaarlijkse TMF Awards blijven het paradepaardje van de zender. De nog onvolledige lijst van artiesten, onder wie Faithless en veel Belgische topgroepen, is niet onaardig.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.