Kort nieuws op Maandag 3 September 2001

[05.00 uur]

Goedemorgen.

Het kabinet houdt vast aan het veilen van etherfrequenties voor commerciële radiostations. Een Kamermeerderheid is tegen een veiling van de etherfrequenties. Zij ziet meer in een zogenoemde vergelijkende toets om de frequenties te verdelen. Daarbij zou gekeken moeten worden naar economische criteria en het soort programma’s. Maar de staatssecretarissen De Vries van Verkeer en Waterstaat en Van der Ploeg van Media wijzen deze mogelijkheid af. Het instrument zou te veel juridische en technische bezwaren met zich meebrengen, concluderen de twee bewindslieden na onderzoek.

De TROS zendt toch vanaf 4 september het nieuwe programma Studio 2 uit. De eerste uitzendingen zijn in aangepaste vorm en staan in het teken van vijftig jaar televisie. Zij worden onregelmatig geprogrammeerd. Aan de hand van beeldfragmenten laat het programma een deel van de Nederlandse geschiedenis zien. Ivo Niehe en Koos Postema presenteren Studio 2 bij toerbeurt. Pas vanaf 1 november is Studio 2 te zien zoals in het oorspronkelijke concept was bedoeld.

3FM nieuws: de komkommertijd is weer voorbij, het gewone leven begint weer, dus de file’s zijn ook weer terug. Daarom waren Wim Rigter en Astrid (redactie ) heden morgen telaat voor het programma Arbeitsvitamine. Stenders heeft het eerste uur waargenomen.

Met ingang van 15 augustus 2001 heeft KPN naast de verhoging van de tarieven voor lokaal bellen ook aparte tarieven voor het bellen naar Priority Telecom klanten ingevoerd. Als gevolg hiervan zijn KPN klanten duurder uit, omdat er steeds meer mensen overgaan naar en bellen met Priority Telecom, terwijl de KPN klanten niet op hun standard nota kunnen controleren of de juiste tarieven voor de gesprekken worden gehanteerd. Op de nota van KPN zullen de gediffrientieerde tarieven voor bellen naar Priority Telecom namelijk niet apart worden vermeld.

Tv-producent ID&Dtv in Diemen heeft het productiebedrijf van AVRO-presentator Rolf Wouters, RedForest TV, overgenomen. Het Diemense bedrijf verandert daarmee vanaf zaterdag ook zijn eigen naam in IdtV. Wouters treedt toe tot de leiding van dat bedrijf. IdtV, zoals de voorloper van ID&Dtv ook heette, is volgens het nieuwe managementteam een sterke naam en gaat zich toeleggen op tv-, internet-, film- en evenementenproducties. Samen met RedForest is ook het communicatiebedrijf Martsell overgenomen.

Vanaf 1 september is de naam van ‘multimedia-bedrijf’ ID&Dtv verandert in IdtV. Tevens maakte het bedrijf bekend, dat productiebedrijf RedForest TV (van Rolf Wouters) en Martsell Communicatie Projecten volledig over te nemen.

Kabelmaatschappij Essent Kabelcom wordt bijna volledig eigenaar van de aanbieder van snel internet @Home Benelux. Essent had al 70 procent van de stukken en koopt er 20 procent bij van de aandeelhouders Excite@Home en Intel. Het personeel van @Home houdt 10 procent van de stukken

Bellers bij de nieuwe mobiele aanbieder Tele2 Mobiel leren hun vrienden extra waarderen, vooral als deze regelmatig opbellen. Ieder inkomend gesprek levert een mobiele Tele2-beller namelijk een bonus van drie eurocent (6,6 cent) per minuut op. Het is voor mobiele bellers bij Tele2 dus extra interessant om vrienden en bekenden bij inkomende gesprekken wat langer aan de lijn te houden. Zo levert een gesprek van een half uur een opwaardering van het beltegoed met 1,80 gulden op. Hiermee kunnen bij Tele2 Mobiel onder andere zeven SMS-berichten worden verstuurd.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

Vanaf september moet er in veel gevallen meer betaald worden voor mobiele telefoons, omdat belbedrijven de subsidies flink terugschroeven. De afgelopen maanden zijn mobiele telefoons in combinatie met een abonnement al duurder geworden. Tegen het einde van het jaar is het gedaan met de gesponsorde mobieltjes, denkt Libertel Vodafone. Telecombedrijven waren sponsor van mobiele telefoontoestelen om iedereen zo snel mogelijk aan het bellen te krijgen. Zo kon het gebeuren dat een apparaat met een kostprijs van enkele honderden guldens in combinatie met een abonnement gratis werd meegegeven. Inmiddels zijn er in Nederland zo’n 11,5 miljoen mobiele bellers

Zaterdag 25 augustus is de Amerikaanse R & B zangeres Aaliyah omgekomen door een vliegtuigongeluk op de Bahama’s. De verbazing is groot, de muziekindustrie en de fans rouwen. De 22-jarige R&B-zangeres was op de Bahama’s om haar nieuwste videoclip op te nemen. Haar vliegtuig, een Cessna 402, stortte aan het einde van de startbaan neer wegens problemen met de motor. Het vliegtuigje, dat op weg was naar Miami en vermoedelijk te zwaar bepakt was, vloog vervolgens onmiddellijk in brand. Zeven andere inzittenden kwamen eveneens om het leven. Een persoon is zwaargewond overgevlogen naar een ziekenhuis in Miami. Veronica blikt terug op de carrière van Aaliyah.

De culturele tv-zender Arte gaat eindelijk uitzenden men is vanaf dinsdag te zien op de Haagse kabel.

Afgelopen week heeft volkslied zanger André Hazes samen met TROS-mediadirecteur Huib Boermans een geheel nieuwe site geopend op TROS-internet: www.voorallefans.nl. De site is een internet-portal waar 24 uur per dag Nederlandse muziek te horen is. Op de site staat ook achtergrondinformatie over de uitvoerende artiesten en een koppeling met sites van de zangers en zangeressen en hun fanclub-sites. Dinsdag start een nieuw muzikaal programma bij de TROS op Nederland 2 om 19:55 uur.

Wilt u helemaal op hoogte zijn van de laatste nieuwsfeiten, surf naar de Zerobase afdeling op de RadioWereld

Dit weekend begint het nieuwe tv-seizoen en er is maar één omroep die voluit victorie kraait: de EO. Sinds de politiek verordonneerde dat de drie publieke zenders elk een eigen gezicht moesten krijgen, en de omroepen hun programma’s over al die zenders moesten verspreiden, zag de EO zich voor een grootse taak gesteld: ,,God op alle zenders”.
Lees hier verder

De Hengelose politiek weet zich geen raad met het standpunt over de zendmast van TV Oost. Gaat het ding nu wel of geen storing veroorzaken? De leden van de commissie ruimtelijke ordening schoven het probleem deze week nog maar even voor zich uit. In ieder geval tot de raadsvergadering eind deze maand. Formeel kan de Hengelose gemeenteraad zich vrij gemakkelijk van het probleem afmaken. De milieukwestie (overlast en storing) rond de mast is op een haar na gevild. De Raad van State velt daar in laatste instantie nog een oordeel over.
Lees hier verder

Actrice Monique van de Ven gaat in het nieuwe TROS-programma ‘Studio 2’ een Máxima-inburgeringscursus presenteren. In de rubriek ‘Welkom Máxima’ brengt zij de verloofde van kroonprins Willem-Alexander de fijne kneepjes van de Nederlandse cultuur bij. Dat maakte de TROS bekend tijdens de presentatie van haar winterprogramma.
Lees hier verder

De publieke omroep AVRO heeft een kort geding aangespannen tegen het moederbedrijf van Net5, SBS Broadcasting en presentator Gert-Jan Dröge. De AVRO eist dat Net5 en Dröge stoppen met hun plan om het populaire tv-programma ‘Glamourland’ op de commerciële zender te gaan uitzenden. De rechtszaak dient maandagmiddag bij de rechtbank in Haarlem.
Lees hier verder

De Nederlandse Mededingingsauthoriteit heeft eerder deze week een bezoek gebracht aan de 5 grote mobiele operators. De NMA onderzoekt hoe onder meer Libertel-Vodafone omgaat met de tarieven die ze aan dealers rekent voor telefoons.
Lees hier verder

MTV weigert de nieuwe videoclip te draaien van Chris Zegers. Het is niet waarschijnlijk dat MTV zich stoort aan het bloot. Er dwarrelt in Circles weliswaar steeds een naakte dame door het beeld, maar dat is toch nauwelijks nog choquerend iedere reclame voor doucheschuim toont meer.
Lees hier verder

Merken komen steeds minder makkelijk in het hart van de consument. Zijn ontrouwe en kritische consumenten nog wel te vangen? De merkenwereld is in verwarring.
Lees hier verder

‘Wie nog geen mobiele telefoon heeft en de aanschaf overweegt, moet snel naar de winkel. Vanaf zondag zullen de meeste gsm-toestellen, die bij een nieuw abonnement horen, een stuk duurder worden.
Lees hier verder

Ondanks verzet van een meerderheid in de Tweede Kamer houdt het kabinet vast aan het veilen van etherfrequenties voor commerciële radiostations. Een veiling vindt echter pas plaats na de parlementsverkiezingen van 2002. Volgens bronnen rondom het kabinet zal de ministerraad daartoe vandaag besluiten. De op handen zijnde beslissing moet voorkomen dat hetzij het kabinet, hetzij de Kamer groot gezichtsverlies lijdt, aldus deze bronnen.
Lees hier verder

‘Het moederbedrijf van de Amerikaanse zender Voice of America wil Chinese internetgebruikers met speciale servers toegang gaan bieden tot het gehele internet. Het Chinese overheidsbeleid beperkt die toegang nu
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Tot morgen