Kort media nieuws op maandag 28 januari 2002

[10.55 uur]
Goedemorgen.

De Haagse Programmaraad heeft besloten dat per 1 februari Hofstad Radio, BBC World Service en ID&T Radio worden aan het pakket toegevoegd. De radiozenders Radio BBC 2 en VRT Radio 2 vervallen per deze datum. Meer informatie is te vinden op teletekstpagina 430 van het Casema Service Kanaal.

Het Limburgs Dagblad heeft een nieuwe hoofdredacteur. De 41-jarige Frans Blok volgt Hans Goessens op, die vorig jaar december wegens gezondheidsredenen na zes jaar zijn werk bij de krant heeft neergelegd. Blok was al sinds 1999 adjunct-hoofdredacteur van het Limburgs Dagblad.

De ‘Zingende Vrachtwagenchauffeur” Henk Wijngaard trekt zich terug als kandidaat Kamerlid voor Leefbaar Nederland. Hij zegt dat het nooit zijn bedoeling is geweest om de landelijke politiek in te gaan, maar dat hij door een foutje op de kandidatenlijst van de partij is beland. Hij wilde zich eigenlijk kandidaat stellen voor de gemeenteraad van zijn woonplaats Emmen, maar bleek een verkeerd formulier te hebben ingevuld. Wijngaard was een van de bekende namen op de kandidatenlijst van Leefbaar Nederland voor de Tweede Kamerverkiezingen. Onder hen figureren ook oud-minister Tjerk Westerterp van Verkeer en voetbalkenner Hans Kraay senior.

Wil je 4 weken een gratis proefabonnement op het omroepblad “Vara TV Magazine” vrijblijvend en zonder verplichting ontvangen? Belangstelling? Tevens kun je zelf de ingangsdatum bepalen van de bezorging van de gratis nummers.

In België is de live-uitzending van het programma Eurosong gisteren voor tien minuten onderbroken door een valse bommelding. Eurosong is het selectieprogramma voor het Eurovisie Songfestival. De studio werd niet ontruimd en een zoekactie heeft niets opgeleverd.

De regionale publieke omroep RTV Oost heeft afgelopen weekend veel problemen ondervonden door stormschade. Hierdoor is men geruime tijd uit de lucht geweest in de provincie Overijssel. Zaterdag raakte rond middernacht door de harde wind de satellietschotel, noodzakelijk voor het verzenden van televisiebeelden, beschadigd. Zondag rond 13.00 uur waren de problemen verholpen en konden de kijkers RTV Oost weer ontvangen.

De Ster heeft een een vernieuwde portal ge introduceert die de bezoekers toegang biedt tot breedband-content op Internet. De breedbandversie van de minibrowser is te vinden via www.minibrowser.nl en www.ster.nl.

Met ingang van 31 januari aanstaande veranderen een paar dingen in het zenderpakket Essent Kabelcom . Het Amerikaanse moederbedrijf van de tekenfilmzender Cartoon Network heeft aangegeven dat zij in Europa niet meer vrij doorgegeven wil worden. Animal Planet zal dit vervangen.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

Senator Jean-Marie Dedecker, die onlangs Belgie’s beruchtste gevangene Marc Dutroux bezocht en het gesprek met hem opnam, blijkt samengewerkt te hebben met de commerciele televisiezender VTM, die delen van het interview heeft uitgezonden. Dat heeft Dedecker vrijdag gezegd in een interview met De Standaard.
Lees hier verder

Familiezender SBS 6 stopt met het uitzenden van seksprogramma’s en de veel bekritiseerde talkshow Jerry Springer. Volgens SBS-directeur Fons van Westerloo (SBS 6, Net 5, V8) gaat de zender een nieuwe koers varen en zich meer richten op feel-good tv: grote shows, kwissen, drama en comedy. De beslissing is geen morele omslag. ‘Het zijn puur commerciele overwegingen’, aldus Van Westerloo.
Lees hier verder

SBS6 gaat zijn koers wijzigen: meer drama en comedy, en minder seks. SBS-directeur Van Westerloo: ,,Mensen willen geen programma’s meer waarbij klakkeloos een camera op iemand wordt gericht zonder dat daarover is nagedacht.”
Lees hier verder

Het huwelijk van Maxima en Willem-Alexander wordt een ongekend mediaspektakel. Liefst 1250 medewerkers van bijna 300 verschillende Nederlandse en buitenlandse media hebben zich aangemeld. Tijdens de driedaagse festiviteiten wordt Amsterdam overstelpt met cameraploegen, journalisten en fotografen. Een ‘koninklijk’ huwelijk is immers geen alledaags verschijnsel.
Lees hier verder

Thomas Lepeltak (62), alias Stan Huygens, stopt na 28 jaar met het Stan Huygens Journaal in de Telegraaf. Hij wordt correspondent voor de krant in New York. Lepeltak wordt opgevolgd door Sjuul Paradijs, de huidige chef parlementaire redactie van de krant. ‘Het is natuurlijk een beloning dat ze me nog voor een tweeenhalf jaar daar naartoe sturen, want daarna ga ik met pensioen.
Lees hier verder
De Vara gaat met ondersteuning van het internet, SMS en teletekst naar haar eigen zeggen de ervaring van ‘interactieve televisie’ benaderen, met een spelletje op de huwelijksdag 2 februari.

Op 2 februari kunnen kijkers meespelen met Vara’s Bingo Royale. De bingospeler voert zijn mobiele nummer en e-mailadres in op op Vara.nl. Daarna kan hij zijn unieke bingokaart downloaden met daarop vijf woorden, bijvoorbeeld kus, ring, ja-woord, bordesscene en hart.
Lees hier verder

Het aftellen is begonnen; nog zeven dagen tot Het Huwelijk. Naast het volgen van het dagelijkse nieuws, zal De Telegraaf ook extra aandacht geven aan de echtverbintenis van Willem-Alexander en Maxima. Op de dag van het huwelijk verschijnt bij de krant een 20 pagina’s tellende kleurenbijlage met alle wetenswaardigheden over het koninklijk huwelijk.
Lees hier verder

Ook het grootste programmablad van Nederland ontvangen? Maak kennis met Veronica, een proefabonnement van 26 nummers voor 10,00 Euro (56% korting).

Het is Sita net niet gelukt: met een debuut-cd binnenkomen op nummer 1. Ze verwierf bekendheid door deelname aan het programma Starmaker. De Wereldomroep schreef een recensie over haar cd Happy.
Lees hier verder

De Italiaanse premier Berlusconi bevestigde vrijdag zijn voornemen om twee van de drie televisiekanalen van de staatszender RAI te privatiseren. Tegelijk klaagde hij over de linkse vooroordelen van het management van RAI.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.