Search
Close this search box.

Radio West wordt zondag 31 augustus zeezender

Op 31 augustus is het 34 jaar geleden dat een deel van de toenmalige zeezenders het zwijgen werd opgelegd. Aan een unieke radioperiode kwam in 1974 een einde. Om stil te staan bij dit historische feit, komt de regionale publeiek zender Radio West op zondagavond 31 augustus met het radioprogramma ‘Hottalk’ live vanaf het radio zendschip Fortuna. Presentatoren Paul Waayers en Marcel Strücker gaan in deze vier uur durende uitzending terug in de tijd.

Zij zullen herinneringen ophalen aan de tijd van Radio Veronica, Radio Nordsee International, Radio Caroline en vele andere zenders die vanaf de internationale wateren hun immer populaire programma’s uitzonden. In de uitzending ligt de nadruk op de vele mooie verhalen en herinneringen van oud-zeezender medewerkers –van technici tot presentatoren-, bemanningsleden en natuurlijk de luisteraars van toen.

Talloze mensen bewaren mooie herinneringen aan de zeezenders waarin klinkende namen als Radio Veronica, Radio Nordsee International, Radio Atlantis, Radio Caroline, Capital Radio, Radio Monique, Radio Mi Amigo, Radio London, Radio Scotland, Radio Dolfijn, Radio Delmare en nog anderen die vanaf de internationale wateren de ether doorkliefden.

Naast de vele verhalen van oud-medewerkers en luisteraars, is er ook aandacht voor de unieke plaats die Den Haag als radiostad altijd heeft ingenomen. In de Hofstad ontstond in 1919 wereldwijd de radio-omroep zoals wij die nu nog kennen. En het was een Haags radiostation dat begin jaren ‘20 de aanzet heeft gegeven tot de uiteindelijke oprichting van de BBC. In diezelfde beginperiode zaten de meeste radioamateurs, fabriekszenders en radiowerkplaatsen in Den Haag, zoals blijkt uit de vele annonces in de toenmalige Radio Express.

Radioherinneringen
Diverse luisteraars met ontroerende, humoristische of bijzondere radioherinneringen zullen op 31 augustus mee varen met de Fortuna om live in de uitzending hun radioherinnering nog eens te vertellen. Daarnaast zullen er veel bekende, minder bekende en ook nog nooit uitgezonden, radiofragmenten te horen zijn uit de zestiger en zeventiger jaren; waarin twee soorten van romantiek, die van de zee en die van radio, versmolten tot dat unieke fenomeen ‘zeezender’.

De speciale uitzending is zondag te beluisteren op Radio West van 19.00 tot 23.00 uur. [Radiowereld.NL]