Kort media nieuws: donderdag 21 februari 2002

[07.00 uur]
Goedemorgen.

Radio 10 FM presenteert vanaf zondag 3 maart ‘De Grootste Filmhits Aller Tijden’. In het programma hoor je iedere week de grootste hits uit bekende films. ‘De Grootste Filmhits Aller Tijden’ wordt gepresenteerd door Tom Mulder en is iedere zondagochtend van 10:00 tot 11:00 uur te horen op Radio 10 FM. Aan de hand van bekende hits uit films vertelt Tom Mulder het verhaal van de film en de geschiedenis van de hit zelf.

Classic FM meldt vandaag dat het marktaandeel uit het bedrijfsleven ten opzichte van vorig jaar enorm is toegenomen. ClassicFm heeft steeds meer de luisteraars. In Nederland wonen 1.263.000 zakenmensen. Wekelijks bereikt Classic FM ruim 150.000 van deze B-to-B’ers. Dat is maar liefst 12% van deze doelgroep volgens onderzoeksbureau Intomart.

Maandag 25 februari, tussen 21.35 en 22.40 uur, brengt SBS 6 de 200ste aflevering van het programma ‘Breekijzer’. In de zeven jaar van zijn bestaan is het televisieprogramma ‘Breekijzer’ uitgegroeid tot een begrip binnen het Nederlandse televisieaanbod. Gewapend met dossier en draaiende camera neemt journalist/presentator Pieter Storms het wekelijks op voor het individu dat tegen de muren van de bureaucratie aanloopt. In deze tweehonderdste uitzending blikt ‘Breekijzer’ terug op de meest schrijnende geruchtmakende, maar ook vermakelijke zaken die de afgelopen jaren de revue passeerden.

Vanaf aanstaande zondag ondergaat de zondagse live uitzending van het Radio 1 journaal een facelift. Niet alleen de locatie van de uitzending, café Dudok aan de Haagse Hofweg, is nieuw. Ook kent het programma naast het vertrouwde aanbod van nieuws en sport een aantal nieuwe onderdelen. Iedere zondag staat een stelling centraal, waar gasten in café Dudok en luisteraars via het internet over kunnen meepraten. En er is wekelijks een achtergrondgesprek te horen over ontwikkelingen in de sport. Bij de uitzending vanuit Den Haag is publiek aanwezig, waardoor de uitzending een levendiger karakter krijgt. Luisteraars kunnen tussen 12.00 en 14.00 uur via NOS Internet op Radio1.nl met de redactie chatten om zo ook hun mening op de stelling kenbaar te maken.

Endemol Nederland en CMG Unwired Concepts hebben eind januari een contract getekend om samen mobiele diensten te ontwikkelen. Met de applicaties van CMG kan Endemol Interactive content via mobiele telefoons aan consumenten aanbieden. Naast de doorgifte van televisie- en internetcontent wil Endemol zich ook meer op de zakelijke markt gaan richten en hoopt het snel uit te kunnen breiden in het buitenland.

Wilt U op de hoogte worden gehouden van het laatste satelliet nieuws via email?
Wekelijks de nieuwste updates van satellietradio- en TV-stations, nieuwe TV- en radiostations via de diverse Europese satellieten, frequentiewisselingen en aandacht voor de Nederlandse stations in het Ned. Canal Digital-pakket. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze mailinglist

De 1500 meter schaatsen voor mannen is gisteravond door meer dan 4 miljoen Nederlanders bekeken. Tussen 20.46 en 23.54 uur keken om precies te zijn gemiddeld 4.085.000 Nederlanders van 6 jaar en ouder naar het koningsnummer van de Olympische schaatswedstrijden. De top in het aantal kijkers werd bereikt tussen 21.38 en 22.40 uur, toen de vier Nederlanders Uytdehaage (zilver), Ritsma, Bos en Postma reden. Toen zaten er gemiddeld 4.510.000 kijkers aan de buis gekluisterd. Het marktaandeel van de gehele wedstrijd bedroeg 64%. Dat betekent dat 2 van de 3 Nederlanders die gisteren tussen 20.46 en 23.54 naar de televisie keken, hadden afgestemd op het schaatsen en de aansluitende huldiging op Nederland 2. De uitzending kreeg een waardering van een 7,6.

Het monumentale zendergebouw in Radio Kootwijk kan mogelijk dienen als podium voor moderne kunstvormen, waarin beeld en geluid samengaan. Een notitie daarover wordt binnenkort aan de gemeente Apeldoorn en andere betrokkenen voorgelegd. Het plan is gemaakt door de Interfaculteit Beeld en Geluid van het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

De AVRO heeft vandaag naar aanleiding van een uitzending van het programma 1 op de middag in een persbericht de Utrechtse wethouder Y. van den Bergh ervan beschuldigd dat zij de gemeenteraad zou hebben misleid. Daarmee neemt de AVRO roekeloos een beschuldiging over die zou zijn geuit door geïnterviewde raadsleden. Deze beschuldiging is echter aantoonbaar onjuist en kan door de gemeente door middel van vergadernotulen geheel worden weerlegd. De AVRO heeft Van den Bergh geïnterviewd voor het radioprogramma, maar haar niet geconfronteerd met de zware beschuldiging aan haar adres. De AVRO is hiermee voorbij gegaan aan het journalistiek gebruik van hoor wederhoor. De Gemeente Utrecht eist rectificatie van de AVRO. Indien daaraan geen gehoor wordt gegeven zal ze de misleiding voorleggen aan de Raad voor de Journalistiek.

De 1500 meter schaatsen op de Olympische Spelen is dinsdagavond door 4.510.000 mensen bekeken. Die piek werd bereikt tussen 21.30 en 22.00 uur toen de vier Nederlanders hun rit reden. De uitzending werd gewaardeerd met het cijfer 7,6.

De kinderjury van World Press Photo heeft een foto van drie Afghaanse zusjes, gemaakt door de Noor Aleksander Nordahl, gekozen tot beste persfoto. De fotograaf werkt voor de krant Dagbladet. De jury koos de winnende foto maandag en dinsdag uit 400 inzendingen. Deze waren van tevoren geselecteerd door de volwassenen jury van World Press Photo 2002.

Het is nog lang niet zeker of de winnaar van het RTL4-programma Staatsloterijshow: The Big Mission werkelijk de ruimte ingaat. RTL4 zendt The Big Mission vanaf volgende week dinsdag maandelijks in dertien afleveringen uit. Aan het begin van elke aflevering zijn vijfhonderd kandidaten, waarvan er uiteindelijk één naar de finale gaat.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

De terugkeer per april van de vereniging Veronica (VOO) op tv ligt nog steeds op koers. Dat heeft een woordvoerder van de vroegere zeezender woensdag gezegd. De VOO is al enige tijd bezig clipstation The Box over te nemen om vervolgens op dat kanaal uit te gaan zenden. Momenteel onderzoekt een bureau de juridische en financiële staat van beide partijen. Dat onderzoek is bijna afgerond. Daarna kan de overname waarschijnlijk worden afgerond.
Veronica wil in april beginnen met een dagelijkse tv-uitzending van een uur; in de overige uren komt er een doorlopend clipprogramma. De VOO-woordvoerder zegt dat er al tv-mensen zijn aangenomen, maar wil niet zeggen wie dat zijn. “Je moet dat niet per se zoeken in de hoek van oud-Veronicanen.”
Lees hier verder

Na vijf jaar krijgt Terneuzen weer een lokale radiozender. Omroep Terneuzen is vanaf maandag 1 april tussen 18.00 en 19.00 uur dagelijks in de lucht met een nieuwsuitzending. De omroep zendt uit op de frequentie 107.5 FM.
Lees hier verder

– Napster en de muziekindustrie keren terug naar de rechtszaal nu de deadline voor het treffen van een schikking is verstreken. Rechter Marilyn Hall Patel had Napster en de vijf grootste platenmaatschappijen vorige maand 30 dagen gegeven om buiten de rechtbank om tot een schikking te komen. Die termijn is het afgelopen weekeinde verstreken, maar een akkoord is nog niet bereikt.
Lees hier verder

Concurrentie in telecomland is goed voor de advocatuur. De belbedrijven KPN en Tele2 komen elkaar vaak tegen in de rechtszaal om te klagen over advertenties. Beide bedrijven vergelijken in reclames elkaars tarieven. Deze keer vond Tele2 dat KPN misleidende reclame had gemaakt.
Lees hier verder

De regelgeving die het eigendom van tv-zenders beperkt voor onder meer
tv-kabelexploitanten is niet goed. Dat heeft een Hof van Beroep bepaald. De mediagiganten zijn daar blij om.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.