Zoek
Sluit dit zoekvak.

In gesprek met: Adam Curry [Radio 2]

Adam Curry werd geboren in de Verenigde Staten en verhuisde in 1972 met zijn ouders naar Nederland. Begin jaren ‘80 was hij onder de naam John Holden te horen op de Amsterdamse piraat Decibel, waar hij iedereen in de maling nam door te doen alsof hij geen Nederlands sprak.

In 1984 kwam hij samen met zijn maatje (en Decibel-collega) Jeroen van Inkel terecht bij Veronica. Daar schreven ze samen radiogeschiedenis met het programma ‘Curry & Van Inkel’. Ook was Adam in heel Europa op televisie te zien in het popprogramma ‘Countdown’. Voor ‘Countdown’ interviewde hij wereldsterren als Michael Jackson en Madonna. Op de internetsite van Adam Curry zijn verschillende verhalen te lezen over zijn ontmoetingen met de sterrren.

In 1987 vertrok Adam samen met zijn kersverse bruid Patricia Paay naar Amerika om daar te gaan werken voor MTV, waar hij het programma ‘Top 20 Countdown’ presenteerde. Vanaf 1989 werkte hij ook voor het radiostation Z 100 (WHTZ) in New York. Verder was hij ‘nationwide’ te horen in het radioprogramma ‘HitLine USA’, dat via verschillende radiostations in de Verenigde Staten werd uitgezonden. Begin jaren ‘90 presenteerde Curry voor Veronica vanuit Amerika het danceprogramma ‘Rave Radio’.

Uit onvrede met het beleid bij MTV (dat volgens hem de M uit haar naam wel kon schrappen) kondigde hij in 1994 zijn onmiddellijke vertrek aan. Dit werd hem door MTV niet in dank afgenomen, waarna het bedrijf een proces aanspande tegen Curry, om de door hem geclaimde domeinnaam mtv.com terug te eisen. Hoe het domein uiteindelijk weer bij MTV terecht is gekomen, is nog steeds onduidelijk, maar er wordt gezegd dat Curry er miljoenen aan over heeft gehouden.

Na zijn vertrek bij MTV ontwikkelde Curry zich tot een ware internetgoeroe met zijn bedrijven OnRamp en THINK. In 1999 ging hij met zijn gezin terug naar Amsterdam, waar hij het internetbedrijf Jamby oprichtte. Onlangs kwam Curry in het nieuws doordat Jamby beslag liet leggen op de banktegoeden van Veronica, omdat Veronica volgens Jamby contractbreuk heeft gepleegd.

Sinds kort is Adam Curry ook weer te horen op de Nederlandse radio. Hij presenteert samen met Jeroen Kijk in de Vegte op vrijdagavond een programma voor BNN op Radio 2.

  Wat zijn je dierbaarste herinneringen aan de tijd bij Decibel en Veronica?

  Decibel: Zaterdagavond op mijn brommertje naar de studio, wat vond ik dat spannend! De hoofdstad luisterde en dat gevoel was toen nog erg vers.
  Veronica: Zondagavond op mijn brommertje naar de studio, wat vond ik dat spannend! Heel Nederland keek en dat gevoel was toen nog erg vers.

  Nederlandse radionurds kennen je vooral dankzij Curry & Van Inkel. Wat was de kracht van dat programma?

  Het was niet overgeproduceerd en het was ‘echt’: alles wat we zeiden was de waarheid (op het moment). Daarbij besteedden wij veel aandacht aan de muziek.

  Over Amerikaanse radio wordt vaak gezegd dat ze daar een aantal jaren voor lopen ten opzichte van Nederland. Wat was voor jou het grootste verschil tussen de Nederlandse en de Amerikaanse radio toen je in 1987 naar de Verenigde Staten ging?

  Keuze, veel meer keuze dan de publieke zenders in Nederland in ’87, daar is natuurlijk verandering in gekomen!

  Toen je in 1994 terugkwam in Nederland was het radiolandschap inmiddels grondig gewijzigd. Wat waren in jouw ogen de belangrijkste veranderingen?

  Opnieuw commerciële radio, maar dan eigenlijk teveel van het goede. Allemaal stations die in hun hart allemaal de jongerenmarkt willen pakken. Verder vind ik het jammer dat Selector nu alle muziek uitkiest voor bijna alle stations… ik mis toch de menselijke factor. Miste ik overigens in de VS ook.

  Van radio- en tv-persoonlijkheid ben je de afgelopen jaren getransformeerd tot ‘internetgoeroe’. Zie jij toekomst in internetradio?

  Op lokale schaal wel, maar dat wordt nu tegen gewerkt door wetsvoorstellen die financieel niet haalbaar zijn voor kleine radio ondernemers online. Techniek is niet het probleem, politiek wel.

  Een paar jaar geleden was ‘the sky the limit’ op internet. Inmiddels staan de meeste internetgoeroes weer met beide benen op de grond. Heb jij ook je visie op het internet moeten bijstellen?

  De bandbreedte die we allemaal verwacht hadden komt pas over 7 tot 8 jaar.
  Tot die tijd blijft het meer bij tekst en plaatjes, weblogs groeien nu explosief.

  Toen je in 1987 naar Amerika ging, was Veronica nog een goed draaiende publieke omroep. Na een mislukt commercieel avontuur is Veronica nu alleen nog een internetsite en een programmablad (en sinds kort een klein kabelradiostation). Hoe zie jij de toekomst van Veronica?

  Afgelopen uit, niet in de huidige Nederlandse markt. Het Veronica Magazine kan overigens nog lang voortbestaan, denk ik.

  Adam Curry.
  Andere interviews leest u hier.