Kort media nieuws: woensdag 3 april 2002

[10.00 uur]
Goedemorgen.

Met ingang van heden is de landelijke commerciele zender Country FM nu ook te ontvangen in de Betuwe in Buren, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neerijnen, Tiel en Zaltbommel op FM 100.2
De kabeldekking van Country FM is hiermede zo goed als landelijk ( 99.9% ); het aantal kabelaansluitingen bedraagt ruim 6.1 miljoen. Zoek hier voor juiste kabelfrequentie.

De NOS doet donderdag 4 april live verslag van de wedstrijd Internazionale-Feyenoord. Het betreft hier een van de twee halve finales om de UEFA Cup. De wedstrijd begint om 21.00 uur. Het duel wordt gespeeld in het Giuseppe Meazzastadion in Milaan, genoemd naar de bekende voormalige aanvaller van Internazionale. Het is de eerste maal dat beide clubs in een officiele wedstrijd tegenover elkaar staan. NOS Studio Sport zendt het duel rechtstreeks uit van 20.55 tot 22.50 uur. De voorbeschouwing is van 20.25 tot 20.50 uur, de nabeschouwing van 22.55 tot 23.15 uur.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

De eerste editie van de Grote Geschiedenisquiz die op Tweede Paasdag werd uitgezonden, trok bijna een miljoen kijkers. In totaal 958.000 mensen bekeken de quiz, meer dan de helft daarvan (58%) was vrouw. De quiz plaatst zich hiermee niet alleen qua ‘format’ maar ook qua kijkcijfers in het rijtje van de ’traditionele’ Nederland 3 kennisquizzen: Het Groot Dictee der Nederlandse Taal en De Nationale Wetenschapsquiz, beiden door ruim een miljoen mensen bekeken.

Dagblad van het Noorden, dat op 2 april is gelanceerd, zal tevens betaalde online edities aanbieden. Voor 2 euro per maand kunnen abonnees via een online katern nieuws van buiten de eigen regio ontvangen. De zogeheten I-ditie komt om 7.00 uur online en wordt geleverd in PDF-formaat. De ochtendkrant is ontstaan uit een samenvoeging van Nieuwsblad van het Noorden, Drentse Courant en Groninger Dagblad Stad. De dienst wordt vooralsnog alleen aangeboden aan abonnees.

Enkele tientallen mensen hebben zich laten foppen door de 1 april-grap van Radio TV West. Radio TV West riep het publiek op met lakens en doeken naar het toekomstige pand van de omroep aan de laan van ’s Gravenmade te komen. De wereldberoemde Bulgaarse kunstenaar Christo zou aldaar met behulp van studenten van de kunstacademie het gebouw inpakken in het kader van een nieuw kunstproject. Kijkers en luisteraars die met doeken en lakens bij het pand arriveerden werden met koffie en paaseieren ontvangen. Om 11.30 uur gaf hoofdredacteur Ron Fresen het startsein en liet men van het dak een doek zakken waarop ‘1 april’ was te lezen.

Tja, het moeten niet altijd radio en tv zijn die 1-april grappen op ons loslaten. Ook Internet nieuwsdiensten mogen tegenwoordig meedoen. Getuige het berichtje van Tiscali Nederland. Daar hebben ze de muziekliefhebber op het verkeerde been gezet door de aankondiging dat Tiscali, vlak voor het nieuwe algehele verbod op het copieren van muziek via het internet, haar servers ter beschikking zal stellen om ALLE muziek die sinds 1999 uitgebracht werd, te downloaden. Wie de naam van een artiest invulde op onderstaand adres, kwam bij de bekende aprilvis terecht.

Wilt U op de hoogte worden gehouden van het laatste satelliet nieuws via email?
Wekelijks de nieuwste updates van satellietradio- en TV-stations, nieuwe TV- en radiostations via de diverse Europese satellieten, frequentiewisselingen en aandacht voor de Nederlandse radio- en TV-stations in het Nederlandse Canal Digital-pakket. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze mailinglist

Op maandag 8 april maakt de de Edison Stichting de winnaars van de Edison Classical Music Awards 2002 bekend in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Een vijftal winnaars neemt deze prestigieuze prijs zelf in ontvangst. Ter ere van deze feestelijke gebeurtenis zullen er, naast optredens van winnaars, 3 gastoptredens zijn, te weten de jonge, veelbelovende pianist Yundi Li, het zigeunerensemble Lakatos en het Amsterdamse Combattimento Consort. De presentatie is in handen van Paul Witteman. De Edisons zullen dit jaar worden uitgereikt door een aantal Nederlandse musici.

In week 12 (18 t/m 24 maart 2002) is in totaal voor € 5.326.381,- aan radiocommercials uitgezonden op de Nederlandse radiozenders. Dit blijkt uit de gegevens van BBC De Media en Reclame Bank, welke de bruto mediabestedingen van adverteerders in Nederland registreert. UPC is met een bruto radiobudget van € 180.011,- de grootste radio-adverteerder geweest. Op de tweede plaats staat BT Ignite met € 155.464,-. BMW is de nummer drie en heeft voor een bruto bedrag van € 117.244,- aan radiocommercials uit laten zenden.

Willem Sijthoff is niet langer directeur van Business Nieuws Radio. In plaats daarvan wordt hij president-commissaris van het station. Bicker Caarten blijft vanaf nu alleen directeur van de commerciele nieuwszender. Sijthof zal zich nu concentreren op het frequentiedossier en het verkennen van samenwerkingsmogelijkheden met het Financieele Dagblad, dat dezelfde aandeelhouders heeft als BNR.

Kabelbedrijf UPC heeft dinsdag de jaarresultaten gepresenteerd, echter zonder handtekening van de accountant onder de stukken. Al eerder had het bedrijf de publicatie uitgesteld omdat de accountant en UPC het niet eens zijn over de manier van boekhouden.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.