Zoek
Sluit dit zoekvak.

Commerciële radiostations luiden de noodklok

[Update2] Als de overheid de commerciële radiostations niet tegemoet komt, dan dreigen er stations om te vallen. Door de coronacrisis zijn de advertentie-inkomsten fors gedaald. En daarom luidt de Vereniging Commerciële Radio (VCR) de noodklok.

Commerciële radiostations luiden de noodklok Omdat er al een derde van de advertentie-inkomsten voor dit jaar is weggevallen en het nog zeker een jaar gaat duren voordat de advertentiemarkt zich hersteld heeft, zitten veel radiostations in financiële problemen.

Dat geldt niet alleen voor kleinere landelijke spelers als 100% NL, Slam en BNR, maar ook voor regionale stations. En ook grote spelers als Radio 538 en Qmusic zullen waarschijnlijk dit jaar in de rode cijfers eindigen.

Om de klappen van de coronacrisis op te vangen, moeten de stations geld lenen. Probleem is alleen dat de huidige radiovergunningen in september 2022 aflopen. Wat er daarna met de vergunningen gaat gebeuren is nog onduidelijk.

Met nog twee jaar te gaan is het niet mogelijk om de leningen af te kunnen lossen en dus is het haast onmogelijk om geld te lenen.

Noodverlenging
Eerder pleitten de radiostations daarom al voor een noodverlenging van hun radiovergunningen van drie jaar. Een deel van de kamer lijkt daar voorstander van te zijn, maar Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat lijkt daar de noodzaak nog niet van in te zien. “Ze luistert gewoon niet”, zegt Herbert Visser, directeur van 100%NL en Slam, in het AD.

Snel duidelijkheid nodig
Dit tot groot ongenoegen van de radiozenders. “De urgentie is hoog”, aldus Visser in het AD. “Zonder geleend geld halen sommige stations het eind van het jaar niet eens. Deze specifieke situatie vraagt om specifieke maatregelen en dat is dus een verlenging van onze zendmachtiging.’’

Kink niet blij
Overigens is niet iedereen het eens met een eventuele noodverlenging van de radiovergunningen. Eén van deze partijen is Kink, die in 2022 graag op FM wil. “Er zijn ook partijen in diezelfde radiosector, die ook te lijden hebben onder de coronacrisis, wel gebaat zijn bij een herverdeling van FM-frequenties”, zo laat directeur Jan Hoogesteijn weten aan Radio.NL “Deze partijen, waaronder Kink, stappen wederom naar de rechter als er zomaar verlengd wordt.

“Ik ben van mening dat alle radiostations die nu verliezen lijden recht hebben op overheidssteun, maar niet in de vorm van een gratis verlenging. Dat gaat niet gebeuren,” besluit Hoogesteijn.

Saillant detail is overigens dat Kink al in 2003 op FM had kunnen zitten. Het kavel waarop Slam nu uitzendt was qua voorwaarden al ingericht voor Kink en iedereen ging er ook vanuit dat Kink dit kavel zou gaan krijgen. Echter besloot de toenmalige eigenaar Vereniging Veronica in 2003 vlak voor de grote herverdeling van de FM-frequenties toch niet te gaan bieden. [Radiowereld.NL]
Foto: Pixabay