Vanaf z’n 13e jaar is Jeffrey Willems al geboeid door het medium radio. Het eerste radiostation waar hij aan de slag ging was Virginia, een piraat in Hilversum. Jeffrey begon daar als manusje van alles, eerst was hij telefoon-opnemer, later mocht hij zijn eerste uurtje radio maken op zondagmorgen.
Na een jaar bij deze illegale zender is Jeffrey gestopt (opgepakt) en zocht hij zijn heil tijdelijk in een disco show. Lang duurde dit niet, want hij ging weer illegaal aan de slag bij Radio Neutraal, ook een piraat.
In 1985 besloot hij met een aantal oude DJ’s van dat station tot een doorstart van Virginia in Hilversum, maar ze hadden niet veel luisteraars. Jeffrey verhuisde met 2 andere Virginia Collega’s naar Baarn: Roulette 103. Op 17 december 1989 kwam een eind aan Roulette 103 en daarmee een eind aan Jeffrey’s Illegale Carriere.
Daarna ging hij 2 jaar lang werken als journalist. In 1992 / 1993 kwam Jeffrey bij Sky Radio terecht. Omdat SkyRadio en Radio538 in het zelfde pand zaten (en dezelfde uitzendstructuur hadden) werkte Jeffrey zowel voor SkyRadio als voor Radio538 waar hij ook een jaartje programma’s maakte in het weekend.
Ook stond Jeffrey, samen met Peter Teekamp, Meta de Vries, Will Luikinga en Stan Haag aan de wieg van een ander SkyRadio project enkele jaren later: De Gouwe Ouwe Zender.
In 1996 besloot Jeffrey het Sky bastion te verlaten en als eigen bedrijf uitvoerend producent te worden van met name radioprogramma’s. Dus ging hij een paar jaar freelancen bij de publieken: o.a. NOS, KRO (Breakfastclub) en AVRO.
Jeffrey verhuisde daarna naar de AVRO, waar hij programma’s als Zondagvitaminen, De Overnachting, Steenentijdperk, Top 2000 en De week van de Jaren 70 / 80 maakte. Door het programma de Overnachting ontstond op zaterdagnacht Oldschool, later werd het ‘Back To The Old School’ wat een jaar lang te horen was tussen april 2000 – april 2001. Momenteel is Jeffrey programmamaker, internet coordinator, vormgever.
- In 1992 begon je landelijke carrière bij Sky Radio en later bij Radio 538. Hoe was je daar precies terechtgekomen?
Via een advertentie in de krant. Ze zochten commercialplanners en techneuten. Een vriend van mij had direct een brief geschreven en kon meteen beginnen. Toen dacht ik: ‘hier moeten we snel bij zijn.’ En de week daarop zat ik er. 11 mensen op 3 vierkante meter. Het was net de piraat vroeger. Iedereen had 4 baantjes tegelijk: schuiven, monteren, uitzenden en koffiezetten.
- Wie zijn je grote voorbeelden op radiogebied?
Hahaha… die vraag wordt vaak gesteld. Ik heb ze eigenlijk niet. Ik nam vroeger bijvoorbeeld de Soulshow op maar knipte dan de spreeks van Ferry Maat eruit. Dan had ik weer een bandje lekkere muziek. Ik was nooit zo onder de indruk van presentatoren maar meer van het totaalplaatje dat ze maakten. Natuurlijk heb ik ook vroeger mijn Van Inkel Nadoe periode gehad maar als ik dan weer een bandje uit Amerika kreeg, ging ik me weer vreselijk lopen aanstellen op de Howard Stern manier… Geen echt idool dus.
- Wat was eigenlijk de reden dat het populaire ‘Back to the Old School’ een paar jaar geleden moest verdwijnen bij Radio 3?
Back To The Oldschool was (is) een radioprogramma met overwegend zwarte muziek, black tracks, grooves… -hoe je het wilt noemen- uit de periode 1975 – 1990. Het uiteindelijke format is ontstaan doordat de luisteraars aangaven wat ze wilden. Mede daarom was het een sterke formule. De luisteraar had een stem die gehoord werd en we (Mark B, Funkateer, Lil’ Walter en ik) maakten het met een onbegrensd enthousiasme. We hebben heel lang over de definitieve vorm nagedacht en toen het programma op 1 april 2000 de lucht inging, wisten we allemaal dat we iets speciaals in handen hadden. Dat werd wekelijks bevestigd. Zelden kreeg ik zoveel diepgaande reacties op een programma.
De exacte reden dat het programma na een jaar moest stoppen, is een combinatie van onwetenheid, nieuw beleid van de AVRO, verkeerd bezuinigen en te weinig lobby van mezelf. Wrong time, wrong place. Wanneer je een programma in de lucht wilt houden, zul je daarover altijd je meerdere moeten informeren. Zeker in een nachtprogramma. De nacht was toen een soort speeltuin en het maakte allemaal niet zoveel uit wat je deed. Er waren altijd wel ‘overdag’ programma’s die meer aandacht opslokten. Logisch ook want daar zitten de cijfers. Dat snap ik ook wel.
Ik had de beleidsmakers er meer met de haren erbij moeten slepen, tapes laten horen, reacties laten lezen. Dat heb ik niet gedaan want ik stak alle tijd in het programma. Misschien hadden een aantal mensen bij de AVRO wel iets harder kunnen strijden voor het behoud van het programma maar we zaten midden in een reorganisatie, een verhuizing en wijzigingen van de 3FM programmering. Kortom de omstandigheden waren nou niet super om ’s met een nachtprogrammaatje aan te komen.
Toen er bezuinigd moest worden, de AVRO een andere koers ging varen (kanteling) en bovendien er een opleidingsplan voor de Radio 3 nachten bestond, was Oldschool het eerste programma dat eraf ging. Overigens samen met het geweldige zaterdagnacht programma van Giel Beelen tussen 3 – 6 uur… Zelfde verhaal.
Daarvan heeft niemand specifiek de ‘schuld.’ Dat soort dingen lopen nou eenmaal zo. Een toevallige samenloop van omstandigheden.
Ik had het pas echt erg gevonden, wanneer iedereen bij de AVRO het er gewoon bij had laten zitten. Gelukkig leren we van elkaar en zijn we in de afgelopen 2 jaar een hecht team geworden waarin steeds meer ruimte komt voor goeie ideeën en waar we naar elkaar luisteren. Zo hebben we Giel weer terug (iedere nacht 4-6) en over Oldschool wordt weer onderhandeld.
Sinds de stop van Oldschool heb ik steeds laten zien dat er een markt is voor deze muziek en ook laten zien dat het niet alleen voor mijn eigen lol is maar dat de AVRO er echt iets aan kan hebben.
- Op internet (www.oldschool.nl) en ook op andere plaatsen zijn er aanhoudende geruchten dat er sprake is van een terugkeer van ‘Old School’ bij Radio 2. Hoe groot is de kans dat dit daadwerkelijk gebeurt?
Veel luisteraars weten niet hoe vreselijk veel er bij komt kijken om een programmavoorstel erdoor te krijgen. Zeker een specifieker format. Je moet mensen overtuigen van de toegankelijkheid van het format, het draagvlak en de mogelijkheden die het biedt voor de omroep. De recente discussies op het forum van Radio 2, de postings op diverse andere sites en de e-mail reacties op de eventuele terugkeer van Oldschool waren overweldigend. Natuurlijk hebben we voorstellen ingediend. Er wordt onderhandeld en ik ben niet negatief.
- Je werkt nu alweer een aantal jaar voor de publieke omroep. Zou je ooit nog terug willen naar een commerciële zender?
Dat ligt er maar helemaal aan hoe de situatie is of zich ontwikkelt. Zolang de publieke omroep nog ruimte biedt voor experimenten, gedegen programma’s maakt en de meeste collega’s met hart en ziel bezig zijn, hoef ik niet naar de commercielen. Ik zou graag willen dat er commerciele stations kwamen die niet alleen maar de top 10 hits draaien. Zo langzamerhand zie je wel enige verbetering.
Colorful Radio vind ik bijvoorbeeld een uitstekend station. Maar ook (hoe gek het ook mag klinken) Business News Radio luister ik graag naar. Maar een commercieel station staat altijd in dienst van de poen. Met welk format verdien je het meeste centjes. Dat kan positief uitpakken maar meestal niet. Het zorgt ervoor dat je als commerciële jongen geen risico’s neemt, geen trends wilt zetten, geen experimenten aangaat.
Het is heel moeilijk in de toekomst kijken wat dat betreft. Hoe moet het nu met stations als Sky Radio en in zekere zin Radio 538 of Noordzee als straks iedereen met een T1 internet verbinding in een paar uur tijd 800 favoriete MP3’s binnensjouwt, die in een player stopt en luisteren maar… Dan heb je toch je eigen radiostation op de computer. Afgezien van alle webzenders die er al zijn. Zou ik dan nog luisteren naar bijvoorbeeld Sky Radio met om de 10 minuten reclame ? Maar datzelfde geldt natuurlijk voor mijn eigen club. Je moet proberen in de toekomst te kijken en te zien hoe ‘de luisteraar’ reageert op multimediale ontwikkelingen. Daarop moet je inspelen en zien dat je bovenaan blijft staan. Niet gemakkelijk maar we staan niet stil in ieder geval.
- Momenteel ben je alleen te horen op zondagochtend (Radio 1) en zondagmiddag (Radio 2) met ‘Het Steenen Tijdperk’. Ben je daarnaast ook nog achter de schermen bij andere programma’s betrokken?
Jazeker. De AVRO is een multi mediale omroep geworden en we werken er hard aan om dit ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Zo ben ik voor Radio 2 en 3 internetcoördinator. Dat wil zeggen dat ik de redacties en presentatoren begeleid in de samensmelting van radio, internet, (waar mogelijk tv) en print. Inhoudelijk denk ik mee met bijvoorbeeld Arbeidsvitaminen. Dat programma heb ik jaren gedaan als invaller en weet ongeveer hoe het daar toe gaat. Gerard Ekdom doet het goed. Wekelijks praat ik met hem en zijn team mee over toekomstige projecten.
Ik zelf vind me te oud om echt actief nog iets te doen op 3FM maar er zijn genoeg tips waar die gasten van Arbeidsvitaminen hopelijk iets aan kunnen hebben. Binnenkort start een mooi project in Arbeidsvitaminen met de Clini Clowns. Een geweldige organisatie. Zo’n actie moet dus 100 procent goed gaan. Ik ben blij dat ik hierover mee kan praten. Verder… Ik presenteer zo nu en dan Schiffers.fm (Radio 2) en participeer in Radio 2 projecten als de week van de jaren 70 en straks in december de Top 2000. Voor AVRO Radio maak ik ook vormgeving (jingles, promo’s) en denk mee met nieuwe multimediale toepassingen.
- Wat is tot nu toe het hoogtepunt uit je radiocarrière?
Het klinkt wat gesapig maar de hoogtepunten waarom ik dit werk doe zijn meestal kleinschalig maar komen gelukkig geregeld voor. Er zijn uitzendingen van het Steenentijdperk waarover ik er tevreden kan zijn omdat eruit kwam wat ik in mijn hoofd had. Het zal wel geen graadmeter zijn maar toch… Gevoel is niet onbelangrijk in ons vak. Het moment dat Koop Geersing (eindredacteur en thans chef Radio 2 en 3 bij de AVRO) mij vroeg het Steenen Tijdperk te presenteren… Dat vragen ze toch ook niet zo maar aan iedere willekeurige passant van het AVRO gebouw?
De eerste Top 2000. Ook een overweldigende ervaring: wat een sfeer, wat een gevoel van ‘winners’ onder het team van Radio 2. Back To The Oldschool was ook een hoogtepunt. Een formule die zo fijn werkte en waar ik voor 110% achterstond. Ik ben een paar jaar geleden ’s meegeweest met Marco Borsato als verslaggever op 5 mei voor een reeks concerten in de chopper: een geweldige ervaring.
Waar het hoofdzakelijk om draait, is dat je verwezenlijkt wat je zelf graag wilt. Maar ik kan er net zo opgewonden van raken als een redacteur van Arbeidsvitaminen na 2 dagen cursus dol enthousiast zich op internet stort en mooie dingen bouwt op de site. Zolang ik bij de AVRO geregeld van dit soort hoogtepuntjes meemaak, groeit de lijst gestaag.
- Je maakt ‘Het Steenen Tijdperk’ voor Radio 1 en Radio 2. Zit er verschil in de manier van presenteren en programma maken tussen Radio 1 en 2?
De ochtend op 1 klinkt zoals ik zelf ook ben ’s ochtends. Relaxt. Nog niet helemaal wakker maar wel lekkere plaatjes draaien. Het programma is een uitkomst voor de 60ies freaks die de jaren 60 misten in de zondagmiddaguitzending. Zendercoordinator van Radio 2 Kees Toering vroeg ons anderhalf jaar geleden of we ons meer op de 70ies konden richten op zondagmiddag en dat hebben we gedaan. Dat was ook wel een mooie uitdaging want daardoor krijgt het Steenen Tijdperk een duidelijker smoel. Alleen we misten die 60ies ook wel weer een beetje. Het uurtje op Radio 1 tussen 6 en 7 bood uitkomst. Daar kunnen we wekelijks de hele ouwe plaatjes kwijt. ’s Middags is iets meer feest en gein. Tussen alle popjournalistieke verhaaltjes mag ook gelachen worden.
- In ‘Het Steenen Tijdperk’ staat muziek uit de 60’s en 70’s centraal. Ook was je destijds betrokken bij de ‘Gouwe Ouwe Zender’. Wat heb jij met wat oudere muziek?
Haha… en nota bene in Back To The Oldschool werd ook alleen maar ouwe meuk gedraaid… Zoiets ontstaat gewoon. Het is leuk om bezig te zijn met periodes waarin de muziek grote indruk op je maakte (70- en 80er jaren). Als je veel ouwe muziek hoort dan merk je ook de onderlinge samenhang. Kijk maar naar de Mega Top 100. Veel platen zijn gesampeld of gecoverd. Maar dat geldt ook voor de jaren ervoor. Uiteindelijk is iedereen geïnspireerd door de vorige generatie en dat gaat vaak terug tot de jaren 50 of eerder. Zo kan ik ademloos luisteren naar ouwe doowop en thema’s in terughoren die nu in de hitparade staan. Da’s toch leuk.
- Vind je de muziek van vroeger beter dan de hedendaagse popmuziek, of zijn er ook nummers uit de huidige hitparade die je kan waarderen?
Mensen die zeggen dat na 1969 de popmuziek ophield met bestaan, of mensen die zeggen dat er tegenwoordig allemaal rommel op de markt is, luisteren volgens mij niet objectief. Ik volg sinds een half jaar de Mega Top 100 oppervlakkig. Zeg maar, zoals de gemiddelde luisteraar. Die lijst is natuurlijk niet representatief voor hetgeen er allemaal uitkomt. Helaas hoort bijna niemand ooit iets anders. Dat is te betreuren.
Ik hoorde laatst bij Hans Schiffers nieuwe muziek van Gare du Nord (een mix van soul, jazz en rock). Daarvan werd ik erg blij. En zo zijn er talloze voorbeelden van goeie muziek die niet allemaal op 1 staan in de ‘lijstjes.’ Het is er dus wel maar je moet er wat meer moeite voor doen.
- Heb je nog ambities op radio-/mediagebied?
Radio dreigt hier een beetje in te kakken. Formatje hier, hitje daar, onderweg Britney Spears, co-host zus, chock-jock zo… blijf luisteren. Straks celebirty chat met een Miepje uit een soap.
Iets meer spanning en verrassing zouden geen kwaad kunnen. Laten we niet achter Amerika aan rennen want die komen van hun eigen strakke formateren terug. Disc Jockey Kid Rock en componist (radiofreak) David Foster vertelde twee jaar geleden in Amerika tijdens de NAB (Radio Beurs) al dat we terug moesten naar de dj die op zolder zijn eigen platen uitzoekt, sfeer maakt en afgerekend wordt op waarderingscijfers in plaats van luistercijfers. De spanning hoeft ‘m niet te zitten in shockeren of bij de hand zijn (dat ben ik niet en zal ik ook nooit worden) maar in meer dan dat: platen, muziek, sfeer en experimenten. Dat zou ik graag (terug) zien op de radio.
Radio maken is in de basis het overbrengen van zoveel mogelijk positieve energie. Dat kan ik allerlei vormen: van teksten tot muziek, van sfeer tot nieuws. We moeten ervoor waken dat dit altijd kan blijven gebeuren zonder hinderlijke restricties of al te vastliggende formats. Dat is voorlopig mijn ambitie. Ik hoop dat ik er een positieve bijdrage aan kan blijven leveren.
Jeffrey Willems