Column: Muziek op de radio

De radio is een medium dat gebruikt wordt om mensen te informeren en/of te amuseren. Ik richt mezelf even op de mensen die radio maken om mensen te amuseren. En dan wel op de muziek die de ze draaien.

Als ik op een doodnormale dag naar een commercieel radiostation luister, en ik let op de muziek, dan lijkt het zo – en is het zo – dat de pitch van zo’n nummer op bijna +14 staat. Dan denk ik bij mezelf; waarom? Waarom zetten de radiostations die muziek zo snel. Je bent er als radiostation voor om mensen te amuseren, en muziek te laten horen.

Als ik contact opneem met de directie van zo’n radiostation krijg ik als antwoord het volgende: Ik weet daar helemaal niets vanaf, klets niet zo. Of dat doen wij omdat we dan meer muziek kunnen draaien, en zo de mensen van nog meer muziek kunnen voorzien

Dan vraag ik me af, of de mensen het wel leuk vinden om naar zulke snelle muziek te luisteren?
Ik kan mezelf wel voorstellen dat bijvoorbeeld een Radio 538, zijn muziek zo laat klinken zodat het allemaal ongeveer dezelfde snelheid heeft, en ja dan moet je natuurlijk wel eens de pitch gebruiken.
Maar draai dan geen R&B plaat, na een stevige hardhouse plaat. Dan denk ik toch echt bij mezelf, neem er eens meer tijd voor het uitzoeken van de platen die je draait.

Ik heb zelf ook 2 radioprogramma’s, maar daar zet ik de pitch hoogstens op +2, en dat is alleen maar zodat ik nèt iets meer muziek kan laten horen, maar zodat de mensen het niet horen.

En nu heb ik het alleen nog maar over de snelheid van de muziek, maar ik luister ook wel eens naar de variatie in muziek. 1 dag, een commerciële radio-omroep. Ik weet zeker dat ik elk uur, wel 3x dezelfde plaat voorbij hoor komen. Waar is dat goed voor? Zijn er in de afgelopen 20 jaar niet genoeg platen gemaakt? En dan kun je als radiostation niet aankomen met het argument dat de muziek van 20 jaar geleden niet voor de omroep geschikt is.

Want of je nu een Radio 10 FM bent, waar het heel gepast is om iets oudere muziek te draaien, of een Radio 3FM / Radio 538. Ik weet zeker dat jongeren van nu ­ en dan kijk ik naar mezelf ­ het heel leuk vinden om zo elk half uur, en lekkere gouwe ouwe te horen.

Wat u?
Commentaar?

Nick van Gils