In gesprek met: Riks Ozinga [Radio 2]

Riks Ozinga (40) begon zijn carrière in de omroepwereld in 1989. Bij Stadsomroep Utrecht presenteerde hij diverse programma’s, op zowel radio als televisie. Tevens werkte hij er een tijd lang als muzieksamensteller.

Na zes jaar bij de Stadsomroep besloot Riks in 1995 de overstap te maken naar de landelijke omroep. Hij kwam bij de NOS terecht en werkte daar als nieuwslezer/redacteur voor het NOS Radionieuws. Diezelfde functie had hij tegelijkertijd ook bij Classic FM. Bovendien was Riks in die periode ook nog als redacteur/presentator werkzaam bij de Wereldomroep.

In 1997 maakte Riks de overstap naar Radio West. Daar was hij een jaar lang actief als nieuwslezer / redacteur en bovendien was hij presentator en producer van het weekendmagazine ‘Radio Estafette’. Een jaar later was Riks wederom landelijk te horen. Hij kwam bij de Holland Media Groep terecht, op de redactie van het RTL Nieuws.

Bij de HMG werkte hij niet alleen op de nieuwsredactie, ook presenteerde Riks het ‘Ontbijtnieuws’ op RTL 4 en was hij nieuwslezer op Veronica FM. In 1999 werd Riks Chef Radio/RTL Text. Toen Bert Kranenbarg in 2001 de Vara inruilde voor de NCRV, was er een nieuwe presentator nodig voor ‘Ontbijtradio’ op Radio 2. Dat werd Riks. Sinds juli 2001 presenteert hij elke werkdag tussen 6 en 9 het ochtendprogramma van de Vara op Radio 2.

    Wat heb je gedaan voordat je bij Stadsomroep Utrecht bent gaan werken?

    Na de middelbare school en een blauwe maandag sociale academie ben ik me fulltime gaan richten op de muziek: tien jaar lang als zanger / gitarist van de Utrechtse band Boris Dzaneck. Daarnaast was ik dj in een muziekcafé.

    Inmiddels heb je voor radio gekozen, nooit de ambitie gehad om verder te gaan met tv?

    Ik vind beide heel erg leuk om te doen, en ik sluit ook niet uit dat ik ooit nog iets ga doen bij tv. Het leuke van het werk bij Yorin FM / RTL Nieuws (allebei HMG) is dat het te combineren is. Maar een geweldig dagelijks programma als Ontbijtradio is toch een onweerstaanbare uitdaging. Er zitten ontzettend veel verschillende elementen in die nogal wat van mij vragen als presentator. Het is elke dag weer een verrassing. Verder valt er voor mij als muziekliefhebber bij de radio ook veel te genieten.

    In 1995 ben je gestopt bij Stadsomroep Utrecht, en ben je gaan werken bij de NOS, vanwaar deze keuze en hoe ben je daar terecht gekomen?

    Tussentijds heb ik nog een aantal maanden gewerkt bij de Wereldomroep, vooral op de redactie die verantwoordelijk was voor het schrijven van de nieuwsbulletins. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben gaan rondbellen om me zelf aan te bieden als nieuwslezer. Dat ging me ook bij Stadsomroep altijd al heel redelijk af.

    Naast de NOS had je ook nog andere werkzaamheden, drukke tijden dus. Toch ben je na een korte periode weer bij de regionale omroep gaan werken. Ditmaal bij Radio West en wederom als nieuwslezer. Zag je het niet als een stap terug om weer naar een regionale omroep te gaan?

    Bij de NOS bleef het bij freelancen en maakte ik vaak te weinig uren. Ik presenteerde in die tijd bij Radio West al een erg leuk weekend-magazine. Toen ze mij aanboden om daar de werkweek vol te maken op de nieuwsredactie heb ik de kans met beide handen aangegrepen.

    Wat zou je in de toekomst nog willen bereiken op radio- en/of tv-gebied?

    Voorlopig zo hard mogelijk werken om de presentatie van Ontbijtradio zo perfect mogelijk te krijgen en samen met het redactieteam mijn best doen om het programma fris te houden.
    Daarnaast houdt ik me als één van de stemmen van Nederland 3 ook nog bezig met inspreekwerk. Dat wil ik verder uitbouwen en perfectioneren. Ik zou ook graag langere documentaires en films inspreken en me in de toekomst bezighouden met coaching van jonge mensen..

    Onlangs was de 2000e uitzending van Vara’s Ontbijtradio te horen op Radio 2. Hoe bevalt het je nu om dagelijks vanaf 6 uur ’s morgens een radioprogramma te maken?

    Het is uniek en ik ben dankbaar dat ik de kans heb gekregen om dit populaire programma te presenteren. Aan de reactie van de luisteraars merk je ook regelmatig hoe belangrijk Ontbijtradio voor ze is. Je bent een soort baken voor ze in de ochtend en ik heb wat dat betreft dus ook een zware verantwoordelijkheid.
    Ik merk wel dat het vroege tijdstip fysiek behoorlijk veel van me vraagt. Je moet zorgen dat fit bent en dat betekent dat je veel moet laten. Dat is met twee jonge kinderen wel eens moeilijk en ook je sociale leven heeft er soms onder te lijden.

    Ondanks dat Radio 2 en 3FM een andere doelgroep hebben, concurreer je elke ochtend met je Vara-collega Rob Stenders. Is er extra rivaliteit omdat jullie bij dezelfde omroep werken?

    Nee hoor, de leeftijdsgrens van de doelgroep van Rob houdt op waar die van ons begint. Natuurlijk zijn het allebei VARA -programma’s en proberen we het progressieve karakter van onze omroep in de programma’s door te laten klinken. Maar we zijn daarnaast toch vooral bezig met de eenheid op onze eigen zenders.
    Omdat de studio’s sinds een jaar in verschillende panden gevestigd zijn, zien we elkaar ook nauwelijks meer. Dat is wel eens jammer, want het is altijd leuk om met je ochtendcollega ervaringen uit te wisselen.

    Je was Chef Radio/RTL Text bij de HMG. Toch heb je anderhalf jaar geleden die baan opgegeven om bij Radio 2 te gaan werken. Was die keuze moeilijk?

    Ik heb er wel lang over moeten nadenken. RTL Nieuws is een fantastische club om voor te mogen werken. Wat de doorslag gaf was dat ik dat mijn werk daar steeds meer de management-kant uitging en ik het praktijkwerk mistte.

    Je hebt als nieuwslezer gewerkt voor de NOS en de HMG. Is er vele verschil tussen een publieke en commerciële zender op een nieuwsredactie?

    Ik kan natuurlijk alleen spreken voor HMG, maar het prettige daar is dat er veel minder bureaucratie is. De ‘baas’ is voor iedereen te spreken en werkt in veel gevallen gewoon mee. Het duurt ook niet zo lang voor nieuwe ideeën of veranderingen worden doorgevoerd.

    Hoe zie je de toekomst van de publieke omroep tegemoet, gaat er nog veel veranderen?

    Ik voorzie uiteindelijk dat er twee tv-zenders zullen overblijven en dat de zuilen verdwijnen, maar dat zal nog veel voeten in de aarde hebben. Er zijn teveel grote belangen mee gemoeid om dat zonder slag of stoot te laten gebeuren.

    Je bent de laatste jaren vrij regelmatig van werkgever veranderd. Ben je steeds op zoek naar een nieuwe uitdaging?

    Deze uitdaging is op dit moment voor mij nog groot genoeg. Ik denk alleen niet dat ik het tot mijn pensioen volhoud. Daar is het denk ik toch te zwaar voor.. Ik wil over een tijdje ook wel weer eens wat later naar bed kunnen gaan, nu is de dag om 22.00 uur alweer om.

    Heb je naast al je werkzaamheden ook nog vrije tijd over, en hoe besteed je die dan?

    Mijn schaarse vrije tijd gaat nu vooral op aan mijn gezin. Ik lees graag, luister naar muziek en probeer het gitaarspelen weer een beetje op te pikken. Ook in mijn vrije tijd kan ik het niet nalaten over het programma na te denken en het nieuws op de voet te volgen.

    Wat zou je zijn geworden als er geen radio of TV bestond?

    Schaapsherder, dat idee van lekker rustig in de vrije natuur heeft me altijd aangesproken. En dan in de weekend lekker optreden met een bandje!

    Riks Ozinga
    Foto: Bob Bronshoff