Kobalt zegt contract Veronica TV op

Mediabureau Kobalt heeft te kennen gegeven het contract met Veronica TV op te zeggen. Directeur Ries Meijer van Kobalt gelooft niet meer in de zender: “Het is daar vriendjespolitiek en een kleine club zakkenvullers. Die programma’s zijn te droevig om naar te kijken. Daar willen wij ons niet langer aan verbinden”.

Uit een ander bericht in het weekblad Adformatie blijkt dat er echter nog andere aspecten meespelen: “Ik heb Veronica geholpen de markt open te breken, door een mooie grp prijs te bedingen voor mijn klanten. Die grp’s krijg ik niet geleverd en dus heb ik het contract laten ontbinden”, aldus Meijer. Met andere woorden: de kijkcijfers van Veronica zijn te laag ten opzichte van de tarieven.

Het advies van Meijer aan Veronica is duidelijk: ga weer praten met SBS. SBS directeur Fons van Westerloo lijkt echter niet al te enthousiast meer: “Als partner is die omroep wel minder aantrekkelijk geworden. Alleen het blad draait naar behoren, al zal dat binnenkort ook minder worden als de programmagegevens vrijkomen. (…) Met wie praat je daar, in dat wisselende gezelschap eigenlijk? Wat levert het meer op dan ellende?”

De directeur van mediabureau Mindshare Ton Schoonderbeek vindt dat hij een betere inschatting heeft gemaakt dan Kobalt. Mindshare plaatst geen commercials op Veronica TV. “Mindshare heeft geen geloof in de kwaliteit van het aanbod, de ‘fatsoenlijke’ programmering en daar kunnen interessante deals niets aan afdoen”, aldus Schoonderbeek. Er wordt echter gesuggereerd dat ook hier een ander feit een rol speelt: Kobalt heeft de media inkoop van de introductiecampagne van Veronica TV mogen doen. Mindshare had hier ook op ingeschreven maar kreeg de opdracht niet.

Binnenkort start Veronica met de actie ‘Veronica op 11’. Dit om de kijkcijfers van het TV-station omhoog te krijgen. Ondertussen is ook bekend geworden dat het Veronica magazine concurrentie gaat krijgen: de Holland Media Groep wil in samenwerking met uitgever Audax aan het einde van de zomer een eigen programmablad uit gaan geven. De oplage moet ‘enkele honderdduizenden’ bedragen. [MvD / Adformatie]