Een piraat schakel je niet zomaar uit

Het is een turbulent jaar geweest voor de Veronica Omroep Vereniging (VOO). Nadat de televisieplannen geen succes werden, zag het er ook naar uit dat het radioavontuur van de omroep geen vervolg zou krijgen. Door een samenwerking met Sky Radio kon Veronica echter, na jaren van afwezigheid in de ether, op 31 augustus j.l. toch een nieuwe start maken.

Onder het motto “meer eighties en nineties hits” probeert Veronica haar radioverleden te doen herleven. Maar heeft Radio Veronica als het zoveelste nieuwe radiostation in Nederland wel een toekomst?

Ton Lathouwers, algemeen directeur van Sky Radio, liet al tijdens de officiële start van de zender op 31 september weten er alle vertrouwen in te hebben. “Ik denk dat we een beetje in het gat tussen Radio 538 en Radio 3 enerzijds en Sky Radio en Radio 2 anderzijds gaan zitten. Zeg maar mannen tussen de 25 en 45 die geen zin hebben in de house en de rap bij 538 en Radio 3 en die zich prima thuis gaan voelen bij Veronica.” Ook over het toekomstige marktaandeel van de zender had Lathouwers een duidelijk idee. “Ik denk dat het voor Veronica mogelijk moet zijn om in de top drie van radiostations te komen over een aantal jaren. Dat betekent dat zo’n 6 tot 7 procent van de luisteraars op Veronica af zal stemmen, hopen wij.”

Martin Slijper, hoofdredacteur van de website radio.nl, schrijft al zo’n acht jaar over de laatste ontwikkelingen in met name het Nederlandse radiolandschap. Ook de herstart van Radio Veronica is dan ook niet aan zijn aandacht voorbij gegaan. Zelf vindt hij het een ‘lekker station’ dat hij ten minste aan kan laten staan, zonder momenten van irritatie. Vooral de herkenbaarheid van de jaren tachtig en negentig muziek speelt daarbij volgens hem een rol. “Wel zou ik het persoonlijk best aardig vinden als ze één � twee hitjes van nu per uur zouden draaien, maar ik weet niet of ze dat mogen.”

Over de toekomst van Radio Veronica is Slijper positief. “Ik denk dat het voor Radio Veronica mogelijk moet zijn om binnen twee jaar in de top vijf en binnen vijf jaar in de top drie van Nederlandse radiostations terecht te komen.” Zelf doet hij al een voorspelling voor deze uiteindelijke top drie van radiostations: Sky Radio als marktleider met daar achteraan Radio 538 en op de derde plek Veronica.

Berrie Buik, eigenaar van internetradiostation Frequent, is ook zeer te spreken over het nieuwe Veronica. “Ik vind dat ze zeer goed bezig zijn, een beetje zoals heel vroeger. Ze draaien een beetje piraatachtig.” Buik, nu zelf 30, is jaren geleden zelf ook actief geweest als piraat in Arnhem en omgeving. Het zenden zit echt in zijn bloed. Zijn vader had vroeger al een illegaal radiostation in Dieren en Buik kan zich nog herinneren dat hij als klein kind op de boot de ‘Norderney’ bij Veronica is geweest. “Het zal jongeren vandaag de dag echter niet veel zeggen. De muziek is redelijk oud en de diskjockeys zijn ouderwets gezellig.”

Ook Buik is optimistisch over de toekomst van Radio Veronica. “Ik voorzie een goede toekomst voor Radio Veronica, maar ze zullen het nog wel moeilijk krijgen. Ik denk dat andere stations alles zullen doen om Veronica in de weg te liggen. Het gaat er immers om wie de meeste macht heeft. Alleen Veronica heeft een voordeel: ze zit bij de meeste volwassen mensen in het hart en daarom redden ze het”, aldus Buik. “Alleen de naam Veronica is al goud waard.”

Aan de door Lathouwers gestelde doelgroep van Radio Veronica zal voorlopig niet veel veranderen, maar of de huidige programmering zo blijft is nog maar even de vraag. Sinds enkele maanden gaan de geruchten de ronde dat diskjockey Jeroen van Inkel een overstap naar Veronica gaat maken. Begin september meldde radio.nl al dat de transfer bijna rond was en Slijper acht de kans nog steeds erg groot dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Alleen het vijfjarige contract dat de 42-jarige radiomaker bij Radio 538 heeft, staat dit nog in de weg. Als Van Inkel voor Veronica gaat werken, is de kans groot dat hij het ochtendprogramma voor zijn rekening zal nemen. Momenteel worden deze uren gevuld door Adam Curry en zijn medepresentatoren Alexander Stevens en Michiel Veenstra. Daarnaast zijn tal van bekende radiocoryfeeën momenteel te beluisteren op Radio Veronica. Onder hen zijn Ferry Maat en Bart van Leeuwen (voorheen Radio 10FM), Rob van Someren (voorheen Radio 3) en Kas van Iersel (voorheen Veronica FM).

Radio Veronica begon ooit als zeezender. Bekenden namen uit die tijd zijn onder andere Willem van Kooten (alias Joost den Draaier), Lex Harding, Rob Out en Tineke. Op 31 augustus 1974 werd Veronica als zeezender door de overheid gedwongen haar radio-uitzendingen te stoppen. In de tussentijd was ze nog in de vorm van een omroep te horen via de publieke omroep op Radio 3 en later in commerciële vorm als Hitradio Veronica. Precies 29 jaar na het einde van de zeezender heeft Veronica op 31 augustus 2003 haar nieuwe start gemaakt. Buik: “een piraat schakel je niet zomaar uit.” [Anton van Lieshout / Tutorgroep 6 / Argus]