Zoek
Sluit dit zoekvak.

Radio 3FM wil extra geld voor salaris dj’s

De leiding van popstation 3FM heeft bij de Publieke Omroep een dringend verzoek ingediend om VARA en BNN te helpen bij het betalen van de hoge salarissen van de populaire disc-jockeys Rob Stenders (VARA) en Ruud de Wild (BNN).

Zendercoördinator Florent Luykcx van 3FM is als de dood dat de omroepen anders hun gages niet meer kunnen betalen en dat de toppers naar zenders als Yorin FM en Radio538 vertrekken. De commerciëlen bieden lucratieve salarissen. Dat bevestigt Ruurd Bierman van de raad van bestuur van de Publieke Omroep. Een beslissing is nog niet genomen, maar Bierman sluit niet uit dat er geld uit het potje ‘programmaversterking’, waarin elke omroep zo’n 10 procent van haar budget stort, zal worden aangewend.

Volgens de VARA, die benadrukt dat ‘grote namen’ nodig zijn om luisteraars en reclamegelden te trekken, is dat ‘in lijn met het systeem’. Maar Bierman nuanceert: ,,Het is een duivels dilemma”, zegt hij. ,,Want dat geld is natuurlijk bedoeld voor programma’s en niet voor salarissen.”

D66 heeft staatsecretaris Medy van der Laan van Cultuur en Media al laten weten dat er volgens haar op die manier op ‘een oneigenlijke manier met belastinggeld aan concurrentievervalsing en prijsopdrijving wordt gedaan’.

Vorige week was het spannend rondom Stenders, die nog tot augustus volgend jaar onder contract staat bij de VARA. RTL probeerde hem met een grote zak geld weg te lokken naar haar eigen hitstation Yorin FM. Voorlopig is de overstap afgeketst. Stenders zou op een tegenaanbod van de VARA wachten. Ook De Wild van BNN mag zich al tijden op warme belangstelling verheugen van commerciële stations als Radio 538 en Yorin FM.

Bierman benadrukt dat de publieken nooit zo veel aan lonen zullen spenderen als de commerciëlen. ,,Salarisonderhandelingen blijven een zaak van de afzonderlijke omroepen. Maar je moet reëel blijven. Gaan ze er te ver onder zitten, dan zijn alle toppers straks vertrokken. En we willen natuurlijk wel dat 3FM goed beluisterd wordt door jonge mensen. Het is een moeilijke afweging.”

D66 wil van staatssecretaris Van der Laan weten of er uit het programmaversterkingsbudget überhaupt wel salarissen mogen worden betaald. De partij zou dat niet te rijmen vinden met de recente bezuiningen bij de omroepen op allerhande programma’s, waaronder actualiteitenrubrieken. [Algemeen dagblad/Radio.nl]