Grote zenders vooral populair bij vijftigplussers

Bij alle publieke zenders, RTL 4 en RTL 5, en SBS6 zijn kijkers die ouder zijn dan vijftig oververtegenwoordigd. Naar Nederland 1 kijken de meeste vijftigplussers, zo’n 62 procent van het totaal aantal kijkers. Alleen naar Yorin, Net5 en Veronica kijken minder ouderen dan gemiddeld in de Nederlandse samenleving.

Dat blijkt volgens het NRC uit het jaaroverzicht van Dienst Kijk- en Luisteronderzoek. Hoogopgeleiden zijn bij de meeste zenders ondervertegenwoordigd, op Nederland 1, 3 en Net 5 na. Nederland 2, RTL 4, RTL 5, Yorin en SBS6 trekken de meeste mensen met een lage opleiding. Bij SBS6 bestaat 43 procent van de kijkers uit laagopgeleiden.

De NOS was, net als voorgaande jaren, de best bekeken omroep met een gemiddelde kijkdichtheid van 7,8. Dat betekent dat de programma’s ’s avonds bekeken worden door 1,1 miljoen mensen. De TROS was daarna de best bekeken omroep met een gemiddelde kijkdichtheid van 5,8 (486.220 kijkers). De VPR0 was van de grote zendgemachtigden de omroep die het slechtst bekeken werd. Gemiddeld had de omroep een kijkdichtheid van 1,6 (233.440 kijkers).

Het gemiddelde marktaandeel (aandeel van televisiekijkers die op dat moment daadwerkelijk televisie kijken) van de publieke omroep lag in 2003 op op 36.6 tussen zes en twaalf uur ’s avonds. Het streven van de publieke omroep is om in dat tijdvak veertig procent marktaandeel te behalen. In 2002 was het gemiddelde marktaandeel in de avond nog 37.6. Volgens Publieke Omroep is de daling van het marktaandeel te wijten aan het ontbreken van grote (sport-)evenementen in 2003.

SBS6 was dit jaar de grootste stijger met een groei van het gemiddelde marktaandeel van 1 procentpunt. RTL4 steeg met een half procentpunt. Nederland 2 liet met 0,5 procentpunt de grootste daling in het marktaandeel zien. Het marktaandeel van Nederland 1, RTL 5 en Nederland 3 daalde licht. [Radiowereld.NL]