Headlines uit de krant: dinsdag 3 februari

Het Commissariaat voor de Media wil de zendtijd voor genootschappen op geestelijke grondslag herverdelen. Grote als IKON en RKK gaan er waarschijnlijk op achteruit ten gunste van kleinere zendgemachtigden als de Nederlandse Moslim Omroep. Dat heeft voorzitter J. van Cuilenburg van het commissariaat maandag gezegd.

Het commissariaat verdeelt de zendtijd die de Mediawet aan genootschappen op geestelijke grondslag toekent. Op dit moment hebben zeven hoofdstromingen (rooms-katholicisme, protestantisme, humanisme, jodendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme) zendtijd. Het nieuwe toewijzingsbeleid, dat nog niet definitief is, moet in 2005 ingaan. Lees verder

Producent IDTV werkt aan een Australische remake van De Poolse Bruid. Dat heeft producent Anton Smit maandag bekendgemaakt. Het Nederlandse verhaal, over een Poolse prostituee die vluchtend voor haar pooier liefde vindt bij een stugge Groningse boer, is verplaatst naar het uitgestrekte Australië. De Poolse bruid wordt nu een Afghaanse. Lees verder

De manier waarop de Alkmaarse Programmaraad onlangs het radioadvies heeft samengesteld, is de blauwdruk voor de wijze waarop de Alkmaarse Programmaraad dit voorjaar het tv-advies zal opstellen. Dit betekent dat geïnteresseerde tv-stations zich tijdens twee bijeenkomsten op 17 en 24 maart kunnen presenteren in Theater De Vest. Lees verder 

De Regionale Programmaraad Breda heeft een voorlopig advies uitgebracht. Er worden 6 gemeenten vertegenwoordigd in de raad: Breda, Oosterhout, Geertruidenberg, Etten-Leur, Alphen-Chaam en Drimmelen. Lees verder 

Willem-Alexander en prinses Máxima zullen woensdag via de televisie het Nederlandse volk bedanken voor de cadeaus, post en felicitaties, die zij ontvingen ter gelegenheid van de geboorte van hun dochter. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekend. Lees verder 

Drie buitenlandse uitgeverijen hebben een bod gedaan op PCM Uitgevers. Dat heeft het NRC Handelsblad maandag gemeld. Het gaat om het Noorse Schibsted, het Belgische De Persgroep en een Belgisch consortium met de Vlaamse Uitgeversmaatschappij. Lees verder

Directeur Jan de Roos van de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) – onder meer Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden – is gecharmeerd van het opzetten van een televisiezender. Dat zegt hij in het vakblad De Journalist. ”Groningen zou zeer geschikt zijn om te experimenteren met een redactie die zowel krantenartikelen als televisie-items verzorgt.” De Roos ziet echter nog enkele haken en ogen. ”Helaas staat de mediawet in de weg, TV Noord is een publieke omroep.” Lees verder

Rokers worden een zeldzaamheid in Nederlandse tv-programma’s en films. Sinds 1 januari heeft iedereen recht op een rookvrije werkplek. Dus ook mensen die op de set en in de studio werken. Alleen tijdens buitenopnamen mag een acteur nog gefilmd worden met een brandende sigaret, sigaar of pijp. Eerder was al bekend dat in alle tv-programma’s die in studio’s zijn opgenomen, zoals praatprogramma’s, sinds 1 januari niet meer mag worden gerookt. De meeste omroepen brachten dat overigens al in praktijk. Lees verder

Van diverse kanten is belangstelling getoond voor de overname van kranten- en boekenuitgever PCM. Er zijn twaalf biedingen uitgebracht op het bedrijf achter onder meer Algemeen Dagblad, Trouw en de Volkskrant. Vrijdagavond verliep de deadline voor de eerste biedingsronde. Geboden werd door minimaal drie of vier ‘strategische’ partijen, dat wil zeggen: collega-uitgevers. Daarbij gaat het om buitenlandse mediaconcerns. Dit meldt vandaag Het Financieele Dagblad. Het artikel vermeldt geen bron. Lees verder