Headlines uit de krant: woensdag 24 maart

NRC Handelsblad is begonnen met een online geboorteregister om de plaatsing van advertenties in de krant een meerwaarde te geven. Zaterdag maakte de krant er met een paginagrote advertentie melding van. Het geboorteregister is nog beperkt en nieuw voor de klanten.

Nu nog maken ze spaarzaam gebruik van de mogelijkheid om een foto en een digitaal geboortjekaartje – waarvan louter de voorkant zichtbaar is – te laten publiceren. De site bevat top-tien’s van meisjes en jongensnamen, waardoor er een beeld ontstaat van de naamkeuze in de kringen van NRC Handelsbladlezers. Lees verder

Lokaal
Aalburg beschikt binnenkort weer over een lokale radio-omroep na het plotselinge verdwijnen van Altena FM. Dat stelt J. van Straten, station-manager van de Woudrichemse radio-zender Vestingstad FM. Hij heeft het Commissariaat voor de Media gevraagd de zendvergunning voor Altena FM niet in te trekken, zoals eerder wel is verzocht. Het commissariaat begint ondertussen het spoor bijster te raken door de radio-perikelen in Aalburg. Lees verder

MP3
Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut hebben een manier gevonden om surround sound toe te voegen aan mp3-bestanden. Het nieuw ontwikkelde systeem is geen bezwaar voor bestaande mp3-software en muziekspelers, zo bericht BBC News. Om de surround sound te horen is echter wel nieuwe software en apparatuur nodig.  Lees verder

Media
Het overlijden van prinses Juliana doorkruiste de koninklijke fotosessie die maandag in het Oostenrijkse wintersportplaatsje Lech had moeten plaatsvinden. Maar ook al was ontmoeting tussen Willem-Alexander en Máxima en de fotografen doorgegaan, wat was dan de winst geweest? Pr-matig gesproken? Lees verder

Veronica
Met een beetje fantasie kun je een hoop muziek soul noemen. Zo had Radio Veronica voor het festival Soul@TheDome in Arnhem een bont programma in elkaar getimmerd. Na een opwarmertje van de man die het allemaal al jaren het beste weet, Ferry Maat, mag Tasha’s World de rij openen. De groep van zangeres Natasha Slagtand scoort op alle fronten. Strak spelende muzikanten die makkelijk wisselen tussen hiphop, bossanova en soul. Lees verder

Raalte
RTV Raalte radio zendt vandaag voor het eerst uit vanuit een nieuwe tijdelijke studio. Totdat het Kulturhus in de oude Rabobank beschikbaar is zullen vanaf de locatie Schapenstraat 22 de radio-uitzendingen plaatsvinden. Lees verder

Borne
De lokale omroep RTV Borghende in Borne zendt de komende week louter muziek uit. Komende vrijdag is het zelfs helemaal stil op de zender. De radiostilte is noodzakelijk omdat de omroep die dag verhuist van de zesde verdieping van het verzorgingstehuis Trivium naar de tweede etage van het nieuwe kulturhus De Bijenkorf. Lees verder

NPS
Op initiatief van de NPS vond donderdag een congres plaats over ‘high en low culture & nieuwe media’. Projecten als 3voor12 van de VPRO zijn zo succesvol dat meer omroepen ook via internet willen werken. Lector aan de Haagse Hogeschool Dick Rijken juicht die ontwikkeling toe. ‘Dat is beter dan heel veel geld investeren in actualiteitenrubrieken die allemaal over hetzelfde gaan’. Maar internetjournalist Francisco van Jole verwacht niet veel van de combinatie omroep en internet: ‘Pogingen die tot nu toe worden gedaan, hebben het representatievermogen van de ingezonden brievenrubriek in een krant’. Lees verder