Headlines uit de krant: donderdag 24 maart

Staatssecretaris Van der Laan (Media) gaat onderzoeken of het kabinet maatregelen kan treffen om de bedreiging van de pluriformiteit van de pers een halt toe te roepen. Dat zegde zij woensdag toe in een debat met de Tweede Kamer. Ze voegde eraan toe dat ze er niet veel van verwacht, maar het onderzoek komt er toch omdat de Kamer zo aandrong.

Tweede-Kamerleden hadden namelijk twee moties achter de hand waarin om onderzoek werd gevraagd. Lees verder

Omroep
Bestuurders van AVRO en NCRV moesten de afgelopen week opstappen. ,,Het gebrek aan eensgezindheid in Hilversum maakt het Den Haag makkelijk om in te grijpen.” Het borrelt en gist in Hilversum. Bestuurders van NCRV en AVRO zijn afgelopen dagen opgestapt. Omroepverenigingen die meer dan vijftig jaar publieke televisie verzorgen in Nederland zuchten onder de veranderingszin van Den Haag en de commerciële dreiging van John de Mol. Het leidt tot interne verdeeldheid over de te volgen strategie, en tot slachtoffers. Lees verder

Excuus
Wegener-topman J. Houwert heeft dinsdag in de Haagsche Courant zijn excuus aangeboden aan oudere lezers. In diezelfde krant zei hij zaterdag dat dat hij het niet heel erg zou vinden als oudere lezers zullen afhaken als er een nieuwe Randstedelijke fusiekrant. Lees verder

Muziek
De wereldwijde omzet van de muziekindustrie is in 2004 nagenoeg gelijk gebleven. Internet is in opmars. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de IFPI. Tegenover een geringe terugloop in cd-verkopen stond een groei in verkopen van muziek-dvd’s en downloads. Het aantal verkochte downloads steeg tot meer dan 200 miljoen nummers in de vier belangrijkste digitale markten (de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland). Lees verder

Media
De wegens kindermisbruik aangeklaagde superster Michael Jackson heeft ook woensdag weer de aandacht getrokken van de Amerikaanse media. Nadat de zanger al tweemaal te laat was verschenen in de rechtbank, maakte ‘Wacko Jacko’ ditmaal opvallend vroeg zijn opwachting voor het gerechtsgebouw in Santa Maria (Californië). En ook dat was nieuws in de Verenigde Staten. Lees verder

Omroep
De publieke omroep zendt minder kunstprogramma’s uit dan wettelijk verplicht is. Dit zegt een werkgroep van kunstredacteuren van AVRO, NPS en VPRO, die met een actieplan komt voor een minimumaanbod aan kunstprogramma’s ’s avonds voor 23 uur. In de nieuwe concessiewet van het ministerie van OCW is het verplichte aanbod aan ,,culturele en kunstprogrammering” verhoogd van 25 naar 30 procent. Tot dusver werken de omroepen echter met een ruime definiëring, waardoor ook programma’s als Jostiband in Ahoy’, de EO-reeks Nederland zingt, de BNN-show Top of the pops, de documentairerubriek Zembla en satirische series als Kopspijkers en Dit was het nieuws onder de kunstprogrammering vallen. Lees verder

Journalisten
Overheden in heel de wereld slagen er niet in om de moordenaars van journalisten te vervolgen en te berechten. Vorig jaar zijn 78 journalisten tijdens hun werk gedood. Dat blijkt dinsdag uit een jaarrapport van het International Press Institute (IPI) uit Wenen. Lees verder

Spunk
Het internetmagazine voor jongeren Spunk gaat reclamemakers die denken de perfecte jongerencampagne te hebben gemaakt, ‘belonen’ met een blauwe plank. De prijs is een stuk hout omdat het winnende reclamebureau met de zijn beoogde campagne de plank volledig heeft misgeslagen. Lees verder

MTV
Gitarist Dennis Weening van de Haagse punkrockbende Spider Rico blijkt meer in zijn mars te hebben. Vanaf zondag is Weening het nieuwe gezicht op muziekzender MTV. De gitarist was eerder op televisie te zien bij TV West, waar hij het muziekprogramma Westpop presenteerde, en bij Veronica (Kink TV). De laatste tijd was Weening al geregeld op pad voor MTV. De getatoeëerde punkrocker maakte enkele concertimpressies met korte interviews, waaronder één met de Amerikaanse rapper Ludacris. Lees verder

Fusie
De fusiekrant die de uitgevers PCM en Wegener willen vormen voldoet niet aan de voorwaarden voor een landelijke krant en biedt geen basis voor goede regiojournalistiek. Dat stellen de redactieraden en -commissies van de betrokken kranten. Het plan biedt vlees noch vis. De vertegenwoordigende organen van de redacties richten een redactiewerkgroep op die het gesprek moet aangaan met de directies. De redacties willen een gewijzigd plan verder uitwerken. Het alternatief dat eerder het Rotterdams Dagblad aandroeg, wordt daarin meegenomen. Lees verder

Krant
De oplage van regionale kranten is in twintig jaar tijd met een miljoen exemplaren gekelderd. Vooral doordat er verkeerde journalistieke keuzes zijn gemaakt. De daling begon in de tweede helft van de jaren negentig, vertelt hoofdredacteur André Vis van de Twentsche Courant Tubantia. ,,Heel sluipenderwijs. Beetje bij beetje raakten we lezers kwijt. Inmiddels kun je die daling wel structureel noemen. Elk jaar zakken we een procent of drie. Het is amper tegen te houden. We blijven krimpen.” Elke abonnee die wegloopt, wordt gebeld. Vis wil weten waarom zijn lezers afhaken. ,,Geld lijkt het grootste probleem. Ze hebben het geld nodig voor studie of thuiszorg. Ze willen de krant wel lezen. Dat blijkt ook: we hebben nog nooit zoveel dubbellezers gehad als nu. Steeds meer mensen delen de krant met hun buren.” Lees verder

Letterman
De man die vorige week is aangeklaagd omdat hij het plan zou hebben gehad het 1-jarige zoontje van David Letterman te ontvoeren, heeft gisteren voor de rechtbank verklaard onschuldig te zijn. De 43-jarige Kelly A. Frank verrichtte schilderwerkzaamheden op de boerderij van de talkshowpresentator. Hij zou tegen een kennis van Letterman hebben gezegd dat hij een sleutel had van het huis en wist waar Davids zoontje sliep. Lees verder