Headlines uit de krant: zaterdag 16 april (1)

SBS6 betreurt ‘ten zeerste’ de zelfmoord van een van de ‘hoofdrolspelers’ uit het programma over de Groningse Oosterparkwijk uit de serie Probleemwijken. Het gaat om een 31-jarige man die gevangen zat in De Marwei in Leeuwarden.

De echtgenote van de man heeft gezegd dat zijn rol in de uitzending belangrijk heeft bijgedragen bij zijn besluit tot suïcide. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft de zelfmoord bevestigd. De Rijksrecherche stelt er een onderzoek naar in. In de wijk zelf weigerden de buurtbewoners vrijdagavond commentaar. Lees verder

Pen
De journalisten Joris van Casteren (NRC Handelsblad en Vrij Nederland) en Kustaw Bessems (Trouw) hebben de jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor jong journalistiek talent, de Gouden Pen, gekregen. Dat maakte het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren vrijdag bekend. De Gouden Tape voor audiovisuele producties ging naar Winfried Baijens van het NOS Jeugdjournaal. Lees verder

RTV Oost
Regionale omroep RTV Oost begint in de zomermaanden met de opnamen van een regionale dramaserie. Filmmaker Johan Nijenhuis produceert de serie. Cabaretier Herman Finkers is een van de schrijvers van het scenario. De serie kost 1 miljoen euro. De provincie Overijssel draagt 350.000 euro bij. RTV Oost zendt 2 oktober de eerste van dertig afleveringen uit. De serie moet een regionale variant van het Engelse Coronation Street worden, zegt H. Everts, hoofdredacteur van RTV Oost. ,,Het programma geeft een beeld van het dagelijks leven in de provincie, maar dan gedramatiseerd. Het moet een doorlopende serie worden met in Nederland bekende acteurs die uit Overijssel komen.” Everts verwacht wekelijks 200.000 kijkers te trekken. Lees verder

Ilse
Ilse Media lanceert een site waar gebruikers met nieuws van weblogs, startpaginadochters en Nu.nl naar eigen voorkeur een nieuwspagina kunnen samenstellen met onder meer regionaal-, vak en algemeen nieuws. Dat vertelde gisteren Startpagina.nl- en Nu.nl-baas Bert Wiggers tijdens een bijeenkomst van internetjournalisten van de NVJ. De bijeenkomst ging over de praktijk van multimedia. Lees verder

Theo
Presentator Mental Theo, wordt vereeuwigd door een portret. Dit maakte hij gister in zijn radio- programma op Slam FM bekend. En niet zomaar een portret zijn gezicht zal 16 m2 (4 x 4) groot op een kermisattractie gespoten worden. Theo zal in het midden tussen Robbie Williams en Beyonce komen te staan. Hij zal als grootste worden afgebeeld van hun drie. De presentator vertelde aan ons dat hij het helemaal te gek vindt, maar ook wel komisch. Het gaat om de achterboard van de attractie ‘The crazy Dance”. Lees verder

Duivel
Als je vroeger aan de afstemknop van de radio draaide kon je tussen de stations soms de Mexicaanse hond horen janken. Er is ook wel eens sprake van geweest dat er duivelse boodschappen verstopt zaten in popmuziek. Om die te horen moest je de grammofoonplaat achterstevoren afdraaien. Tegenwoordig zijn er mensen die turen naar de ruis van de televisie. Als je dat maar lang genoeg doet schijnen er beelden uit het hiernamaals door te komen. Lees verder

Gelderland
De plannen van Omroep Gelderland om de zendmachtiging van het failliete Omroep Apeldoorn over te nemen, kan op brede steun rekenen binnen de Apeldoornse gemeenteraad. De provinciale omroep wordt door zowel de fractievoorzitters van CDA, Leefbaar Apeldoorn, PvdA en VVD geprezen om haar professionaliteit. CDA-fractieleider Hans Wegman ziet een belangrijke rol weggelegd voor de lokale omroep. ‘Ik heb er bij de wethouder verschillende malen op aangedrongen dat er nieuwe initiatieven op dit gebied moeten worden ondernomen. Zo zie ik de lokale omroep als een belangrijk middel om de gemeentepolitiek dichter bij de burger te brengen.’ Lees verder

Apeldoorn
Er zijn meerdere kapers op de kust voor de machtiging van de failliete Omroep Apeldoorn. De stichting RTV Apeldoorn heeft gisteren een zendmachting aangevraagd bij het Commissariaat voor de Media. Gisteren werd ook bekend dat Radio en TV Gelderland in Apeldoorn lokale televisie wil maken. Lees verder

Optimaal FM
De regionale radiozender Optimaal FM krijgt de zendvergunning voor de gemeente Oude IJsselstreek. Als het aan een meerderheid van de gemeenteraad ligt. Een finaal oordeel wordt geveld door het Commissariaat van de Media. Gisteravond vergaderde de commissie Cultuur over de zendvergunning. Er hebben zich twee gegadigden gemeld: Optimaal FM en SMS Oude IJsselstreek. Hoe lokaal is lokaal? Dat was de grote vraag waarover de politiek zich moesten buigen. Lees verder

Optimaal FM
Het heeft wel iets van de bijbelse strijd van David tegen Goliath. Nieuwkomer SMS Oude IJsselstreek probeert de lokale zendrechten te bemachtigen ten koste van Optimaal FM. Een ongelijke strijd, maar is David kansloos? Edwin Hoegen wil met een club vrijwilligers een lokale omroep beginnen in de gemeente Oude IJsselstreek. Om te mogen uitzenden moet hij het onder andere in de raadzaal van het gemeentehuis in Gendringen opnemen tegen de enige rivaal Optimaal FM. Het heeft veel weg van de strijd tussen David en Goliath. SMS Oude IJsselstreek is nieuw en moet nog op poten gezet worden, terwijl ‘Goliath’ Optimaal FM al dertien jaar aan de weg timmert in het Achterhoekse radioland. Edwin Hoegen wordt – zacht gezegd – niet door iedereen even serieus genomen. Lees verder

Den Haag FM
De actie van de fans is geslaagd: het in Den Haag populaire radioduo Maarten en Tjeerd en presentator Gerard van den IJssel keren terug op de radio. Vanaf maandag, op Den Haag FM en via de oude etherfrequentie 92.0. Maarten Nieuwhuisch (40) en Tjeerd Spoor (35) werden populair met de Haagse Ochtendradio op Stads Radio Den Haag. Door geldgebrek hield die echter op te bestaan. Lees verder

Midland
Johan Derksen, hoofdredacteur van Voetbal International, is na een half jaar alweer opgestapt als voorzitter van Midland FM. Dat gebeurde na een conflict met programmaleider Berkouwer. Samen met zijn collega Koert Westerman gooide hij bij het plaatselijk radiostation al snel het roer om. Het duo had grootse plannen met de lokale omroep. Na hun aantreden kwamen Derksen en Westerman, beiden wonend in Oudewater, in conflict met programmaleider Cor Berkouwer en zijn vrouw Annie, penningmeester, uit Stolwijk. Lees verder

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email