Headlines uit de krant: zaterdag 14 mei

De komende EO-Jongerendag op zaterdag 11 juni wordt helemaal live uitgezonden op de Nederlandse televisie. Dat heeft Frank van der Velde, die de Jongerendag presenteert, donderdag meegedeeld. De uitzending is van 9.45 uur tot 17.00 uur. Het is voor het eerst dat de christelijke jongerenmanifestatie live te zien is. Tot dusver waren er altijd wel impressies te zien op de avond zelf en later nog een compilatie.

De EO-Jongerendag wordt voor de 31ste keer gehouden. Bij de EO bestond al enige jaren de wens om de Jongerendag live op de buis te brengen. Met de netmanager, die verantwoordelijk is voor de programmering van Nederland 1, is daar nu overeenstemming over bereikt, vertelt Van der Velde. De netmanager wilde graag meer aan jongeren doen in de programmering en bij ons was er het verlangen om de kijkers te laten zien hoe jongeren het geloof beleven en dat het christelijk geloof voor velen van hen springlevend is’’, aldus Van der Velde. Lees verder

Nova
Nova heeft de tongen van popminnend Nederland weer losgemaakt. Onderwerp van gesprek is sinds woensdagavond niet langer meer de stokkende verkoop van Pinkpopkaartjes, maar de schokkende behandeling van dat onderwerp door het actualiteitenprogramma. Die presenteerde woensdagavond Radio 538-dj Ruud de Wild en bekende Nederlander Gordon als deskundigen om het failliet aan te kondigen van het festival.
De uitspraken logen er niet om. Gordon vindt het een schande dat er geen r’n’ b op Pinkpop staat en adviseert van het ‘racistische’ festival in een laatste reddingspoging volgend jaar een gayfestival te maken. Ruud de Wild wist in 2002 al – toen Pinkpop meer bezoekers trok dan ooit tevoren – dat het einde nabij was. De Wild is volgens een goede bekende drie of vier keer op Pinkpop geweest, Gordon nog nooit. Beide waren donderdag niet bereikbaar. Dat geldt ook voor de twee Nova redacteuren Hein Hansen en Sevda Sabahoglu, die het item voorbereidden. Lees verder

Wie?
Het KRO-televisieprogramma Wie was ik? wekt verwarring doordat kijkers het kunnen opvatten als bewijs dat reïncarnatie realiteit is. Het programma onderzoekt vermeende herinneringen aan vorige levens. Hoewel de programmamakers niet die pretentie hebben, zet de realistisch aandoende wijze waarop herinneringen van deelnemers worden gepresenteerd en ‘gecontroleerd’, kijkers op het verkeerde been. Lees verder

BNN
Oud-international Peter van Vossen kruipt in de huid van voetbaltrainer in het nieuwe BNN-voetbalprogramma ‘Atletico Ananas’. Dat bleek donderdag in stadion De Kuip in Rotterdam, waar een team van zestien volkomen onervaren spelers werd gepresenteerd.  Lees verder

MPAA
De Amerikaanse brancheorganisatie voor de filmindustrie MPAA heeft een aantal Bittorrent-sites aangeklaagd wegens het illegaal uitwisselen van tv-programma’s. De dagvaardingen zijn verstuurd naar Shuntv.net, Zonatracker.com, Btefnet.net, Scifi-classics.net, Cddvdheaven.co.uk en Braginrights.biz. Samen hebben deze sites ongeveer 82.000 gebruikers, meent de MPAA.  Lees verder

Publiek
Een van de drie publieke televisienetten moet omgevormd worden tot een jeugd- en jongerennet. Omroepen moeten minstens de helft van hun vaste budget inleveren. En ook stichtingen met donateurs moeten worden toegelaten tot het publieke omroepbestel. Dit bepleit staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) in een vertrouwelijk voorstel aan het kabinet. Het plan is een voorlopige uitwerking van het zogenoemde Paasakkoord, waarin de coalitie eind maart op hoofdlijnen een akkoord heeft gesloten over de toekomst van de publieke omroep. Daarin stond onder meer dat ‘puur amusement’ niet langer thuishoort bij de publieke omroep. Lees verder

Spijkers
Cabaretière Martine Sandifort heeft er zin in. Ze houdt van metamorfoses en ook al heeft haar gezicht heel andere trekken dan Marilyn, grime-expert Joan heeft geen moeite met haar. “Ik ken Martines gezicht door en door. Wij doen met de grimeurs van Headaffairs ook alle Kopspijkers-metamorfoses. Lees verder

Knevel
Een bewogen dag voor de Publieke Omroep, met de kop op teletekst aan het einde van de middag: “budget omroepen wordt gehalveerd” en met de publicatie in NRC Handelsblad over de uitgelekte plannen van staatssecretaris Medy van der Laan. Meer hierover straks, laat ik de dag chronologisch nalopen, want ik was al eerder geschokt. Lees verder

RTV Utrecht
De politie Utrecht heeft vrijdag twee medewerkers van RTV Utrecht aangehouden, omdat ze over het hek van Paleis Soestdijk waren geklommen. De twee zijn verhoord en met een proces-verbaal naar huis gestuurd. Lees verder

WK
NOS Studio Sport en BNN maken tijdens het wereldkampioenschap voetbal voor spelers tot twintig jaar deze zomer dagelijks samen een programma over het toernooi. Dat lieten de omroepen vrijdag weten. Het WK wordt tussen 10 juni en 2 juli gespeeld in Nederland. De 24 landenteams die hieraan meedoen spelen hun wedstrijden in Utrecht, Doetinchem, Emmen, Enschede, Kerkrade en Tilburg. BNN en Studio Sport, die van ,,een unieke samenwerking” spreken, volgen tijdens het toernooi dagelijks tussen 22.45 en 23.15 uur de verrichtingen van de Nederlandse spelers. Lees verder