Zoek
Sluit dit zoekvak.

Headlines uit de krant: zaterdag 7 januari

VVD en PvdA willen de zendtijd voor de negen kerkelijke en levensbeschouwelijke omroepen afschaffen. Tweede Kamerlid Ürgü (VVD) zal voorstellen de subsidie voor hun radio- en televisieprogramma’s te schrappen. Het VVD-Kamerlid wil in maart of april, als staatssecretaris Van der Laan haar nieuwe mediabeleid presenteert, een amendement indienen.

,,Als ze hun levensbeschouwing willen verkondigen, moeten ze maar commercieel gaan”, zegt Ürgü deze week in het blad Adformatie. Wel kunnen de kleine omroepen als gewone omroepvereniging een plaats krijgen in het bestel, maar dan moeten ze gewoon leden werven, vindt ze. Lees verder

Bruins
De huidige discussie in Hilversum over hoe de drie publieke tv-netten moeten worden geprogrammeerd is eigenlijk een achterhoedegevecht. Dat zei H. Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur Publieke Omroep (PO), donderdag in zijn nieuwjaarstoespraak. De omroepleiding wil 11 januari een beslissing nemen om te komen tot een ‘programmeermodel’. Dat houdt in dat omroepen hun eigen net (’thuisnet’) verliezen en programma’s op alle zenders moeten uitzenden. Lees verder

PO
De Publieke Omroep ligt met haar internetontwikkelingen vóór op haar Engelse evenknie BBC. In 2005 werden er via Uitzendinggemist.nl 25 miljoen televisieprogramma’s bekeken via ADSL- en kabelinternet. Dat zei Harmen Bruins Slot, bestuursvoorzitter van de Publieke Omroep, gisteren tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Lees verder

Netwerk
De redacties van Netwerk vrezen voor hun bestaan. In de plannen die op tafel liggen wordt het uitzendtijdstip van de actualiteitenrubriek van NCRV, KRO en EO zo ongunstig, dat in elk geval de directie van de EO niet langer geld wil steken in het programma. Volgende week valt het besluit over het door de Raad van Bestuur voorgestelde zogeheten programmeermodel. Netwerk verhuist daarin naar Nederland 2. Nederland 1, waarop Netwerk nu te zien is, is in dat model voorbehouden aan kijkcijferhits. Lees verder

EO
De voltallige redactie van de actualiteitenrubriek Netwerk gaat actievoeren tegen de plannen van de omroepen om te stoppen met de rubriek. Een speciaal comité van redactieleden maakte dat gisteren bekend. De EO begrijpt heel goed dat programmamakers boos zijn, maar de omroep vraagt zich toch af ‘of actievoeren wel de oplossing is’. De omroep denkt daarbij wel na over alternatieven voor Netwerk. Een nieuw journalistiek programma wordt daarbij niet uitgesloten. Lees verder

Big Brother
Gert Timmerman, Viola Holt, Bonnie St. Claire, Monique Sluyter, Kelly, Bart, en AT5-verslaggever Frank Awick nemen vanaf 14 januari hun intrek in het Big Brother-huis. Dat meldde een Talpa-woordvoerder donderdag. Voor een nieuwe programmareeks wordt dat huis omgeturnd in een hotel, dat door de bekende Nederlanders wordt gerund. De nieuwe reeks van Big Brother (BB) heet dan ook officieel Hotel Big Brother. De BN’ers nemen er acht weken hun intrek. Lees verder

Weblogreclame
Een beperkt aantal Nederlandse bedrijven overweegt weblogs en RSS in te zetten om reclame te maken voor hun producten en diensten. Dat is een van de conclusies uit de DM Barometer, een onderzoek naar direct marketing onder Nederlandse marketeers. Lees verder

MTV
Microsoft gaat samen met de muziekzender MTV in de aanval tegen de dominantie van Apple met de verkoop van digitale muziekbestanden. Microsoft-topman Bill Gates lanceerde voorafgaand aan de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, die donderdag begint, het URGE-platform. De nieuwe dienst wordt geïntegreerd in de veelgebruikte Media Player van het softwareconcern. Lees verder

Caiw
Elke Westlander krijgt straks zijn ’15 minutes of fame’. CAIW werkt aan een nieuwe tv-zender, waarop CAIW-klanten hun eigen filmpjes kunnen laten zien. Dit jaar moet de zender in de lucht gaan, zo vertelt directeur Verbree. De zender gaat Way TV heten, in lijn met het nieuwe radiostation dat deze week van start ging. „Gelijk met de vergunningen voor de radiozender, hebben we vergunningen aangevraagd voor tv.’’ Lees verder

NOS
Tussen voetbalwedstrijden, evenementen van het koningshuis en groot amusement met de hoogste kijkcijfers van het jaar prijkt altijd een uitzending van het publieke NOS Journaal. Vooral op zondagavond acht uur stemmen mensen er met miljoenen op af om zich na hun vrijetijdsbezigheden te oriënteren op de buitenwereld. Vaak scoort de zondagavonduitzending de hoogste kijkcijfers van de week. Andere dagen kijken miljoenen naar de verschillende Journaal-programma’s, alleen al 1,8 miljoen om acht uur ’s avonds. En een meerderheid van Nederlanders, ook jongeren, vindt het Journaal het meest objectieve nieuwsprogramma. Lees verder

Unilever
Unilever Nederland heeft in 2005 fors geïnvesteerd in reclame. In totaal gaf het bedrijf 220 miljoen euro uit. Dat is 30 procent meer dan in 2004. Het voedings- en wasmiddelenconcern is de grootste adverteerder in Nederland. Lees verder

Omroepbaas
De huidige discussie in Hilversum over hoe de drie publieke tv-netten moeten worden geprogrammeerd is eigenlijk een achterhoedegevecht. Dat zei H. Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur Publieke Omroep (PO), donderdag in zijn nieuwjaarstoespraak. Lees verder

Eredivisie Journaal
Het dagelijkse Eredivisie Journaal bij Talpa keert na de winterstop niet terug. Het tv-programma trok te weinig (gemiddeld 200.000) kijkers, aldus een Talpa-woordvoerder donderdag. ,,Ook vragen we ons af of er in Nederland voldoende voetbalbeleving is om een dagelijks programma mee te vullen”, schetst de zegsman. “De ECV heeft teleurgesteld gereageerd op het stopzetten van het programma, maar samen met hen gaan we op zoek naar een nieuw voetbalprogramma. Dat zal geen dagelijkse frequentie hebben”, zegt de Talpa-woordvoerder. Lees verder

Unilever
Unilever Nederland heeft in 2005 fors geïnvesteerd in reclame. In totaal gaf het bedrijf 220 miljoen euro uit. Dat is 30 procent meer dan in 2004. Het voedings- en wasmiddelenconcern is de grootste adverteerder in Nederland. Lees verder

Videowinkel
In de strijd om de computergebruiker gaat Google weer een nieuw product aanbieden. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times komt de internetzoekmachine met een videowinkel, waar tegen betaling beeldmateriaal van sportevenementen, nieuws en entertainment kan worden gedownload. Lees verder

Rappers
De rappers van Andere Gekte gaan vrijdagavond tijdens het tv-programma Vermist een nummer rappen voor hun vermiste vriend Sergio Arentsen. Dat liet de TROS donderdag weten. Sinds januari 2005 is er niets meer van Arentsen vernomen. Lees verder

Jezus
Ondanks woede bij de vele conservatieve christenen in de Verenigde Staten begint de omroep NBC vrijdag met een tv-serie waarin Jezus Christus keuvelt met een anglicaanse priester. Lees verder

Cijfers
De kijkcijfers van twee van de belangrijkste Nederlandse aanbieders van online video’s stegen fors in 2005. De nieuwsvideo’s van Zoom.in zijn vorig jaar in totaal bijna 38 miljoen keer bekeken, een groei van 55 procent vergeleken met een jaar eerder. Het aantal online video’s dat via uitzendinggemist is opgevraagd, is volgens Bas Buesink van de Stichting Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) vorig jaar nog sterker gestegen. Hij spreekt van minimaal een verviervoudiging. Lees verder

Uitgever
De kranten- en boekenuitgever Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) begint een commerciële regionale nieuwsradiozender als concurrent van de publieke regionale zenders. De uitgever gaat daarvoor onder meer het nieuws gebruiken van zijn twee regionale dagbladen, de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden, met afstand de grootste kranten in de provincies Groningen, Drente en Friesland. „Het moet een nieuwszender worden die het midden houdt tussen Radio 2 en BNR”, zegt hoofdredacteur Pieter Sijpersma van het Dagblad van het Noorden. Radio 2 is het populairste landelijke publieke radiostation, BNR is een commercieel nieuwsstation dat overdag continu nieuws uitzendt zonder muziek. Ook BNR werkt samen met een krant, Het Financieele Dagblad. Lees verder

NDC
De plannen van de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) voor regionale radio zijn te vroeg naar buiten gekomen. Directeur Lensink van Hazewinkel Pers, een onderdeel van de NDC, spreekt van een ‘slip of the tongue’. Lees verder

Klaasen
Gerard Klaasen sprak met KRO-voorzitter Frans Slangen over de toekomst van de KRO en de relatie met de katholieke kerk. Een gesprek over onder meer misplaatste marktwerking, de toekomst van het bestel, de relatie van de KRO met de Nederlandse  bisschoppen en de positie van Kruispunt TV in het uitzendschema. Lees verder

Zendtijd
De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil dat de overheid de zendtijd voor religieuze en levensbeschouwelijke omroepen zonder leden afschaft. Tweede-Kamerlid Örgü zal hier binnenkort een voorstel voor doen. De fracties van PvdA en LPF staan positief ten opzichte van het plan, waardoor er een Kamermeerderheid lijkt te ontstaan. Volgens Örgü passen omroepen als IKON, RVU, Humanistische Omroep en de Nederlandse Moslim Omroep niet in het omroepbestel. „Ik heb grote problemen met deze omroepen, omdat het aftakkingen zijn van een verzuild verleden. Het is niet van deze tijd om levensbeschouwelijke instellingen te financieren met belastinggeld.” Lees verder

Zendmast
Blaricummer Frits Witjas geeft zijn strijd op tegen de veertig meter hoge zendmast, die KPN vorig jaar plaatste aan de Schapendrift. Hij gaat niet in beroep tegen de uitspraak van de bestuursrechter, die bepaalde dat de gemeente op juiste gronden een vergunning voor de veertig meter hoge zendmast heeft verleend. ,,Ik ben nog steeds tegen de mast, maar ik voel er niets voor om in mijn eentje verder te gaan”, aldus de Blaricummer. Hij hoopt dat er binnenkort toch onderzoeken komen, die bewijzen dat zendmasten wel een gevaar voor de gezondheid kunnen vormen. Lees verder

Big
Gert Timmerman maakt bedden op, Viola Holt schilt aardappels en Bonnie St. Claire zorgt voor de drankjes. Een wel zeer gemengd bekend gezelschap zal vanaf volgende week donderdag Hotel Big Brother bevolken. Lees verder

Lars Duursma en Sharon Kroes zijn de eerste Nederlanders die het WK debatteren hebben gewonnen. Gisteravond landde het goedgebekte team met een loodzware bokaal op Rotterdam Airport vanuit Dublin. ,,Bij veel mensen loopt het dun door de broek als ze moeten presenteren. Die grote angst van velen, is juist onze kick,’’ zegt de kersverse kampioen Kroes (20): ,,Om in zeven minuten presenteren een jury van je standpunt te overtuigen.’’ Welgeteld 324 teams uit de hele wereld debatteerden de afgelopen week over actuele stellingen. De twee studenten business administration aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam wonnen eergisteravond in de categorie Engels als tweede taal. De twee zijn in die categorie ook regerend Europees kampioen. Lees verder

50
Wordt het Rien Huizing of Elleke van Doorn, Noortje van Oostveen of Eef Brouwers, Joop van Zijl of Harmen Siezen? Het jaar is maar net begonnen of de eerste uitverkiezing is daar: wie is de favoriete nieuwslezer van het NOS Journaal van de afgelopen vijftig jaar? Lees verder

Reinout
Hij runt een florerend productiebedrijf en thuis wacht opnieuw gezinsuitbreiding. Toch is dat nog niet genoeg voor Reinout Oerlemans. Lees verder

NRC
NRC Handelsblad vernieuwt de website; nrc.nl wordt vanaf vanmiddag gemaakt met een nieuw publiceersysteem. De overgang naar het nieuwe systeem kan enige overlast veroorzaken voor de bezoekers van de site. Het digitaal krantenarchief is tijdelijk niet bereikbaar. Lees verder