Headlines uit de krant: dinsdag 28 februari

De scart-stekker waarmee dvd- en videospeler aan de tv zijn gekoppeld, kan naar het museum. De hdmi-plug stuurt beeld én geluid digitaal door. Scart (afkorting van Syndicat des Constructeurs d’Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs) is een Franse vinding uit de jaren zeventig. Voor het eerst was er een standaard om randapparatuur aan de televisie te koppelen. Wie nu de voorjaarsshows van producenten van audio-visuele apparatuur bezoekt, komt steeds vaker de hdmi-stekker tegen.

De High Definition Multimedia Interface (hdmi) wordt zo langzamerhand voor de tv wat de usb-stekker voor de computer is. Je koppelt er alles mee aan elkaar. Met slechts één stekker zijn straks digitale hoge-definitiebeelden én digitaal geluid door een kabeltje van krap vier millimeter dik te pompen. Satelliet- en kabeltuners, dvd- en videorecorders zullen, voor zover ze nog worden gemaakt, ook allemaal zo’n in- en uitgang voor hdmi krijgen. Voor de koppeling aan elkaar, aan de av-versterker of direct aan de platte lcd- of plasma-tv. Lees verder

TV
Zes fractieleiders gaan donderdag in debat op televisie. Actualiteitenrubriek TweeVandaag organiseert voor de vijfde keer samen met economiestudenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam het EFR/TweeVandaag-debat. Lees verder

Teletekst
De teletekstdiensten van Net5 en Veronica (beide SBS-zenders) melden voortaan wanneer er in welke stad een koopzondag is. Volgens een woordvoerster van SBSText blijkt uit onderzoek dat er een grote behoefte bestaat aan dergelijke informatie. Lees verder

Curry
Het showbizzpaar Adam Curry en Patricia Paay heeft een kort geding tegen weekblad Weekend aangespannen. Het tijdschrift had foto’s gepubliceerd waarvan het auteursrecht bij Curry ligt. De zaak dient dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam. De reportage over het echtpaar en dochter Christina verscheen in de editie van 18 januari. Oud-radiodeejay Curry liet het blad daarop weten dat inbreuk was gemaakt op het auteurs- en portretrecht. Weekend rectificeerde een week later. Lees verder

Nieuwenhuis
Verslaggever Willebrord Nieuwenhuis is vorige week op 68-jarige leeftijd overleden toen hij op Schiphol van plan was op reis te gaan naar Italië. Nieuwenhuis werkte voor het vroegere KRO Brandpunt en trad vanaf 1980 in dienst bij NRC Handelsblad. Lees verder

BNN
Na twee weken in de kou van de Olympische Spelen gezeten te hebben, is de BNN-maandag weer terug op de buis. Niet alleen met een voortzetting van Onderweg Naar Morgen, BNN Cash Cab en Sprint!, maar ook met een hele nieuwe serie Spuiten & Slikken en het verse actuele improvisatieprogramma Kannibalen. Lees verder

Idols
Tv-talentenjacht Idols schudt op zijn grondvesten. Het bureau dat de carrières van de deelnemers begeleidt heeft de programmaleiding tegen zich in het harnas gejaagd door de merken en websites van deelnemers als Floortje en afvaller Angelique al ver voor de finale te registreren. Het bureau, The Entertainment Group, begon hiermee in januari. Toen werd de merknaam Floortje Smit geregistreerd. Tien dagen later volgde die van de zaterdag weggestuurde Angelique Koorndijk. De namen van de naast Floortje overgebleven kandidates Raffaëla en Ellen zijn niet vastgelegd. ,,Een totale miskleun,’’ aldus producent Mark de Vink van Idols. ,,Dom en ondoordacht ook”, zegt uitvoerend producent Mark de Vink van Idols. Lees verder

Andries
Andries Knevel is vanaf woensdag geen lid meer van de EO-directie. De presentator gaat zich volledig toeleggen op het maken van programma’s. Dat maakte de omroep maandag bekend. Lees verder

NOS
De NOS zendt ook de komende vier jaar de wereldbekerwedstrijden schaatsen uit op televisie. De internationale schaatsunie ISU kende maandag in Turijn de rechten toe aan de publieke zender. Lees verder

Stomphorst
Nu met de winterspelen maak ik ontzettend lange dagen. Ik begin ’s ochtends om acht uur en sluit ’s avonds om kwart voor acht af. Dit zijn de weken waar het om gaat,’’ zegt Jeroen Stomphorst. Sinds augustus 2005 is hij presentator bij NOS Studio Sport. Voor die tijd heeft hij acht jaar voor de radio gewerkt. Zijn laatste werk voor de radio was ook al bij de NOS, hij deed het nieuws. ,,Ik kreeg afgelopen zomer, in juni geloof ik, een mailtje dat de NOS presentatoren zocht voor Studio Sport. Jan-Joost van Gangelen en Humberto Tan waren toen net naar Talpa overgestapt. De omroep wilde eerst kijken welk talent ze in eigen huis hadden. Ik heb toen, met veertig anderen, een screentest gedaan. Ik stond er ontzettend onbevangen in, het leek me natuurlijk wel hartstikke leuk, maar ik had het bij de radio ook prima naar mijn zin. Van de veertig kandidaten bleven er uiteindelijk zes over, onder wie ik. Toen werd er weer een, veel pittigere, screentest gedaan, en uiteindelijk werden Henry Schut en ik uitgekozen.’’ Lees verder

Kijkwijzer
Videoclipzenders MTV en TMF vinden net als de Tweede Kamer dat sommige clips nogal heftig zijn. De zenders houden zich echter aan de Kijkwijzer en doen, naar eigen zeggen, al veel aan zelfregulering. Sommige clips worden pas na tien uur ’s avonds uitgezonden, andere komen helemaal niet op de buis, omdat ze sexistisch, racistisch of te gewelddadig zijn. Woordvoerster Joyce Ceul van MTV Networks Benelux, marktleider met TMF, MTV, The Box, en Nickelodeon: „We weigeren heel wat.’’ Fractieleiders Bos (PvdA) en Van Aartsen (VVD) zeiden afgelopen weekeinde dat ze zich zorgen maken over de steeds grovere videoclips. Door die clips zouden jongeren kunnen denken dat het normaal is om je lichaam voor beltegoed of een breezertje te verkopen. Lees verder