Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het radiolandschap in Duitsland: Thüringen

In deze nieuwe reeks wordt om de paar weken een andere Duitse deelstaat en zijn radiolandschap voorgesteld. In Duitsland heb je net als in Nederland publieke, commerciële en lokale omroepen. Het verschil is dat deze alleen in één (of soms twee) deelstaten uitzenden, wat dus ook voor de publieke omroepen geldt. Terwijl dus de Engelse BBC in heel Groot-Brittannië uitzendt, Radio France in heel Frankrijk en de NOS in heel Nederland, is er vaak één publiek net (en div. commerciële netten) voor elke deelstaat apart, dat wil zeggen, elk ‘Bondsland’ heeft zijn eigen 3fm enz.

Je kunt dus op een reis van bijvoorbeeld Hamburg naar Munchen niet naar dezelfde zender blijven luisteren, maar je hebt tevens in elke deelstaat met een ander publiek stel te maken.

Er zijn ook twee publieke stations met vooral informatieve en culturele programma’s (Deutschlandfunk en Deutschlandradio) die landelijk voor heel Duitsland uitzenden, deze zijn echter niet overal via de FM te ontvangen en spelen bij de luistercijfers geen rol.

Het radiolandschap bestaat dus net als in Nederland uit publieke en commerciële omroepen. Duitsland telt echter acht publieke omroepen met totaal ongeveer 55 stations. Er zijn bovendien op dit moment ca. 190 commerciële zenders, ongelijkmatig verdeeld over de uitzendgebieden in de div. deelstaten. Er is maar een vijftal commerciële zenders voor héél Duitsland, deze beschikken echter nauwelijks over ether frequenties, en zijn alleen maar op de kabel te vinden of via de Astra satelliet en spelen geen rol.
Er is incidenteel ook lokale omroep afhankelijk van de mogelijkheden (=wetgeving) in de resp. deelstaat)

De mdr (Mitteldeutscher Rundfunk) is – zoals de naam zegt – de publieke omroep voor Midden-Duitsland, dit is de historische benaming voor de regio Halle en Leipzig en wijde omgeving, want voor de oorlog lag dit gebied geografisch gezien midden in Duitsland.
De mdr zendt uit voor de ‘middenduitse’ deelstaten, dit zijn Thüringen, Saksen-Anhalt en Saksen.

Het aanbod is in alle deelstaten min of meer gelijk, alleen het eerste net is opgesplitst in drie edities, dus voor elk van de drie deelstaten een.

Opvallend is tevens dat de stations van de mdr géén nummer hebben (dus niet zoals in NL met Radio1, Radio2, of zoals we het in de andere deelstaten zagen met SWR1, SWR2, of hr1, hr2, hr3 enz. beginnend)

mdr 1 – Radio Thüringen (alleen in Thüringen)
mdr 1 – Radio Sachsen (alleen in Saksen)
mdr 1 – Radio Sachsen Anhalt (alleen in Saksen-Anhalt)
mdr – Figaro (in alle drie deelstaten)
mdr – Info (in alle drie deelstaten)
Jump (in alle drie deelstaten)
mdr – Sputnik (alleen in Saksen-Anhalt en regio rond Leipzig/Saksen)
mdr – Sorbische Omroep (alleen in het oosten van Saksen)

Vandaag kijken we echter alleen naar Thüringen, daar zijn de volgende publieke mdr-stations in de ether:

• mdr 1 – Radio Thüringen
de lokale publieke omroep met afwisselend muziek en veel informatie uit de regio.
• mdr – Figaro
Klassieke muziek en cultuur, qua inhoud vergelijkbaar met NOS Radio4.
• mdr – Info
De nieuws en actualiteitenzender van de mdr. Doorlopend nieuws, weer, financieel economisch nieuws, actualiteiten, achtergronden. Vergelijkbaar met het Franse ‘France-Info’.
Is ook via de middengolf te ontvangen. ’s-Nachts wordt het programma van de Beierse nieuwsradio (B5 aktuell) overgenomen.
• Jump
Heette vroeger mdr-Life, nu alleen nog ‘Jump‘ (zonder de toevoeging ‘mdr’) Anders dan de naam misschien laat vermoeden is dit geen typisch jongeren station, wél een zender voor jonge volwassenen, vergelijkbaar met hr3 in Hessen of 3FM in NL.

In de ‘grensgebieden‘ met Saksen-Anhalt is ook mdr-Sputnik te ontvangen, wat dus de jongerenzender van de mdr is. Dit station behandelen wij uitvoerig in een volgende editie.

B.) Commerciële omroep:

Dit is vrij overzichtelijk, er zijn ‘maar’ drie kavels die in de ether te beluisteren zijn, waarvan maar twee met volledige dekking:

Antenne Thüringen
de eerste commerciële zender in Thüringen, vergelijkbaar qua inhoud met het oude Noordzee FM.

Radio Top 40 
het ‚tweede’ net van Antenne Thüringen, een jongerenzender vergelijkbaar met Radio538, echter alleen in Erfurt en wijde omgeving op 100,2 FM te ontvangen, anders allen via DAB Digital Radio Band III Blok 12b en in sommige kabelnetten in Thüringen.

Landeswelle Thüringen 
deze op het eerste gezicht weinig aansprekende naam is de tweede commerciële zender in Thüringen. Zendt vooral gouwe-ouwe en liedjes uit de vorige eeuw uit.

C.) Regionale commerciële stations:
geen

D.) Niet commerciële lokale omroep:

Diverse niet commerciële lokale omroepen van verenigingen particulieren zijn actief in de deelstaat, een incomplete grip uit het aanbod: Offener Hörfunkkanal Jena,  Offener Kanal Nordhausen; Radio f.r.e.i. („Vrije” Radio voor de hoofdplaats Erfurt en omgeving.), Radio Funkwerk (Voor Erfurt en Weimar.)
Wartburg-Radio 96,5
Het Wartburg-Radio 96,5 is de enige lokale zender voor de stad Eisenach. Te ontvangen sinds 12 september 2001, o.a. kunnen particulieren hier zelf een radio programma maken.

E.) andere/overige/buitenland
geen

Volgende keer: voordat we de anderen twee mdr-deelstaten bezoeken, nemen we een kijkje in Duitsland’s grootste deelstaat: in Beieren bij de Bayerische Rundfunk in Munchen.  

Zie ook:Het radiolandschap in Duitsland (1) Noordrijn Westfalen 
Zie ook:Het radiolandschap in Duitsland (2) Rijnland-Palts   
Zie ook:Het radiolandschap in Duitsland (3) Baden-Württemberg
Zie ook: Het radiolandschap in Duitsland (4) Hessen
Zie ook:Het radiolandschap in Duitsland (5) Thüringen