In deze nieuwe reeks wordt om de week een andere Duitse deelstaat en zijn radiolandschap voorgesteld. In Duitsland heb je net als in Nederland publieke, commerciële en lokale omroepen. Het verschil is dat deze alleen in één (of soms twee) deelstaten uitzenden, wat dus ook voor de publieke omroepen geldt.
Terwijl dus de Engelse BBC in heel Groot-Brittannië uitzendt, Radio France in heel Frankrijk en de NOS in heel Nederland, is er vaak één publiek net (en div. commerciële netten) voor elke deelstaat apart, dat wil zeggen, elk ‘Bondsland’ heeft zijn eigen 3FM enz.
Je kunt dus op een reis van bijvoorbeeld Hamburg naar München niet naar dezelfde zender blijven luisteren, maar je hebt tevens in elke deelstaat met een ander publiek stel te maken. Er zijn ook twee publieke stations met vooral informatieve en culturele programma’s (Deutschlandfunk en Deutschlandradio) die landelijk voor heel Duitsland uitzenden, deze zijn echter niet overal via de FM te ontvangen en spelen bij de luistercijfers geen rol.
Duitsland bestaat dus net als Nederland uit publieke en commerciële omroepen. Duitsland telt echter acht publieke omroepen met totaal ongeveer 55 stations. Er zijn bovendien op dit moment ca. 190 commerciële zenders, ongelijkmatig verdeeld over de uitzendgebieden in de div. deelstaten. Er is maar een vijftal commerciële zenders voor héél Duitsland, deze beschikken echter nauwelijks over ether frequenties, en zijn alleen maar op de kabel te vinden of via de Astra satelliet en spelen geen rol.
Er is ook lokale omroep afhankelijk van de mogelijkheden (=wetgeving) in de resp. deelstaat)
De Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb) is de publieke omroep voor de deelstaten Brandenburg en Berlijn. De rbb ontstond op 1 mei 2003 uit een fusie van de Sender Freies Berlin (SFB, alleen voor Berlijn) en Ostdeutscher Rundfunk Brandenburg (ORB, alleen voor Brandenburg).
Vóór die datum had de deelstaat Brandenburg dus zijn eigen publiek stel (=ORB), maar in de loop der jaren 90 werd al veel met de SFB in de buurdeelstaat Berlijn, welke als ‘eiland’ midden in Brandenburg ligt, samengewerkt.
De rbb heeft vandaag de volgende stations in de ether, net als bij de mdr gebruikt men geen nummers om de zender aan te duiden:
• radioBerlin 88,8 – alleen voor Berlijn
• Antenne Brandenburg – alleen voor Brandenburg
• Radioeins – voor beide deelstaten
• Fritz! – voor beide deelstaten
• Kulturradio – voor beide deelstaten
• Inforadio – voor beide deelstaten
• radiomultikulti – voor beide deelstaten
• rbb – Sorbisches Programm / Bramborske serbske radijo – alleen in Zuidoost Brandenburg rond de plaats Cottbus.
De studio’s zijn gelegen in Berlijn en Potsdam op de voormalige locatie van de SFB en de ORB.
Vandaag kijken we echter alleen naar Brandenburg:
• Antenne Brandenburg – Publieke zender voor Brandenburg met lokale studio’s in verschillende plaatsen.
• Radioeins – Zender gericht op volwassenen, lees voor de mensen, die niet meer na de jeugdzender Fritz! luisteren. Pop, jazz en achtergrondinformatie / bijdragen op hoog niveau. Ontstond 1997 uit de fusie van ‘Radio Brandenburg’ (ORB) en SFB2 (Berlijn)
• Fritz! – Zender gericht op jongeren. Ontstond 1993 uit de fusie van Rockradio B (ORB) en Radio 4 U (SFB)
• Kulturradio – Cultuurzender, vergelikbaar met Radio4NL. (vroeger SFB 3 cq. Radio 3)
• Inforadio – Nieuwszender, opgericht 1995 samen van SFB en ORB. Vergelijkbaar met het Franse “France-Info” waar doorlopend nieuws, weer en achtergronden te beluisteren zijn.
• radiomultikulti – Multiculturele zender met uitzendingen in verschillende talen (voorm. SFB multikulti) Vergelijkbaar met WDR Funkhaus Europa in Noordrijn-Westfalen en Bremen.
• rbb – Sorbisches Programm / Bramborske serbske radijo – Zender in het Sorbisch, alleen in Zuidoost Brandenburg rond de plaats Cottbus.
Het Sorbisch is (net als Pools en Tsjechisch) een West-Slavische taal en wordt gesproken in de Lausitz (Łužica), een gebied in het oosten van Saksen en het zuidoosten van Brandenburg. De taal heeft circa 60.000 sprekers, en wordt onderverdeeld in twee varianten: Het Oppersorbisch gesproken rond de stad Bautzen (Budyšin), en het Nedersorbisch rond Cottbus (Chośebuz). Deze beide steden zijn de culturele centra van de Sorben, al wonen de sprekers van de taal juist in de omringende dorpen en niet in deze steden zelf. De studio van de publieke rbb in Cottbus/Chośebuz verzorgt diverse uitzendingen: de ingang van de studio met tweetalige opschriften zie je op de foto.
B.) Commerciële radio:
BB RADIO
…waarbij de “BB“ uiteraard voor Brandenburg staat, is de enige commerciële zender dekkend voor heel Brandenburg. Met een “service programma” met veel muziek.
Maar geen nood, er zijn nog meer commerciële zenders in Brandenburg, dit zijn echter commerciële zenders uit de hoofdstad Berlijn, die ook in Brandenburg (dus buiten “hun” stads-deelstaat) in een aantal plaatsen steunzenders/-frequenties hebben, maar allemaal niet dekkend in heel Brandenburg te horen zijn:
104.6 RTL Berlin
Berlins Hitradio is van de bekende RTL groep.RTL startte op 1.1.1991. Vandaag in heel Berlijn en over een aantal steunzenders ook in delen van Brandenburg ‘buiten’ Berlijn te ontvangen.
94,3 r.s.2
De Muziekradio met de “Supermix” bestaat sinds juli 1992 toen men de 94,3 MHz van de Amerikaanse RIAS 2 overnam. Vandaag in heel Berlijn en over een aantal steunzenders ook in delen van Brandenburg ‘buiten’ Berlijn te ontvangen.
Berliner Rundfunk 91!4
Berlijn’s “Nr.1 Classic-Hit-Sender” ontstond uit de voormalige Oost-Duitse Berliner Rundfunk uit de DDR, die voor 1989 in heel Oostduitsland landelijk dekkend te ontvangen was. Vandaag de dag in heel Berlijn en over een aantal steunzenders ook weer in delen van Brandenburg buiten Berlijn te ontvangen.
C.) Lokale commerciële omroep:
RADIO COTTBUS 94,5
Jong „Musik-Programm“ voor de tweede stad van Brandenburg: Cottbus en omgeving in Zuidoost Brandenburg.
Tevens in de plaatsen Forst/L. (102,7 MHz), Guben (92,1 MHz), Senftenberg (90,3 MHz) en Spremberg (90,3 MHz) in de ether dmv. steunzenders.
Radio Power 4
Radio Power 4 is een ‘jonge radiozender’ voor het Noordoosten van Brandenburg. Schijnt echter uit de lucht te zijn, al dan niet tijdelijk.
D.) Niet commerciële / alternatieve radio:
geen
E.) Andere/buitenland:
– De Poolse publieke omroep “Polskie Radio” verliet begin jaren 90 het oude OIRT – FM band tussen 65,8 en 74 MHz en wisselde naar ‘onze’ steek tussen de 87,5 t/m 108 FM.
De publieke Poolse Radio is in delen van Oost-Brandenburg rond Frankfurt/Oder en Cottbus te ontvangen met zijn programma’s Jedynka (=Radio 1), Dwójka (=Radio 2), Trójka (=de ‘3FM’ van Polen), en Radio ‘BIS’.
Tevens zijn er diverse landelijke commerciële omroepen uit Polen te ontvangen zoals RMF FM en Radio Zet.
Taal uiteraard allemaal uitsluitend Pools.
– In een groot deel van Brandenburg zijn tevens de stations van de publieke mdr (vanuit Saksen-Anhalt en Saksen) te ontvangen, maar rond de hoofdstad Berlijn ook alle commerciële zenders uit Berlijn, want Berlijn ligt als eiland midden in Brandenburg.
Dus het is alleen maar logisch om in de volgende aflevering het tweede “rbb-land” (=Berlijn) te behandelen. [Bernd Kueck/Radio.NL]
Zie ook:Het radiolandschap in Duitsland (1) Noordrijn Westfalen
Zie ook:Het radiolandschap in Duitsland (2) Rijnland-Palts
Zie ook:Het radiolandschap in Duitsland (3) Baden-Württemberg
Zie ook: Het radiolandschap in Duitsland (4) Saarland
Zie ook: Het radiolandschap in Duitsland (5) Hessen
Zie ook:Het radiolandschap in Duitsland (6) Thüringen
Zie ook:Het radiolandschap in Duitsland (7) Beieren
Zie ook:Het radiolandschap in Duitsland (8) Saksen
Zie ook:Het radiolandschap in Duitsland (9) Saksen-anhalt
Zie ook:Het radiolandschap in Duitsland (10) Brandenburg