Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het ‘grotere’ Radio.NL eindejaarslijstjes overzicht

Met nog een maand te gaan, is het jaar 2006 alweer bijna voorbij. Vele radiostations in Nederland maken zich dan ook weer op voor hun traditionele eindejaars- of themalijst. Net als vorig jaar zal Radio.NL radioluisterend Nederland tegemoet komen door een overzicht te geven van deze lijsten. De komende weken zal dit overzicht regelmatig aangevuld en bijgewerkt worden.

Lijstenparade(vanaf 1 december)
KX Radio, het internetstation van Rob Stenders, zal vrijdag van start gaan met haar Lijstenparade. Daarbij zullen de platen van de afgelopen 45 jaar opnieuw beoordeeld gaan worden. Tot en met 30 december zullen de jaren 1965 tot en met 2004 aanbod komen, terwijl de Lijstenparade op 31 december wordt afgesloten met de beste platen van de afgelopen tien jaar. De presentatie van de lijst zal in handen zijn van Rob Stenders, Henk Westbroek, Toine van Peperstraten, Isabelle Brinkman, Leo Blokhuis en Fred Siebelink. Meer info op Lijstenparade.nl.

Veronica Top 1000 Allertijden(vanaf 3 december)
Radio Veronica zal aanstaande zondag starten met de ‘Top 1000 Allertijden’. De afgelopen twee jaar streden Queen en Guns ’n Roses om de nummer één positie. De vraag is dan ook wie dit jaar de hoogste positie zal beklimmen. Op 9 december zal het antwoord bekend zijn, want dan wordt de ontknoping van de lijst uitgezonden.

Q-music Top 1000(vanaf 4 december)
Een dag later start alweer de volgende lijst op de Nederlandse radio. Q-music start dan namelijk met haar Top 1000. Het is alweer de tweede keer dat luisteraars van de zender mee konden helpen om de lijst met ‘all time favorites’ samen te stellen. De Q-music Top 1000 is te beluisteren van 4 tot en met 9 december.

Top 4000(vanaf 11 december)
Wie geen genoeg van lijstjes kan krijgen, kan vanaf 11 december afstemmen op Radio 10 Gold. Ook dit jaar zal de gouwe ouwe zender van Nederland weer één van de langste hitlijsten uitzenden, namelijk de ‘Top 4000’. Deze lijst bevat de vierduizend grootste hits uit 40 jaar Top 40 en is eveneens samengesteld door de luisteraars. Wie dit jaar op nummer 1 staat, is op oudejaarsdag te horen op Radio 10 Gold. Meer info op Top4000.nl

3Voor12 Song van het jaar 2006(13 december)
3Voor12 zal ook dit jaar weer met een ‘Song van het jaar 2006 Top 100’ komen. Op woensdag 13 december zal de lijst tussen 19 en 24 uur te horen zijn op 3FM. De presentatie is in handen van Eric Corton, Dennis Weening en Michiel Veenstra. Nog tot en met 8 december kan er gestemd gaan worden op lijst via de website van 3Voor12.

7 verrassende Top 100’s(vanaf 14 december)
HotRadio Plus zal van 14 tot en met 22 december op zeven doordeweekse dagen 7 keer een Top 100 uit, gekozen uit willekeurige jaren tussen 1965 en 1995. De uitzendingen zullen plaatsvinden van 7 tot en met 17 uur. Welke jaren HotRadio Plus gaat uitzenden zal telkens één dag van tevoren bekend worden gemaakt via de website van HotRadio.

Classic Rock 1000 (vanaf 18 december)
Voor het derde jaar op een rij zullen de classic rockstations City FM en Rebecca FM (vanaf 1 december City FM Classic Rock Noord Oost) de duizend grootste rockklassiekers op een rij zetten in de Classic Rock 1000. Dit jaar zal de lijst uitgezonden gaan worden van 18 tot 22 december. Stemmen kan nog via de websites van City FM en Rebecca FM.

Winterse 50(vanaf 20 december)
Een flink aantal lokale omroepen in Nederland en Vlaanderen pakken inmiddels alweer voor het vijfde jaar uit met de Winterse 50. De Winterse 50 is een hitlijst met de 50 lekkerste hits voor de winter. En daarbij gaat het niet alleen om kerstplaten, maar juist ook veel platen die je dat speciale wintergevoel geven. De lijst zal tussen 20 december en 1 januari te horen zijn bij de diverse radiostations. Een overzicht hiervan is te vinden op Winterse50.nl.

Noord-Hollandse Top 100(22 december)
Ook Radio Noord-Holland is dit jaar vertegenwoordigd met een eigen lijst. Op vrijdag 22 december zendt het radiostation namelijk de ‘Noord-Hollandse Top 100’ uit. Het unieke aan deze lijst is dat er louter artiesten uit Noord-Holland in staan. Van Jan Smit tot Marco Borsato en van BZN via André Hazes naar Acda & de Munnik en Trijntje Oosterhuis.

Top 227 (23 en 24 december)
Radio 227 zal op 23 en 24 december weer de Top 227 gaan uitzenden. Luisteraars kunnen nu stemmen voor de lijst. Kijk voor meer info op Radio227.nl.

Top 2000(vanaf 26 december)
De lijst die zeer waarschijnlijk verreweg de meeste luisteraars zal trekken wordt wederom door Radio 2 uitgezonden. Het is dit jaar alweer de achtste editie van de Top 2000 en inmiddels is bekend dat Queen weer op één staat, Boudewijn de Groot op twee en The Eagles op drie. Maar de vraag is welke platen er op de overige 1997 plaatsen staan.

Wie overigens de gehele Top 2000 wil beluisteren doet er overigens goed aan om flink wat koffie en luciferhoutjes in te slaan, want net als voorgaande jaren zal de lijst van 26 tot en met 31 december worden uitgezonden, zowel overdag als ’s nachts. Alle info op Top2000.Radio2.nl.

Top 538(vanaf 26 december)
Na een jaar afwezigheid is ook Radio 538 weer terug in het ‘grote lijstjesoverzicht’. Dit keer niet met de ‘Eeuwige 100’, maar met een nieuwe lijst: de ‘Top 538’. Ook deze lijst, die wordt uitgezonden van 26 tot en met 30 december, zal geheel door de lijsteraars worden samengesteld. Stemmen kan nog via Radio538.nl.

Klassieke Top 1000 Aller Tijden(vanaf 26 december)
Ook dit jaar brengt Classic FM de Klassieke Top 1000 Aller Tijden. De laatste week van het jaar draait de zender duizend mooiste klassieke werken aller tijden. De uitzending begint op tweede kerstdag en eindigt op Nieuwjaarsdag. Stemmen voor de lijst kan nog via Classicfm.nl.

Fresh 100(30 december)
De regionale radiozender Fresh FM zal ook dit jaar weer de ‘Fresh 100’ gaan uitzenden. De derde editie van deze lijst zal op vrijdag 30 december tussen 10 en 18 uur te horen zijn. Vorig jaar stond Delerium met ‘Silence’ op nummer één. Wat er dit jaar op één staat, bepaald de luisteraar. Stemmen voor de Fresh 100 kan nu via Fresh.FM

De Hollandse 100(30 december)
De Nederlandstalige hitzender RadioNL zal op 30 december de honderd grootste Nederlandstalige hits gaan uitzenden. Stemmen voor de lijst kan momenteel via de website van RADIONL.

Alle 50 Goud(31 december)
Radio en TV Noord zullen op oudejaarsdag (31 december) voor de negende keer ‘Alle 50 Goud’ gaan uitzenden. Stemmen voor de lijst kan nog tot en met vrijdag 1 december op Alle50Goud.nl. Radio Noord zal de complete lijst uitzenden tussen 13 en 18 uur, terwijl TV Noord vanaf 18 uur in het teken zal staan van de lijst.

Buitenland
Niet alleen in Nederland , maar ook in het Buitenland komen er diverse radiostations met hun eigen lijst. Bij onze zuiderburen zal 4FM van 4 tot en met 8 december elke dag een Top 100 gaan uitzenden. Op maandag is dit de Top 100 van de jaren ’60, op dinsdag een van de jaren ’70, woensdag de jaren ’80 en donderdag de jaren ‘90. Op vrijdag zal de 4FM Top 100 aller tijden worden uitgezonden. Meer info op de4FMtop100.be

De Vlaamse openbare popzender Donna pakt alweer voor het zevende jaar uit met haar eigen eindejaarslijst, die elk jaar een plaat langer wordt. Was het vorig jaar nog de Top 2005, dit jaar is het de Top 2006. De afgelopen jaren is de lijst behoorlijk in populariteit gestegen, want brachten in 2000 ‘slechts’ 21.000 luisteraars hun stem uit, vorig jaar was dit aantal al gestegen tot 54.172. Dit jaar zal de Top 2006 worden uitgezonden van 25 december (17 uur) tot 31 december (20 uur), waarmee de lijst 147 uur onafgebroken door gaat. [RS/Radio.NL]