Headlines uit de krant: vrijdag 15 december

De overstap van analoge naar digitale tv via de ether verloopt soepel. Door slimme sluikmarketing lijkt satelliet-tv echter de grote winnaar van het afgelopen weekeinde. KPN verving zondag de analoge door de efficiëntere digitale tv-zenders. Tot dan kon in 98 procent van Nederland analoog via een spriet op het dak tv gekeken worden, daarna zou in dezelfde gebieden digitale tv zijn te ontvangen. Zeker was ’t niet, want KPN had niet kunnen oefenen.

Vakblad Tevolutie Magazine wist meteen dat het mis zou gaan. ’Duizenden Nederlanders zullen vanaf maandag verstoken zijn van tv’, voorspelde het tijdschrift dit weekeinde in een persbericht. Als service heeft Tevolutie de site geenbeeld.nl opengesteld voor gedupeerden. Die kunnen zo melden of ze geen, of een slecht beeld ontvangen. Binnen een dag was de kaart van Nederland één grote rode vlek vol problemen. Lees verder

VeronicA
Radio Veronic in Oosterhout heeft zijn naam veranderd. Sinds dinsdag heet het internetstation ‘Twilight’. De zender wijzigde de naam na problemen met het ‘Hilversumse’ Veronica. Dat station vond de namen te veel op elkaar lijken en vreesde verwarring. Vorige week diende een rechtszaak tegen de Oosterhouters. Die stelden meteen na het proces vast dat ze kansloos waren en besloten aan de eis te voldoen. Lees verder

Lijn5
Het radioprogramma Lijn5 en internetmagazine State Magazine organiseren voor het tweede jaar de verkiezing van de Gouden Greep, de hiphoppublieksprijs voor acts uit Nederland en daarbuiten. Dit keer met hulp van 3voor12 en een live-uitzending op 3FM. Lees verder

Balkenende
Premier Balkenende geeft dinsdag om 09.00 uur het startsein voor het radio-evenement Serious Request door de deur van het glazen huis op de Neude in Utrecht te sluiten. Daarin presenteren de dj’s Giel Beelen, Gerard Ekdom en Sander Lantinga het zesdaagse programma. Lees verder

Reclame
De Europese Unie maakt geen bezwaar tegen reclame in kinderprogramma’s op de televisie. Wel mogen de programma’s maximaal één keer per halfuur onderbroken worden. Dat heeft het Europese Parlement woensdag in Straatsburg bevestigd tijdens een eerste stemming over een nieuwe richtlijn voor audiovisuele diensten. Lees verder

Robert
Op verschillende websites betuigen fans van zanger Robert Long hem de laatste eer. Snel na het nieuws van zijn overlijden donderdagmiddag zijn er op diverse plekken op het internet condoleanceregisters geopend. Condoleance.nl heeft een register aangemaakt waar mensen de nabestaanden kunnen condoleren. Velen schrijven dat ze hebben genoten van zijn muziek. “Een groot verlies voor het Nederlandse lied”, schrijft een ondertekenaar. Lees verder

Raymond
Acteur Peter Boyle is dinsdagavond op 71-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in de Amerikaanse staat New York. Volgens zijn woordvoerder bezweek hij aan de gevolgen van onder andere een hartaandoening. Lees verder

Kijk
Zes op de tien kinderen zijn wel eens bang van een televisieprogramma, film of spel. Dat blijkt uit een woensdag gepresenteerd onderzoek van het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (Nicam) en het Jeugdjournaal. Aan het onderzoek deden ruim 4100 kinderen tussen de negen en veertien jaar oud mee. Kijkwijzer, het beoordelingssysteem voor films, dvd’s en video’s, geeft met behulp van pictogrammen aan of een product schadelijk kan zijn voor kinderen en tot welke leeftijd het negatieve kijkadvies geldt. Het Nicam is daarvoor verantwoordelijk. Ruim de helft van de kinderen (53 procent) vindt dat ze niet naar alle programma’s en films mogen kijken of alle games mogen spelen. Toch gaat 45 procent wel eens naar bioscoopfilms voor ouderen en speelt 58 procent wel eens een spelletje dat voor ouderen is bedoeld. Lees verder

Drenthe
De provincie Drenthe is zelf actief op zoek geweest naar een waarnemend hoofdredacteur‑directeur voor RTV Drenthe. Dat wordt bevestigd door PvdA‑gedeputeerde Henk Weggemans. De gedeputeerde polste tijdens een etentje oud hoofdredacteur Jan Greven van dagblad Trouw. Lees verder

PO
De raad van bestuur van Publieke Omroep wil voor 2008 125 miljoen euro bovenop de huidige begroting. Dat stelden de bestuurders woensdag in Hilversum. Publieke Omroep zegt het geld nodig te hebben voor herstel van de programmering, een kwaliteitsimpuls en ontwikkeling van crossmediale producten. ,,De begroting voor 2007 is rond, maar wanneer we op de huidige voet doorgaan dan hebben we in 2008 een tekort van 30 miljoen omdat onze reserves op zijn”, zegt Harm Bruins Slot, voorzitter van de raad. Lees verder