Fons van Westerloo: kijkers belspelletjes belazerd

Kijkers van belspelletjes op televisie worden belazerd. Dat zegt directeur van RTL Nederland Fons van Westerloo zaterdag in het discussieprogramma Rondom 10. “Deze week zijn deelnemers aan belspelletjes op onze zenders twee keer belazerd”, zegt de RTL-baas volgens de NCRV. Sinds kort liggen de belspelletjes van de omroepen RTL, SBS en Tien onder vuur. De commerciële omroepen zouden zich niet aan de gedragscode promotionele kansspelen houden.

Onderzoek
Het Openbaar Ministerie onderzoekt of belspelletjes op televisie vallen onder illegale kansspelen. Het onderzoek volgt op twee aangiften van het ministerie van Justitie eind vorig jaar. Tegen welke omroep aangifte is gedaan is onbekend. Waarschijnlijk zijn dit RTL en SBS.

Radio
Opvallend was wel, dat er in het tv-programma ‘Rondom10’ niet gesproken werd over belspelletjes op radiozenders, waarschijnlijk omdat dit vrij nieuw is. SBS is daar onlangs ook mee van start gegaan op het landelijke radiostation Caz. Radio.NL deed daar een test, maar bij 24 keer zijn we gestopt. We werden ook hier niet doorverbonden met de studio. Ook hier kost één gesprek 0.60 euro.

Imagoschade
Na de ophef hield RTL de belspelletjes, waar RTL jaarlijks 24 miljoen euro mee omzet, op de eigen zenders extra in het oog. “RTL wil door die spelletjes geen imagoschade oplopen. Daarom zijn we extra gaan monitoren”, zegt de RTL-directeur in het programma. Op dinsdag en woensdag telde RTL twee gevallen van kijkersbedrog.

Kijkersbedrog
“Een keer werden kijkers opgeroepen te blijven bellen terwijl de prijs al gevallen was. De tweede keer werd gemeld dat iedere tiende beller in de finale van het belspel terechtkomt. Maar er werd niet bijgezegd dat je dan nog een vraag juist moet beantwoorden om in de prijzen te vallen.”

RTL stopt met Endemol
Van Westerloo legt de schuld voor het vermeende bedrog bij Endemol, dat de spelletjes produceert. “Als Endemol zich schuldig blijft maken aan misleiding van onze kijkers, zullen wij Endemol als belspelproducent aanstaande maandag aan de kant zetten”, citeert de NCRV Van Westerloo. RTL Nederland was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar. [Radio.NL/Novum]

 

Zie ook: ‘Verban belspelletjes naar de nacht’
Zie ook: Nieuwe wet legt belspel aan banden
Zie ook: Conceptwetsvoorstel (PDF bestand)
Zie ook: Dinsdag uitspraak LiveShop tegen Van den Bergh
Zie ook: Martijn van den Bergh ontslagen bij Telsell
Zie ook: Belspel-presentator Martijn wil terug op tv
Zie ook: Belspel-presentator Martijn naar de rechter
Zie ook: Belspel-presentator Martijn van den Bergh gooit eigen glazen in
Zie ook: Belspel-presentator Van den Bergh stopt bij Telsell
Zie ook: 538 deejay Edwin Evers maakt parodie op Rob de Nijs
Zie ook: Martijn van den Bergh geschorst bij LiveShop
Zie ook: Belspel-presentator gaf foto’s Meuldijk aan Privé
Zie ook: Belspel presentator Kevin Brouwer neemt ontslag
Zie ook: De belspelletjes op televisie zijn onwettig
Zie ook: Belspelletjes op RTL gaan gewoon door
Zie ook: Geen toekomst voor belspel presentatoren
Zie ook: Gesjoemel bij belspelletjes op tv
Zie ook: Fout bij belspel van SBS 6
Zie ook: Presentatrice belspel baalt van Wereld Draait Door
Zie ook: Belspelletjes op Caz gaan gewoon door
Zie ook: Nena van ‘Gouden Kooi’ in belspelletjes
Zie ook: Katja en Gordon presenteren belspelletjes
Zie ook: Bedrog met belspelletjes bij Endemol UK
Zie ook: Wytske Kenemans: “Niemand heeft de ambitie om een belspel te doen”