Zoek
Sluit dit zoekvak.

Headlines uit de krant: donderdag 22 maart

Radio LOT (Lokale Omroep Ter Aar) en NEO Radio (Nieuwkoop en omstreken) zijn in een strijd verwikkeld om de zendvergunning voor de komende vijf jaar. LOT, plaatselijk ook wel bekend als Disco Henkie, heeft al sinds 1989 een vergunning voor het uitzenden in Ter Aar. Sinds 2004 is LOT ook via de radio te beluisteren in Nieuwkoop, Nieuwveen en Zevenhoven.

Omdat maar één lokale radio-omroep in een gemeente over een zendvergunning mag beschikken, is de nog jonge NEO-omroep niet via de radio, maar alleen via internet te beluisteren. Geen ideale situatie, vindt bestuurslid Peter Vos. NEO wil daarom ook aanspraak maken op de zendvergunning. Lees verder

Mol
Het avontuur van Tien lijkt op zijn laatste benen te lopen. Waar ging John de Mol in de fout en hoe ziet de toekomst eruit? Eén van de mogelijke uitkomsten, inlijving door RTL, brengt in ieder geval zowat de hele familie Van Westerloo weer bij elkaar op de werkvloer. Het idee van de Talpa Media Holding moet ergens ontstaan zijn in 2002. Het idee was een crossmediaal bedrijf waar creatie en formatontwikkeling tot wasdom diende te komen. John de Mol probeerde het eerst met Noordzee FM, wat mislukte. Meer succes had De Mol met Radio 538, maar weer minder met Radio 10 Gold, dat onlangs de meeste personeelsleden de wacht heeft aangezegd. Maar televisie is toch het meest aansprekende onderdeel en kost in de grote opzet die De Mol heeft verkozen veel, heel veel geld. Rabobank Participaties schatte de kansen voor De Mol positief in en nam een deelneming van twintig procent in de Talpa Media Holding. Tien zou de contentaanjager moeten worden van formats die het bedrijf Talpa TV BV aan anderen, vooral buitenlandse, zenders zou verkopen. Het werd echter vooral een generalistische tv-zender met veel grote, voornamelijk Nederlandse producties. Uiteraard ook met internet en mobiele toepassingen, maar dat bleef relatief kleinschalig. Lees verder

Ster
Zijn de ‘sterren’ van Tien als ratten het vermoedelijk zinkende schip aan het verlaten? In de media en in Hilversum gonst het van geruchten over presentatoren die hun overlevingskansen aan het peilen zouden zijn bij andere omroepen, nu Tien misschien gaat samenwerken of fuseren met RTL of SBS. Jack Spijkerman, de ongelukkige die door het publiek werd afgerekend op zijn overstap van de VARA naar ‘het grote geld’ van John de Mol, ontkent de berichten: ‘Ik heb nog niet nagedacht over de toekomst, ik lees alleen in kranten dat ik met andere omroepen praat. Al tien jaar lang vraagt op feestjes iemand van laten we zeggen de KRO of SBS of ik eens wil komen praten. Dat streelt mijn ego, maar ik blijf trouw aan John de Mol. Ik ga ervan uit dat wij presentatoren als eerste horen wanneer er iets op handen is, en dat is nog niet gebeurd. Vorige week nog heb ik bij Tien overlegd over een taalquiz die in het najaar zou worden uitgezonden. Ik heb geen signalen ontvangen die erop duiden dat dat niet doorgaat.’ Lees verder

Kabel
De vakbond Abvakabo vreest dat de samenvoeging van de kabelbedrijven Casema, Multikabel en Essent Kabelcom honderden banen gaat kosten. Uit een presentatie die onlangs in het bedrijf is gehouden, zou de conclusie kunnen worden getrokken dat er 800 tot 900 banen verdwijnen. Dat is ongeveer een derde van het huidige aantal. Dat stelt Jan Grobbe van de Abvakabo. Hij voegt er wel aan toe dat de ideeën “nog de inspraak ingaan”. Casema wilde geen commentaar geven. De kabelbedrijven zijn in handen van de investeringsmaatschappijen Cinven en Warburg Pincus. Die kochten eerst Casema en Multikabel en later ook Essent Kabelcom. Lees verder

RTL7
Ontevreden Formule 1-fans zijn een actie gestart tegen het reclamebeleid van RTL7. Afgelopen zondag werd de uitzending van de Grote Prijs Formule 1 in anderhalf uur zo’n tien keer onderbroken door reclame. ,,Iedereen is het onderhand wel gewoon dat televisie en reclame onlosmakelijk verbonden zijn, maar wat afgelopen zondag te zien was, zit vele fans erg hoog. Niet alleen werd de race veelvuldig onderbroken door reclame; de kijker werd ook nog eens zowel voor als na de race getrakteerd op één van de ondertussen bekende belspellen”, aldus de initiatiefnemers. Na eén dag zijn er al meer dan 900 handtekeningen van ontevreden kijkers verzameld. Lees verder

NCRV
De NCRV heeft maandagavond op het allerlaatste moment de tv-documentaire ‘Family One’ over de loopbaan van Christijan Albers teruggetrokken. Er was nog geen formele goedkeuring gekomen van het management van de Nederlandse Spyker-coureur. De documentaire wordt nu in de loop van komend voorjaar alsnog uitgezonden, is de verwachting. Volgens Eva van Pelt, deeluitmakend van het managementteam rond Albers, is er niet zo heel veel aan de hand. ,,We hebben in Melbourne nog contact gehad met de NCRV’’, licht Van Pelt toe. ,,We hadden enkele kanttekeningen geplaatst bij beelden over Minardi, in de jaren voor Christijan er reed. We waren daar niet helemaal blij mee, maar het zou voor ons geen aanleiding zijn geweest om de uitzending op te schorten. De NCRV wilde van ons echter schriftelijke toestemming, maar omdat we in het vliegtuig vanuit Melbourne terug naar huis zaten, waren we fysiek niet meer in de gelegenheid die fax te versturen.’’ Lees verder

Vrouwen
De Amerikaanse serie Desperate Housewives is nog vier jaar op de buis. Een woordvoerder van de Amerikaanse tv-zender ABC maakte dinsdag bekend dat er met de makers een nieuw contract is afgesloten dat tot en met 2011 duurt. Dan, na in totaal zeven reeksen, lijkt het de makers een goed moment om met de serie over de belevenissen van vier vrouwen in een Amerikaans slaapstadje te stoppen. Het tv-programma is met meerdere prijzen onderscheiden. In Nederland zendt Net5 de serie uit. Lees verder

UPC
UPC beschouwt het advies van de Algemene Programmaraad (APR) in Amsterdam om de Arabische muziekzender Rotana Music Europe (RME) op te nemen in het zenderpakket ten koste van RTL7 als ‘volstrekt vrijwillig en vrijblijvend’. De kabelmaatschappij zal een eigen afweging maken en maakt eind mei bekend welke zenders zij opneemt in het standaardpakket, aldus een woordvoerder dinsdag. De APR adviseerde maandag RTL7 – dat overdag zakennieuws en ‘s avonds vooral sport en herhalingen van andere RTL-zenders brengt – te schrappen uit het standaardpakket voor Amsterdam en omstreken. De zender zou geen toegevoegde waarde hebben. Op basis van de bevolkingssamenstelling van de hoofdstad en tien omliggende gemeenten kiest de APR voor een Arabische zender. Lees verder

RTL
De presentatoren van RTL vrezen niet voor de eventuele komst van Tien-collega’s als Linda de Mol, Beau van Erven Dorens en Jack Spijkerman. Dat bleek gisteren tijdens hun jaarlijkse lunch. Robert ten Brink: “Ik heb een meerjarig contract bij RTL, en zit daarmee volgens mij goed. Beau kan weer Boulevard gaan presenteren. Oh, dat wil hij niet? Als hij dan maar van Lotto Weekend Miljonairs afblijft, ha ha.” Lees verder

Endemol
Het Spaanse telecombedrijf Telefónica wil voor het eind van deze maand biedingen op de tv-producent Endemol binnen hebben. Dat schrijft de krant El Pais dinsdag. Volgens de krant heeft Telefónica brieven gestuurd aan twintig bedrijven met de vraag of zij interesse hebben in de overname van het belang van 75 procent in Endemol. Lees verder

Programmaraad
De Programmaraad Rijnland Bollenstreek vraagt het commissariaat voor de Media om op te treden tegen Lijbrandt TeLecom. Deze kabelexploitant volgt het advies van de programmaraad om onder meer TVE International en Arte in het aanbod op te nemen niet op. De Programmaraad geeft  kabelexploitanten een advies om een bepaald standaard pakket aan zenders door te geven. Wanneer de exploitanten zich hier niet aan houden kan de programmaraad naar het commissariaat stappen. Die kan vervolgens een boete opleggen. Directeur Niels Jonkman van Lijbrandt Telecom legt de kritiek van de programmaraad naast zich neer. ,,Wij zijn druk bezig om alle zenders die de programmaraad wil dat we doorgeven ook in het pakket te krijgen. De meeste problemen zijn al opgelost”, aldus Jonkman. Lees verder

Mol
Media-ondernemer John de Mol neemt via zijn investeringsvehikel Cyrte Investments een aanzienlijk belang in het Amsterdamse Spotzer.com. Spotzer beoogt een kleine revolutie te ontketenen in tv-reclameland. Met de nieuwe investering opent Spotzer binnenkort kantoren in Amerika en Engeland. In iets meer dan een maand tijd wist Spotzer Media Group twee Nederlandse investeerders aan zich te binden. In februari nam mediabedrijf DutchView een financieel belang in Spotzer en gisteren werd bekend De Mols Cyrte Investments een aandeel neemt. Hoeveel de bedrijven investeren en hoeveel procent van de aandelen de bedrijven hebben, is niet bekend. “Dat houden we voor ons uit concurrentieoverwegingen”, aldus eigenaar Andrew Klein tegenover Emerce. “Maar van Cyrte kan ik zeggen dat ze een aanzienlijk belang hebben en nu de grootste externe aandeelhouder in het bedrijf zijn”, aldus de voormalig Wall Street-advocaat. De meerderheid van de Spotzer-aandelen is nog in handen van medewerkers en particuliere investeerders. Lees verder

Saai
De vaderlandse muziekradio is saai, zegt 65 procent van de Nederlanders. Internet kan uitkomst bieden, maar digitale kabelpakketten zijn eenvoudiger commercieel uit te baten. Uit onderzoek door XLnt Radio blijkt dat de Nederlandse radiozenders maar matig worden gewaardeerd. Luisteraars vinden het muziekaanbod niet denderend en de afwisseling is te gering. Meer dan 32 procent van de mensen van boven de twintig jaar vindt dat ze te weinig muziek horen die zij leuk vindt. Lees verder

Netcoördinator
De netcoördinator van Nederland 1, Ton F. van Dijk, vertrekt bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Van Dijk was gevraagd om directeur tv van de publieke netten (Nederland 1, 2 en 3) te worden, maar hij wil dat liever niet. Een directeursfunctie zou Van Dijk voor langere tijd aan de publieke omroep binden. Bij nader inzien ziet hij dat niet zitten. ,,Na ampele afweging heeft Ton F. van Dijk aangegeven deze functie niet te ambiëren en toe te zijn aan een volgende stap in zijn werkend leven.” ,,Hij sluit na zeven jaar een periode af waarin mede onder zijn leiding succesvolle veranderingen tot stand zijn gebracht binnen de televisieprogrammering van de publieke omroep”, aldus een NPO-woordvoerder woensdag. Lees verder

RTL
UPC beschouwt het advies van de Algemene Programmaraad (APR) in Amsterdam om de Arabische muziekzender Rotana Music Europe (RME) op te nemen in het zenderpakket ten koste van RTL7 als ”volstrekt vrijwillig en vrijblijvend”. De kabelmaatschappij zal een eigen afweging maken en maakt eind mei bekend welke zenders zij opneemt in het standaardpakket, aldus een woordvoerder dinsdag. De APR adviseerde maandag RTL7 – dat overdag zakennieuws en ’s avonds vooral sport en herhalingen van andere RTL-zenders brengt – te schrappen uit het standaardpakket voor Amsterdam en omstreken. De zender zou geen toegevoegde waarde hebben. Op basis van de bevolkingssamenstelling van de hoofdstad en tien omliggende gemeenten kiest de APR voor een Arabische zender. Lees verder

Tientje

Tien komt ook in zijn tweede jaar niet verder dan 6 a 7 procent marktaandeel. Het profiel van de zender is niet duidelijk: voor vrouwen, mannen én gezinnen. Meteen om half acht ’s ochtends bekijkt John de Mol de kijkcijfers, zei hij een keer in een interview. Dat moet voor hem geen onverdeeld genoegen zijn. Neem de cijfers van afgelopen maandagavond: bij de 25 best bekeken programma’s zat er niet één van Tien. De meeste kijkers (428.000) trok Tien, voorheen Talpa, die avond om acht uur met de quiz Deal or No Deal. Maar rond diezelfde tijd keken bijna twee miljoen mensen naar het Journaal en 1,9 miljoen naar het consumentenprogramma Radar. Lees verder

Slam
Ze zijn er al een tijdje om aan het touwtrekken, maar eindelijk heeft hitzender 538 nog toch concurrent Slam! FM op de knieën gekregen. De rechtbank in Rotterdam bepaalde vrijdag in een finale uitspraak dat Slam! FM geen hits meer mag draaien. Na een vorige uitspraak dacht Slam! FM een maas in de wet ontdekt te hebben door speciale re-edits (andere versies) te draaien, maar ook daar steekt de rechter een stokje voor. Zodra een nummer een hitnotering krijgt, valt het buiten het terrein van Slam! FM. De strijd was hardnekkig de laatste jaren. Slam! FM (toen nog ID&T Radio) sleepte bij de herverdeling van de etherfrequenties voor 2,5 miljoen euro een zogeheten geclausuleerd kavel in de wacht. Dat houdt in dat het station hooguit één hit per uur mag draaien. 538 mag draaien wat het wil, maar legde voor zijn ongeclausuleerd kavel wel 54 miljoen euro neer. Toch is er weinig verschil te merken tussen 538 en Slam. Oneerlijke concurrentie dus, vindt nu ook de rechter nadat 538, het Agentschap Telecom en het Commissariaat voor de Media aan de bel trokken. Lees verder