Zoek
Sluit dit zoekvak.

Radio 538 naar RTL, Radio 10 Gold en Juize.FM niet [Update]

Radio 538 verhuist samen met televisiezender Tien mee naar RTL Nederland. De andere twee radiostations van Talpa, Radio 10 Gold en Juize.FM gaan niet mee. Officieel vallen beide zenders onder een andere maatschappij, namelijk Talpa Radio International. Die tak is ook in het bezit van Radio 100FM in Denemerken en tot voor kort van 4FM in België. Dat radiostation werd onlangs verkocht aan de VMMa.

De medewerkers van Radio 538 mogen gewoon blijven en de koers van de zender zal ook niet worden gewijzigd. De programmering gaat per augustus wel veranderen, maar dat is geen gevolg van de overname door RTL.

Fons van Westerloo, CEO van RTL Nederland, is blij met de komst van Radio 538. “Een radiostation met de doelgroep en het bereik van Radio 538 sluit naadloos aan op de bestaande activiteiten van RTL Nederland.” Van Westerloo is meer een radio dan een tv fanaat. Van Westerloo: “Ik luister meer naar de radio, dan dat ik naar de televisie kijk.”

Het ligt voor de hand dat er wel bekeken gaat worden hoe de televisiezenders van RTL en Radio 538 elkaar kunnen versterken. Welke gevolgen de overname voor het voortbestaan van Radio 10 Gold en Juize.FM heeft is nog niet precies duidelijk.

Radio 538 is sinds de start op 11 december 1992 ook al regelmatig van eigenaar gewisseld. De zender begon zelfstandig onder leiding van Lex Harding, hoewel er innig werd samengewerkt met Sky Radio. Aan die liefde kwam pas in 2003 een einde doordat commerciële stations niet langer te nauw met elkaar verbonden mochten zijn. Eind 2003 werd Radio 538 verkocht aan de investeringsmaatschappij Advent International, terwijl Harding 10% van de aandelen behield.

Op 23 mei 2005 viel Radio 538 in handen van Talpa dat daarvoor eerst Noordzee FM moest verkopen aan het Belgische De Persgroep. De Vlamingen maakten er Q-music van en Radio 538 kwam in handen van het concern van John de Mol. Ondertussen had Radio 538 ook al een zusje gekregen in de vorm van urbanzender Juize.FM dat nu dus niet meegaat naar RTL. Wel zal er samengewerkt blijven worden onderling.

Radio 538 is nog altijd één van de best scorende radiostations in Nederland. Momenteel staat de zender samen met Radio 2 bovenaan met 11,2% in de doelgroep 10+. De maanden ervoor was de publieke zender de grootste, mede door de succesvolle Top 2000. De kans is groot dat Radio 538 de rest van het jaar weer marktleider zal zijn en dat Radio 2 het stokje in december weer overneemt.

Met de komst van Radio 538 wordt de radiotak van RTL weer nieuw leven ingeblazen. Eind 2006 kwam er een einde aan de radio-activiteiten van het concern die eigenlijk nooit succesvol zijn geweest. Het begon met Happy RTL en later zijn er nog vele radiostations eigendom geweest van RTL, zoals RTL Rock Radio, Kink FM, Hitradio Veronica, Veronica FM en Yorin FM. Vooral in dat laatste station is enorm veel geld gepompt, maar het resultaat was dat Yorin FM samen met RTL FM in 2004 een verlies leed van 15 miljoen euro.

De radiotak van RTL leek in 2003 nog zeer potentievol, aangezien het bedrijf erin slaagde om twee FM-kavels te bemachtigen. Het ene ging naar Yorin FM, de ander naar RTL FM. Yorin FM werd begin 2006 verkocht aan SBS Broadcasting dat er Caz van maakte. Het station is inmiddels alweer doorverkocht aan Arrow. RTL FM is nu in handen van Sky Radio en MTV Networks. Zij transformeerden de zender tot TMF Radio. [Radiowereld.NL]