Geen belspellen tijdens voetbalwedstrijden

Het tv-bedrijf SBS Broadcasting, dat onlangs onder druk van justitie al stopte met call-tv overdag, moet nu ook onmiddellijk stoppen met ‘korte belspellen’ in de avondprogrammering, zoals tijdens voetbalwedstrijden. Dat heeft het OM geëist voor de meervoudige economische raadkamer in Amsterdam, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

Daarmee voert justitie de druk op SBS (SBS6, Net5 en Veronica) op, dat volgens het strafdossier alleen vorig jaar al 12 miljoen euro verdiende aan belspellen. Met korte belspellen bedoelt men bijvoorbeeld een auto die gewonnen kan worden tijdens programma’s als So you wannabe a popstar, films, Domino Day en/of voetbalwedstrijden. Die zijn volgens het OM goed voor eenderde van de omzet.

De kijker wordt daarbij gevraagd te bellen of te sms’en naar een 0900-nummer. De kosten bedragen 60 cent per keer. Duizenden mensen bellen of sms’en terwijl zij, volgens het OM, nauwelijks kans maken op een prijs. Het OM kondigt aan ook andere mediabedrijven als RTL en de publieke omroep scherp in de gaten te houden. Het gaat hierbij niet om het stemmen op kandidaten van programma’s met een competitie-element. SP-Kamerlid Jan de Wit, die al jaren tegen belspellen strijdt, is verheugd. ,,Nu wordt snel duidelijk wat mag en wat niet.’’

Halverwege september deed de opsporingsdienst FIOD-ECD invallen in de kantoren van RTL, SBS en tv-producenten Endemol en 2Way Traffic. Zij worden ervan verdacht de Wet op de Kansspelen te hebben overtreden. Met call-tv overdag is zowel RTL als SBS inmiddels gestopt. [Algemeen Dagblad/Radio.NL]