Headlines uit de krant: donderdag 8 november

Kijkers beschuldigen op de internetsite van het populaire KRO-tv- programma de makers van het programma Spoorloos van bedrog. In de uitzending van afgelopen maandag gaat Derk Bolt op zoek naar de Noorse vader van Piet Kooij. Al vlug na de uitzending komen verontwaardigde berichten van kijkers binnen. ,,Normaliter lijkt het me niet eenvoudig de personen te vinden die worden gezocht, maar bij Gudmund Aasheim was de eerste hit bij internetzoekmachine Google meteen raak. Die gaf de historische pagina uit de zeemansorganisatie, de tweede hit zijn telefoonnummer en adres. Waarom Noorwegen doorkruisen om deze man te vinden?’’

De redactie reageert diezelfde avond nog. ,,Alerte kijkers wijzen erop dat de vader van Piet via internet snel is te traceren. Schijn bedriegt echter. De redactie is afgelopen maanden in contact gekomen met zestig Noorse families die de achternaam Aasheim dragen. Niemand kon of wilde bevestigen dat er in de familie een Gudmund bestond die heeft gevaren op Nederland.’’ Lees verder

Film
Chauffeurs in Nederland kunnen in de toekomst naar films en televisiebeelden kijken in de file. Met videoschermen die geïntegreerd zijn in zogeheten Dynamische Route Informatie Panelen, kunnen vanuit een verkeerscentrale filmpjes worden uitgezonden. Lees verder

Wuz
De Telegraaf heeft woensdag een website gelanceerd waarop lezers zelf nieuws kunnen plaatsen. De interessantste berichten maken kans op overname in de papieren krant. De site was al langer in gebruik, maar is woensdag officieel geopend. WUZ.nl bouwt voort op de meningenrubriek Wat U Zegt in De Telegraaf. Bezoekers kunnen op de site nieuws uit de buurt, opinies, foto’s en filmpjes posten. Lees verder

Radioliedjes
De 33-jarige R.B. uit Zutphen was er vast van overtuigd dat hij via de radio werd getreiterd door een vrouw waarvoor hij eerder had gewerkt. Bijvoorbeeld het liedje ‘Een man weet niet wat ‘ie mist’, bracht hem er toe om een brief met doodsbedreigingen te sturen naar de vrouw. In de brief schreef hij onder meer dat hij wilde dat zij hem met rust zou laten. Hij wilde niet meer door haar worden lastig gevallen en als ze wel doorging, dan dwong ze hem tot grof geweld. ,,Wil je zo graag in het ziekenhuis liggen?” en ,,Jij verdient een kogel door je kop”, waren een paar zinnen uit de brief. Lees verder

BBC
De reclame op de nieuwssite van de BBC lokt verontwaardigde reacties uit van bezoekers; een redactionele waakhond moet toezien op de journalistieke onafhankelijkheid. Sinds maandag verschijnen er advertenties op de BBC News-site. Deze worden alleen getoond aan buitenlandse bezoekers; volgens de BBC zijn dat er zo’n 28 miljoen. De reclame moet jaarlijks zo’n 100 miljoen euro opleveren en een enorm begrotingsgat helpen te dichten. Lees verder

Vrijheid
De regering moet Nederlandse media garanderen dat journalisten tijdens hun werkzaamheden niet stiekem door de overheid in de gaten worden gehouden. Dat eist de Europese Federatie van Journalisten (EFJ). De organisatie stelde de eis dinsdag naar aanleiding van twee oud-journalisten van de GPD die zich als voorlichter bij Sociale Zaken honderden keren illegaal toegang verschaften tot het computersysteem van de persdienst voor regionale kranten. De twee zijn voorlopig op non-actief gesteld. Lees verder

Z@ppelin
De publieke jeugdnetten Z@ppelin en Z@pp (beide op Ned. 3) besteden ook dit jaar veel aandacht aan Sinterklaas. Op Z@ppelin is vanaf 14 november het Sinterklaasjournaal te zien en op 17 november is de landelijke Sinterklaas-intocht in Kampen vanaf 12.00 uur er rechtstreeks te volgen. Dat meldde een woordvoerster van Publieke Omroep woensdag. De intocht van Sinterklaas wordt traditiegetrouw uitgezonden door de NPS op het derde net. Gelijktijdig is op Nederland 1 dezelfde uitzending te zien, maar dan met doventolk. Lees verder

Lokaal
Lokale televisie- en radio-omroep SLOS mag ook de komende vijf jaar uitzendingen blijven verzorgen in de gemeente Steenbergen. Dat wil zeggen: burgemeester en wethouders adviseren de gemeenteraad een positief advies te geven aan het Commissariaat van de Media. Die instelling mag zendtijd toewijzen en volgt lokale adviezen doorgaans op. Lees verder

Spoedje
De Tweede Kamer wil een spoeddebat over de computerinbraak door medewerkers van het ministerie van Sociale Zaken bij de persdienst GPD. Bij dat debat moet niet alleen minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken aanwezig zijn, maar ook premier Jan Peter Balkenende. De premier is de komende dagen in het buitenland, zodat het debat pas donderdagmiddag kan plaatsvinden.  Lees verder

Journalisten
De regering moet Nederlandse media garanderen dat journalisten tijdens hun werkzaamheden niet stiekem door de overheid in de gaten worden gehouden. Dat eist de Europese Federatie van Journalisten (EFJ). De organisatie stelde de eis dinsdag naar aanleiding van twee oud-journalisten van de GPD die zich als voorlichter bij Sociale Zaken honderden keren illegaal toegang verschaften tot het computersysteem van de persdienst voor regionale kranten. De twee zijn voorlopig op non-actief gesteld. Lees verder

Vrouwen
Gooische Vrouwen blijft de gemoederen bezighouden. Hoewel er officieel nog geen bericht is dat de populaire serie, bedacht door Linda de Mol, een vierde seizoen ingaat, weet Weekblad Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds woensdagochtend bij Radio 538 te melden: “De serie gaat door!” Volgens de showbizzkenner is met alle hoofdrolspeeltsers, behalve Annet ‘Willemijn Lodewijkx’ Malherbe, overeenstemming bereikt. “Er was nog wat onduidelijkheid over Tjitske Reidinga, die de rol van Claire speelt, maar ook zij is overstag gegaan”, zo zegt Santegoeds stellig. Lees verder

Piratenradiozender
De piratenradiozender Flevostad Radio is gisteren opnieuw uit de lucht gehaald. Rond de klok van twee uur stopten medewerkers van het Agentschap Telekom de uitzending van de piraat. Lees verder

BSkyB
BSkyB-voorzitter James Murdoch heeft de strategie voor het ontwikkelen van een hybride mediamodel voor Sky Digital uiteengezet. Murdoch stelde dat het bedrijf zich meer wil gaan positioneren als aanbieder op alle belangrijke platforms. Daarbij moet naast distributie via satelliet en ether worden gedacht aan pc’s en mobiele telefoons. Sky heeft intussen al meer dan 1 miljoen breedbandgebruikers. Dat aantal is in ruim één jaar bereikt in een zeer competitieve markt. Volgens Murdoch is dit te danken aan een andere aanpak: “Wij dagen de grote logge telecombedrijven uit, die aan teveel klanten al te lang te veel vragen voor te weinig kwaliteit.” Lees verder