Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL maandoverzicht van: december 2007

Radio.NL publiceerde ook in 2007 elke eerste week van de maand een overzicht van wat er in die maand gebeurde in de mediawereld. In de eerste dagen van het nieuwe jaar zullen alle overzichten herhaald worden om het jaar nog één keer voorbij te laten komen. Vandaag de laatste maand; december 2007.

Lijstjes, lijstjes, lijstjes en drie glazen huizen
December is traditioneel de lijstjesmaand, en ook dit jaar was er geen ontkomen aan. Gelukkig zet het maandoverzicht de hoogtepunten op een rij.

Zomaar een greep. Op nummer één stonden: ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen, ‘Pak mijn Hand’ van Nick en Simon, ‘Smokers Outside the Hospital Doors’ van the Editors, ‘One’ van U2, ‘Last Christmas’ van Wham, ‘All I want for Chistmas’ van Mariah Carey en ‘Clocks’ van Coldplay. Ze stonden nummer één in de Top 2000, de Volendam Top 100, de Song van het Jaar 2007, de Top 1000 Aller Tijden, de Winterse 50, de Christmas Top 50 en Download Top 750. Zomaar een greep.

Gerard Ekdom, Michiel Veenstra en Rob Stenders waren de 3FM jocks die het Glazen Huis bezetten. Studio Brussel in België en Couleur 3 in Zwitserland deden ook mee. In Nederland brengt de actie een dikke 5 miljoen op. In België 3,3 miljoen, en de Zwitsers haalden anderhalve ton op. Samen is dit 8,7 miljoen euro. Petje af.

Slam FM wint, maar de boete blijft staan
De rechtzaak rond Slam FM is eindelijk helemaal afgelopen. De zaak is erg verwarrend, maar in het kort komt het erop neer dat Slam op de huidige manier mag doorgaan met het draaien van edits van hits. De rechter vindt dat namelijk geen hits. Dit in tegenstelling tot Radio 538, dat de zaak was begonnen. De edits mogen echter niet zelf gemaakt zijn. Omdat Slam dat in het verleden wel deed, blijft een boete van 100.000 euro daarvoor staan.

Grote veranderingen bij 100%NL
100%NL gaat het met veel minder deejay’s doen. Uit onderzoek is gebleken dat de luistercijfers beter zijn wanneer er minder gepraat wordt op de zender, en dus wordt een groot aantal deejay’s van de zender gehaald. Overdag wordt de presentatie minimaal, en ’s avonds en in het weekend gaat de zender voice-tracken.

Eline la Croix, die haar programma verliest en in het weekend gaat voicetracken, noemt een financiële crisis als oorzaak in ‘Insite’ op V-Radio.  Dit wordt echter later ontkent door zenderbaas Herbert Visser. Achter de schermen verandert er ook het één en ander. Zo moet het management beter worden.

Buitenlands nieuws
– In Los Angeles wordt het ochtendduo Mark & Kim van KOST 103.5 na 22 jaar plotseling uit elkaar gehaald.
– Matthias Matuschik stopt met zijn zondagse programma op WDR 2. Hij gaat naar de nacht van Bayern 3.
– Shockjocks Star & Buc Wild en Bubba the Love Sponge keren terug op aardse radio.
– Adam Carolla blijft ook op de radio, want de opvolger van Howard Stern aan de westkust van de VS verlengt z’n contract met CBS Radio.
– In Londen wijzigen Capital 95.8 en Heart hun programmering.
– Europe 2 in Frankrijk wijzigt zijn naam gaat wijzigen in Virgin Radio.

Transfertombola
– De onduidelijkheid omtrent de opvolging van Ruud de Wild is eindelijk over. Lindo Duvall blijft de middag doen met Ruud’s ouwe team. Jens Timmermans doet Greatest Hits. Grappig was dat 538 in hun persbericht Lindo, Jens en Barry Paf, die ook zijn contract verlengt heeft, “iconen” noemt. Oh, en Ruud de Wild? Die gaat met Jeroen Kijk in de Vegte naar Q-music.
– Erik de Zwart was heel even weer te horen bij Radio Veronica. Hij mocht de top 3 van de Top 1000 Aller Tijden aankondigen.
– Belspelmeisje Wytske Kenemans gaat naar Jetix.
– Het programma van Steven van Zandt uit de E Street Band van Bruce Springsteen, ‘Little Steven’s Underground Garage’ is vanaf nu op vrijdagavond te horen op Kink FM.

Kort nieuws
– Edwin Evers had Earth, Wind and Fire te gast voor een uniek optreden. Het was de eerste keer dat ze live op de radio speelden.
– DJ Tiësto is genomineerd voor een Grammy Award voor zijn laatste album ‘Elements of Life’.
-Radio 538 wordt 15. Rick van Velthuysen zit 15 jaar bij de zaak en is de enige deejay die al die 15 jaar bij 538 te horen was. De ‘AVRO Nachtdienst’ wordt 25 en heeft 12.500 vragen behandeld.
– 3FM krijgt een nieuwe programmering in de avond. Door de week gaat Eric Corton horizontaal ‘3voor12Radio’ presenteren. ‘Move your ass’ verhuist naar de vrijdagavond. Op zaterdagavond vervangt ‘Weekend DNA’ met Domien Verschuuren en Annemieke Schollaardt het ‘Ministry of Beats’.
– De ‘Goeiemoggel’ reclame heeft de Gouden Loeki gewonnen.
– De AVRO hervat zijn podcasts met muziek. Daarmee is de AVRO de eerst publiek omroep die de muziekrechten geregeld heeft.

Luistercijfers
Veel zakkers deze maand, maar die tellen niet. De enige stijgers zijn de even publieke radiozenders. Radio 538 blijft het best beluisterd. Tot volgende maand.

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden.