Headlines uit de krant: donderdag 21 februari

Opnieuw roert zich een teleurgestelde gast – of bijna-gast – van het goed bekeken VARA-programma De Wereld Draait Door. Na misdaadverslaggever Peter R. de Vries en cabaretier Freek de Jonge trekt nu Arthur van Amerongen aan de bel. De schrijver beweert dat hij voor een optreden was overgekomen uit Paraguay maar een dag voor uitzending werd afgebeld. Volgens eindredacteur Ewart van der Horst is Van Amerongen nooit definitief ‘uitgenodigd’.

Aanleiding voor mailcontact tussen tv-programma en schrijver was het boek Brussel: Eurabia dat Van Amerongen schreef over de moslimgemeenschap in Brussel. Daarover zou hij worden geïnterviewd bij DWDD, dacht de auteur. Uitgeverij Atlas betaalde de reis. Woordvoerster Marjet Knake: ‘We zeggen altijd: kom hierheen. Maar zeker van het optreden zijn we pas als de camera’s draaien. Bij praatprogramma’s gebeurt het geregeld dat auteurs op het laatste moment worden afgebeld.’ Eindredacteur Van der Horst ontkent dat er met de auteur afspraken zijn gemaakt. Lees verder

Veronica
Veronica Holding treedt toe tot investerings- en stimuleringsfonds Dutch Creative Industry Fund. Veronica stelt 200.000 euro beschikbaar. Veronica Holding treedt toe tot investerings- en stimuleringsfonds Dutch Creative Industry Fund. Veronica stelt 200.000 euro beschikbaar.  “Deelname aan het DCIF past bij de uitvoering van de missie van Veronica om  jong talent een kans te geven. Vanuit deze rol kunnen we dat actiever doen, naast reeds bestaande initiatieven als de Radioschool en Filmschool.” Zo licht Guido van Nispen, directeur van Veronica Holding, de deelname aan het in 2005 opgerichte fonds toe. Van Nispen is behalve Veronica Holding-directeur ook manager van het DCIF. Over zijn dubbele rol: “Ik vond dat ik me óf terug moest trekken als fondsmanager óf als Veronica toe moest treden. Aangezien we specifieke kennis over radio en muziek in kunnen brengen en hiermee jong talent rondom media kunnen helpen, werd het het laatste.” DCIF investeerde tot op heden enkel in Wakoopa en Bliin. Van Nispen: “Het fonds werkt niet met een uiterste datum waarop alle beschikbare middelen besteed moeten zijn.” De fondsmanager is in gesprek met verscheidene partijen om in te investeren. In de regel gaat het om participaties van tussen de 20.000 en 40.000 euro. “Maar je merkt dat veel ideeën uiteindelijk niet in een heuse onderneming worden omgezet. Dan blijkt een vast dienstverband en een maandelijks salaris toch verleidelijker.” Lees verder

RCC
Bij de Reclame Code Commissie zijn tien klachten binnengekomen over het spotje van de SP waarin de partij ‘de uitverkoop van de thuiszorg’ aan de kaak stelt. Woensdag boog de commissie zich over drie van deze klachten. Volgens een woordvoerder van de commissie vinden de klagers het spotje, dat te zien was op de televisie en de website van de SP, misleidend, smakeloos en angstaanjagend. Het filmpje van een bejaarde vrouw die zich uitkleedt zou mensen zo afschrikken dat ze geen beroep op thuiszorg meer durven te doen. Lees verder

BBC
Een dj van BBC Radio 1 moet in de Verenigde Arabische Emiraten vier jaar de gevangenis in omdat hij cannabis bij zich had. Dj Grooverider, echte naam Raymond Bingham, was vorig jaar november op het vliegveld van Dubai opgepakt met de drugs, zo meldt de BBC op de website. Dj Grooverider heeft altijd ontkend dat hij de 2,16 gram cannabis het land in wilde smokkelen. Volgens hem zat het spul nog in een broekzak en was hij het helemaal vergeten. Lees verder

Muiswinkel
Cabaretier Erik van Muiswinkel heeft plannen om televisieprogramma’s te gaan maken. Dat zei hij woensdagavond in het programma De Wereld Draait Door. Lees verder

Jochem
NCRV-presentator Jochem van Gelder krijgt binnenkort een nieuwe klus: Rootz, een wekelijkse spelshow ‘vol onverwachte wendingen’. Dat heeft zijn werkgever woensdag laten weten. ,,In Rootz nemen twee families van ieder tien leden het tegen elkaar op in acht bizarre, grappige of zenuwslopende duels. Aan het hoofd staan niet de oma’s of de vaders, in Rootz zijn de kinderen de baas”, aldus de NCRV. Lees verder

Nos
Laïla Abid gaat vanaf medio maart aan de slag als presentator van het NOS Journaal. Zij zal vooral de ochtend- en de dagjournaals voor haar rekening nemen. Abid combineert het presenteren van het NOS Journaal met de functie van redacteur buitenland, meldde een NOS-woordvoerder dinsdag. Lees verder

Inkel
Jeroen van Inkel zal vanaf 10 maart een vaste plek hebben in de middagprogrammering van radiostation Q-Music. Van Inkel is dan van maandag tot en met vrijdag tussen 16.00 uur en 18.00 uur te beluisteren. Ruud de Wild begint die dag met een nieuw ochtendprogramma. Hij zal dagelijks, samen met Jeroen Kijk in de Vegte, tussen 6.00 uur en 9.00 uur te horen zijn. Lees verder

Satellietvloot
De Franse satellietoperator Eutelsat gaat de komende jaren zijn satellietvloot verder uitbreiden. Enkele oudere satellieten, die tegen het eind van hun levenscyclus lopen, worden vervangen. Belangrijkste uitbreiding voor de Europese markt zal plaatsvinden op de orbitale positie 7 graden oost. Daar is op dit moment de Eutelsat W3A satelliet actief. Hier zijn meer dan 200 televisiekanalen en tientallen radiozenders actief. De Eutelsat W3A werd oorspronkelijk gelanceerd om te kunnen voorzien in een grote capaciteit aan feeds tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Lees verder

MTV
Viacom-dochter MTV Networks neemt in Amerika 3 websites over van het Brabantse Tribal die zich richten op baby’s, aanstaande moeders en ouders. “Een megadeal”, aldus Tribal mede-oprichter Wouter Vergeer. Hoeveel Viacom betaalde voor Babunga.com  en de onderliggende titels is niet bekend. Maar volgens opgave van Tribal krijgt MTV er een netwerk van sites bij die 264 miljoen pageviews genereerden onder 15 miljoen ouders in 2007. Iets meer dan 80 procent van de bezoekers is vrouw, van wie driekwart tussen 18 en 38 jaar. Lees verder

Treesie
Zanger Dick Treesie zal zich donderdagochtend bij 3FM inzetten voor de vergeten kinderen in Bulgarije. De sympathieke zanger is naar eigen zeggen een weddenschap aangegaan met 3FM DJ Martin Muis. ,,Ik wilde graag mijn nieuwe Hyves-single promoten maar voor wat hoort wat! Martin vroeg mij om a.s. donderdag vanaf vier uur ´s ochtends 24 uur lang in de studio te blijven me in te zetten voor de Hyves-site van de Vergeten Kinderen in Bulgarije”, aldus Dick. Lees verder

Brother
Autisten in de Verenigde Staten willen excuses van het Amerikaanse televisiestation CBS na een aflevering van Big Brother vorige week. In de betreffende episode betitelde deelnemer Adam autisten als ,,mongolen”. Dit vernederende taalgebruik is onacceptabel, aldus belangenorganisatie Autism United dinsdag in een verklaring. Ze roepen CBS op Adam uit het Big Brother-huis te sturen en een punt te zetten achter het programma. Het televisiestation liet weten dat de opmerking niet het standpunt van de programmamakers vertegenwoordigt. CBS noemde de uitspraken wel beledigend, maar meent dat mededeelneemster Sheila in de omstreden aflevering genoeg tegengas bood. Zij zei tegen Adam: ,,Zo mag je autisten niet noemen.” Lees verder