Headlines uit de krant: donderdag 28 februari

De christelijke radiozender Trans World Radio (TWR) blijft uitbreiden. Onlangs begonnen de uitzendingen in veertien West-Afrikaanse talen met een gloednieuwe zender in Benin. Jan Douma verhuisde uit Leeuwarden naar de Veluwe om voor TWR Nederland te werken. Hij hielp mee aan de bouw van studio’s in Afrika, Indonesië en vooral Cambodja. Hij verloor zijn hart aan dat land. Electrotechnicus Jan Douma (73) is al meer dan tien jaar betrokken bij het werk van Trans World Radio.

Tot zijn pensioen werkte hij dik 45 jaar voor de afdeling Telecom van het Provinciaal Energie Bedrijf Fryslân, dat destijds op de plaats stond waar nu winkelcentrum De Centrale in Leeuwarden is. Hij hield zich vooral bezig met hoogfrequente technieken voor draadloze telefonie en mobilofonie. Lees verder

Zendmast
Even dreigt de ontmanteling van Radio Banzai niet door te gaan. Als Gertjan van Beijnum belt waar disjockey Alexander blijft om de zendmast van het dak te halen, meldt die geen zin te hebben. „Het regent. Het kan morgen toch ook wel? Jij bent altijd thuis.” Van Beijnum weet hem over te halen ondanks de miezer toch in actie te komen. Als de zendmast nu afgebroken wordt, is radiomaker van het eerste uur Stan Bögels tenminste ook niet voor niets naar de studio gekomen. Daarbij, de zender en de zendmast kunnen maar weg zijn. Voor je het weet komt het Agentschap Telecom weer controleren. Lees verder

Wegener
Topman Jan C. Houwert treedt op 8 mei af als bestuursvoorzitter van uitgever Wegener. Dat heeft Wegener woensdag bekendgemaakt. Houwert was twaalf jaar bestuursvoorzitter van Wegener, uitgever van regionale kranten. De raad van commissarissen laat in een verklaring weten het besluit van Houwert ,,dat het thans het juiste ogenblik is om het stokje over te dragen” te respecteren. Wegener wordt overgenomen door de Britse Mecom Group. ,,Bovendien speelt een rol dat de bestuursverantwoordelijkheid voor zowel Wegener als Mecom in het kader van goede corporate governance moeilijk te combineren is”, aldus de raad. Wie Houwert gaat opvolgen, is nog niet bekend. Lees verder

Tv-vermaak
Na twee magere tv-maanden is de redding nabij: het voorjaarsseizoen. Traditioneel houden de programmabazen van Nederlandse tv-zenders de hand op de knip in de advertentieluwe maanden januari en februari, om in maart een ‘fonkelnieuw’ seizoen te kunnen presenteren. Het aanbod is gevarieerd, maar biedt vooral vluchtig vermaak, terugkerende topseries en nieuwe feelgood-shows voor A-presentatoren. Lees verder

Jeugdjournaal

De Nederlandse mediaorganisatie Free Voice ondersteunt een proef van 24 weken met een journaal voor Palestijnse kinderen. Kakakeet heet het jeugdjournaal voor kinderen tussen de 9 tot 13 jaar, die wonen in de Palestijnse gebieden. Lees verder

Humberto

Sportpresentator Humberto Tan gaat wellicht bij zijn zender RTL4 een nieuw programma presenteren. Voor hem wordt een zesdelige reeks ontwikkeld die niet over sport gaat. Mannen spelen in de serie een belangrijke rol, vertelde een RTL-zegsman dinsdag. Volgens Tan zelf wordt de reeks niet in een tv-studio opgenomen en moet het een spannend programma worden. John de Mol heeft de programmaformule bedacht en Tan werd verleden week gevraagd de serie te presenteren. Een geplande uitzenddatum kon de RTL-woordvoerder nog niet geven. Lees verder

BNN-plaquette
Volgens Tan zelf wordt de reeks niet in een tv-studio opgenomen en moet het een spannend programma worden. John de Mol heeft de programmaformule bedacht en Tan werd verleden week gevraagd de serie te presenteren. Een geplande uitzenddatum kon de RTL-woordvoerder nog niet geven. Eddy Zoey bezocht de gemeente om er de gastvrijheid te testen en was zeer tevreden. Coevorden ontving daarom het gouden bord, dat aan de gevel van het gemeentehuis werd bevestigd. „Met speciale schroeven, want het is al eerder voorgekomen dat plaquettes gestolen werden”, vertelde de woordvoerder. Lees verder

Ragas
Zanger en acteur Bastiaan Ragas heeft er een nieuw beroep bij. Vanaf dinsdag 8 april is hij als presentator van het Veronica-programma Eye Opener te zien. Dat maakte de zender woensdag bekend. Experimenten en grappige wetenswaardigheden vormen de kern van Eye Opener. Ragas presenteert samen met ex-Jakhals Lauren Verster het populair wetenschappelijk programma ,,dat op brutale en verrassende wijze onderwerpen onderzoekt waar de kijker in het dagelijks leven iets mee kan.” Zo wordt antwoord gezocht op vragen als: Hoe ontnuchter ik het snelst? en Hoe kan ik een 06-nummer het beste onthouden? Lees verder

PZC
Het hoofdkantoor van de PZC verhuist naar Middelburg. Uiterlijk 1 november wordt een nieuw pand betrokken in Park Veldzigt aan de Schroeweg. Daarin neemt ook de regioredactie Walcheren haar intrek. Die is nu gehuisvest aan de Buitenruststraat in Middelburg. De redactie die verantwoordelijk is voor de berichtgeving over de regio’s Bevelanden en Tholen blijft in Goes. Daarvoor wordt nieuwe huisvesting gezocht. Lees verder

UPC
Kabelbedrijf UPC ziet de vraag naar digitale televisie stabiliseren. Over het jaar 2007 steeg het aantal digitale tv-aansluitingen met 10 procent tot 550.300. KPN heeft bijna evenveel klanten voor zijn tv-producten. Vanochtend publiceerde Liberty Global, het Amerikaanse moederbedrijf van UPC, de financiële cijfers over het afgelopen jaar (download .PDF). Daaruit blijkt dat het Nederlandse kabelbedrijf de omzet in 2007 heeft zien groeien met 15 procent tot 1,06 miljard. De verkopen in het laatste kwartaal kwamen uit op 285 miljoen euro, een plus van 16 procent. Lees verder

 
CNBC
De business-nieuwszender CNBC Europa start in de weekeinden met een vernieuwde programmering onder de noemer ‘CNBC Life’. CNBC is met directe ingang een vernieuwde weekendprogrammering gestart. Onder de noemer CNBC Life worden elke zaterdag en zondag in totaal 18 uur aan lifestyle-programma’s uitgezonden. De middag en avond worden dan gevuld met programma’s rondom vijf thema’s: reizen & vrije tijd, sport, luxury, entertainment en current affairs. De opzet van de nieuwe programmering is speciaal om de doelgroep van het kanaal in het weekeinde te voorzien van interessante programma’s. Lees verder