Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Arabische entertainmentzender Rotana geschoffeerd

Nederland staat op zijn kop vanwege de ‘Islamisering’ van ons land. Met de ‘Volkspartij’ PVV (‘Partij voor de Vrijheid) voorop hebben een groot aantal media en nu ook de politiek de publieke opinie bewerkt. Op diverse websites, die van Elsevier en De Telegraaf voorop, wordt prominent gemeld dat op de Amsterdamse kabel RTL 8 moet wijken voor een Arabisch kanaal. Dit alles met een tirade van reacties van lezers. Gesproken wordt van een Jihad zender en een schandalige vertoning in ons land, uiteraard met de extreem-rechtse partij van Geert Wilders voorop die spreekt van Islamisering van de kabel.

De zender Rotana Europe werd vorig jaar geïntroduceerd in ons land. Een samenwerking met het in Hilversum gevestigde Acks moet zorgen dat de zender in Europa overal beschikbaar komt. Tot nu toe is dit in Nederland alleen gelukt via het digitale Goudse pakket van de Rekam en bij de kleinere kabelaar Caiway. De Algemene Programmaraad Amsterdam en omstreken (APR) wilde de zender vorig jaar graag in het (analoge) pakket hebben waarover zij adviseren. Ze adviseerden Rotana Moussica en haalden RTL 7, toen één van de 3 RTL-zenders, uit het pakket. Doorgifte was niet verplicht omdat de raad het niet aandurfde de zender in het basispakket te plaatsen.

Een storm van protest brak los die echter onvergelijkbaar is met wat er deze week gebeurde. De APR adviseerde wederom, maar wel vrijblijvend de zender Rotana nadat die zich presenteerden. Ditmaal is (maar net als vorig jaar niet met motivatie dat ‘het kanaal van Rotana wordt’) herhaalkanaal RTL 8/ Tel Sell als één van de 4 Luxemburgse maar op Nederland gerichte RTL-zenders uit het advies gelaten. UPC heeft al opgemerkt bij hun besluiten voor het nieuwe pakket vooral met de wensen van de kijker rekening te zullen houden. Voor Rotana zijn volgens UPC nauwelijks aanvragen gekomen. UPC heeft de zender dan ook nog niet in hun UPC Digital pakket toegevoegd. Sterker nog, dat pakket werd volledig uitgekleed voor wat betreft de Arabische zenders.

Direct werd door een aantal minder op het intellect gerichte bladen en kranten opgemerkt dat RTL 8 van de kabel moet voor een Arabische of een Islam-zender. De ‘onrust’ is zelfs zo hoog opgelopen dat de ‘volksvertegenwoordigers’ van de PVV het nodig vond om iets aan deze ‘Shariazender’ te doen om ‘multiculturele excessen’ te voorkomen. In een land dat intussen zowat maatschappelijk ontwricht wordt door de acties van één partij wordt de plank weer eens volledig misgeslagen. Angst voor het onbekende is nog wel de beste omschrijving want alhoewel TRT Int. al jaren op de Amsterdamse kabel zit wordt deze Turkse ‘overheids-propagandazender’ nooit op welke negatieve manier dan ook benoemd.

De PVV en diverse media evenals de vele negatieve reacties slaan de plank dan ook volledig mis en lijken angst voor het onbekende te hebben. Behalve dat het advies niet definitief en ook niet wettelijk dwingend is en er helemaal geen besluit teruggedraaid kan worden ,moet de programmaraad een advies uitbrengen dat representatief is voor de bevolking van Amsterdam en omstreken die voor een groot deel uit minderheden bestaat die vaak afkomstig zijn uit het Midden-Oosten. Of met name de Marokkaanse doelgroep zo’n zender via de kabel gaat bekijken doet in feite weinig terzake. De zender zou vanuit cultureel en internationaal opzicht immers bij een wereldstad passen en daar moet de programmaraad op letten. RTL 8/ Tel Sell verrijkt op geen enkele manier het algemeen toegankelijke programmapakket en over de diversiteit daarvan moet de door de overheid gefinancierde programmaraad waken.

Rotana is een entertainmentzender die op geen enkele wijze met de Islam of de Sharia van doen heeft. Weliswaar is het kanaal deels in bezit van de steenrijke Saoedische Prins Alwaleed bin Talal, deze miljardair is echter alleen voor 49 procent aandeelhouder en investeerder en de zender is gefuseerd met het Libanese LBC Sat. De Libanese schoonheden maar ook andere Arabische sterren zijn bepaald niet onbekend en een zender als Rotana ‘windt daar dan ook geen doekjes omheen‘. Rotana is het grootste recordlabel uit het Midden-Oosten en heeft een groot aantal film- en muziekzenders onder zich en meer dan 100 van de beste artiesten uit de regio.

Opmerkelijk bij de vele publieksreacties is de veelvoorkomende opmerking dat ‘ze’ toch allemaal een schotel hebben terwijl anderen opmerken juist een schotel te nemen om het ‘schandalige UPC’ weg te doen als die zender er zal komen. Kennelijk zijn velen zich er van onbewust dat ook via de Hotbird en Astra talrijke Arabischtalige zenders te ontvangen zijn. Zo staan zelfs in de zenderlijst van CanalDigitaal onder meer een Marokkaans, Algerijns, Egyptisch en Tunesisch kanaal. Wij geven tot slot alvast een voorproefje wat de schotelbezitter ondertussen in tegenstelling tot de kabelkijker wél kan bekijken of beluisteren via onderstaande parameters. [SatellietMagazine.com/Radio.NL]

Rotana Europe (20.00 – 23.00 uur)
Astra-2 , 28 graden oost
12523 MHz. Hor. FTA
SR 27,500 (FEC) 2/3
Label: Information TV

Rotana Europe (originele feed)
Atlantic Bird 2, 8 graden west
11093 MHz. Hor. FTA
SR 10,000 (FEC) 3/4