Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Deense journalistenbond klaagt Wilders aan [Update]

De Deense journalistenbond gaat Geert Wilders aanklagen wegens schending van het auteursrecht. De bond komt in actie namens Kurt Westergaard, de tekenaar van een van de spotprenten van de profeet Mohammed, waarvan de publicatie twee jaar geleden tot enorme ophef in de islamitische wereld leidde. In zijn film ‘Fitna’ heeft Wilders gebruik gemaakt van een spotprent van Westergaard waarin Mohammed een tulband in de vorm van een bom draagt.

Westergaard zei vrijdag dat Wilders het recht heeft zijn film te maken, maar geen toestemming heeft om zijn prent te gebruiken. “Dit heeft niets te maken met vrijheid van meningsuiting. Het gaat alleen over copyright”, zei de cartoonist, die onder politiebescherming staat sinds er vorige maand een complot werd ontdekt om hem te vermoorden. “Ik sta niet toe dat mijn prent uit zijn oorspronkelijke context wordt gehaald en gebruikt in een heel andere.”

De journalistenbond zegt de zaak ernstig op te nemen. “Wij betreuren het ten zeerste dat de prent voor politieke propaganda is gebruikt”, zei voorzitter Mogens Blicher Bjerregaard. Westergaard wordt bijgestaan door een advocaat van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, die vrijdag op verzoek van de Denen een brief heeft geschreven aan Wilders. Als die weigert de cartoon te verwijderen, volgt een kort geding.

Westergaards prent wordt tweemaal getoond in Wilders’ vijftien minuten durende film, die donderdag op een website werd gepubliceerd.

Ook rapper Salah Edin en zijn platenlabel Top Notch overwegen juridische stappen te ondernemen tegen Wilders. In ‘Fitna’ is een foto van Edin te zien terwijl wordt verwezen naar de moordenaar van Theo van Gogh. Filmmaker Wilders gaf op Radio 1 toe in de fout te zijn gegaan met de foto.

Programmamaker Rob Muntz liet eerder vrijdag al weten het niet eens te zijn met het gebruik van een geluidsfragment in de film. Wilders zou hem voor het gebruik van het fragment geen toestemming hebben gevraagd. [Novum/Radio.NL]