Headlines uit de krant: donderdag 29 mei 2008

Met De Hoofdprijs krijgt SBS 6 dit najaar zijn eigen light drama. En nee, dat is niet hetzelfde als comedy, vertelt producent Johan Nijenhuis. De serie, waarvan de buitenscènes nu worden opgenomen in een jaren ’80-wijk in Abcoude, gaat over drie gezinnen die de jackpot in de loterij winnen en daar op hun eigen manier mee omgaan. Het is de eerste volwassen dramaserie voor SBS6 sinds politieserie Luifel Luifel met Cas Jansen in 2001.

Traditionele komedies als Het Zonnetje in Huis, Oppassen, Kees Co en Zeg ’ns Aaa zijn nagenoeg van de buis verdwenen. Het door Haye van der Heyden geschreven Kinderen geen Bezwaar op Nederland 1, dat overigens goed wordt bekeken, is een van de uitzonderingen. Lees verder

Radio 1
De programmering van Radio 1, de nieuws- en sportzender, gaat wegens teruglopende luistercijfers ingrijpend op de schop. De diverse omroepen zijn dezer dagen met elkaar in overleg over een nieuw uitzendschema dat verstrekkende gevolgen heeft. Zo wordt gepraat over het stopzetten van de doordeweekse lunch-editie van het NOS Radio 1 Journaal (12.00 – 13.00 uur). Dat blijkt uit interne stukken van NOS-hoofdredacteur Hans Laroes. Definitieve knopen zijn nog niet doorgehakt, maar ook Ruurd Bierman van de raad van bestuur Nederlandse Publieke Omroep (NPO) bevestigde woensdag dat over dergelijke programmawijzigingen wordt gesproken. Zo zou ook de NOS-uitzending op zaterdagmiddag (12.00 – 18.30 uur), met daarin een mix van nieuws en sport, gaan verdwijnen. Op zondagmiddag krijgt de sport weer meer de boventoon in het aloude NOS Langs de Lijn. De afzonderlijke omroepen moeten de vrijkomende uren gaan invullen. Lees verder

544.000
Tv-presentator Karel van de Graaf heeft van de AVRO een ontslagvergoeding gekregen van 544.000 euro. Dat blijkt uit het jaarverslag 2007 van de omroep. Het is een van de hoogste afkoopsommen uit de omroepgeschiedenis. ,,Te gek voor woorden,’’ reageert Jasper van Dijk (SP), die minister Plasterk om opheldering gaat vragen. Vorig jaar nam de Tweede Kamer een SP-motie aan om het loon van presentatoren bij de publieke omroep te beperken tot de ’Balkenende-norm’, 170.000 euro. Van de Graaf en de AVRO gingen na 38 jaar uit elkaar. De omroep vond zijn baan bij een energiebedrijf onverenigbaar met de presentatie van EenVandaag. Zijn contract van bijna drie ton per jaar liep nog tot eind 2009. Lees verder

Kampusch
De Oostenrijkse Natascha Kampusch, die onlangs bekendmaakte het huis van haar ontvoerder te kopen, gaat een talkshow presenteren op de Oostenrijkse televisie. In ‘Kampusch ontmoet …’ interviewt ze onder meer oud-autocoureur Niki Lauda. Kampusch (20), zelf bekend omdat zij jarenlang zat opgesloten in de horrorkelder van Wolfgang Priklopil, haar ontvoerder. ‘Over mij is veel geschreven en gezegd. Ik ben benieuwd hoe het er aan de andere kant aan toegaat,’ aldus Kampusch. De show begint zondag en zal maandelijks op de commerciële zender Puls 4 te zien zijn. Lees verder

Hans
Onze zuiderburen gaan er vandoor met Hans Kraaij jr.! „Tijdelijk hoor”, lacht de SBS 6-presentator trots. „Ik ga tijdens het EK voor de Belgische televisie presenteren. En na de Europees Kampioenschappen is het over.” Niet alleen krijgt Hans de kans een kijkje te nemen over de grens, ook bezegelde hij woensdag, na twaalf jaar trouwe dienst, zijn ’liefde’ voor SBS 6 met een contract voor onbepaalde tijd. „Hiermee ben ik bijzonder blij. Dat komt namelijk niet vaak voor in de televisiewereld.” Lees verder

Failliet
Productiebedrijf FAN-TV is failliet verklaard, dus Fabienne de Vries, Jürgen Smit en Dennis Mulder van het ter ziele programma Woon en Klus Magazine krijgen niet betaald. En daar zijn de presentatoren en kluswonders niet blij mee. “Nou ja, wrok helpt me niet verder natuurlijk, maar ik vind het zeker niet leuk. Dat ik mijn geld nooit zal krijgen is gewoon zuur”, zegt Fabienne. Lees verder

Allofmp3.com
De Amerikaanse branchevereniging voor de muziekindustrie RIAA laat de rechtszaak tegen Allofmp3.com vallen. De zaak tegen de Russische downloadsite werd in 2006 gestart. Allofmp3.com verkocht naar eigen zeggen legale mp3’s en had daarvoor een contract met een Russische auteursrechtenorganisatie. De platenmaatschappijen hebben echter nooit geld gezien, en begonnen in december 2006 een rechtszaak. Afgelopen juli sloot Rusland de site. Jaarlijks verdienden de eigenaren van de site dertig miljoen dollar met de verkoop van de liedjes, aldus de RIAA. Die liedjes waren met 10 tot 20 dollarcent een stuk goedkoper dan bij andere muziekwinkels als iTunes. Lees verder

Telegraaf
Ondernemer Marcel Boekhoorn heeft een belang van 5 procent opgebouwd in de Telegraaf Media Groep (TMG), uitgever van de gelijknamige krant en van het gratis dagblad Spits. Boekhoorn is al eigenaar en financier van het gratis dagblad De Pers. Ramphastos Investment, het investeringsvehikel van de miljardair, maakte de transactie woensdag bekend. Het aandeel TMG steeg woensdag op de Amsterdamse beurs ruim 3 procent na de melding van het belang van Boekhoorn. Volgens Boekhoorn is TMG aantrekkelijk gewaardeerd, gelet op de onderliggende waarde van de verschillende onderdelen van het concern, de leidende positie in de Nederlandse markt en de onderwaardering van het aandeel ten opzichte van internationale mediaconcerns. Lees verder

Vrouwen
Linda de Mol heeft in hoogsteigen persoon een tipje van de sluier opgelicht over het nieuwe seizoen Gooische Vrouwen. “Het nieuwe personage wordt zeker een vrouw”, vertelt Linda. ” Na verloop van tijd zal ze één van de vaste gezichten in de serie worden, maar meer zeg ik niet.” Eerder kwamen al de namen van Marc-Marie Huijbregts en Alex Klaassen al bovendrijven als mogelijke opvolgers van Annet Malherbe die als Willemijn vorig seizoen stopte met Gooische Vrouwen. Lees verder

Gospelevenement
Het gospelevenement van komende zondag in de tent van Oranjevereniging IJsselmuiden wordt live uitgezonden via Omroep IJsselmond. Het programma begint om 14.00 uur en er vinden optredens plaats van Zout uit IJsselmuiden, Joyful Sound uit Kampen, Inside Out uit Hasselt en natuurlijk initiatiefnemer Eternal Gospel zelf. De presentatie van de middag is in handen van de vaste presentator van het programma de Glory of Gospel Marco van Doorn, bijgestaan door presentatrice Marriëlle Bredewold. Lees verder

Eredivisiekanaal
De registratie van de wedstrijden op het nieuwe eredivisiekanaal worden verzorgd door Endemol en Eyeworks Sport. De Eredivisie CV kwam woensdag een eenjarig contract met de televisiepartijen overeen. Endemol, strategisch partner van de ECV, zal fungeren als hoofdaannemer. Eyeworks staat garant voor de registratie van de televisiebeelden. Lees verder

Mojo
In Nederland is bijna geen concert of festival mogelijk zonder de inbreng van Mojo Concerts. Het bedrijf uit Delft is sinds 1968 verantwoordelijk voor ongeveer tweehonderd evenementen per jaar, die door meer dan een miljoen toeschouwers bezocht worden. Spin in het web is mededirecteur Rob Trommelen uit Sprang-Capelle, die zich persoonlijk bezighoudt met het boeken van de artiesten voor Pinkpop, Arrow Rock en Bospop. Lees verder

BNN
Het ene na het andere boegbeeld verlaat BNN. Bovendien moet de jongerenomroep leden werven bij een doelgroep die zich moeilijk vastlegt. BNN-voorzitter Patrick Lodiers is nog steeds ondersteboven van het vertrek van Ruben Nicolai naar de AVRO. Hij zou de komende jaren een van de boegbeelden van de jongerenomroep worden.  „We hebben samen in de kelders van BNN de Lama’s bedacht. Niemand kende Ruben nog. Zaten we daar een beetje te klooien. Hij heeft zoveel kansen gekregen. Ik hoorde ineens dat hij had getekend bij de AVRO, zonder overleg met ons. Zo van: ‘Bedankt voor alles, tot ziens.’” Lees verder

Nickelodeon
Kinderzender Nickelodeon gaat vanmiddag ‘op zwart’. Het televisiestation wil op deze manier een bijdrage leveren aan de Nationale Straatspeeldag. Om kinderen te stimuleren buiten gaan spelen gaat Nickelodeon op televisie en internet tussen één en vijf uur ’s middags op ‘zwart’. De Nationale Straatspeeldag wordt georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN). Meer dan 160.000 kinderen gaan de straat op om meer ruimte op te eisen. Hiervoor worden meer dan 1500 straten afgezet en verklaard tot een veilige speelplek voor kinderen. Lees verder