Zoek
Sluit dit zoekvak.

Headlines uit de krant: dinsdag 22 juli 2008

Typisch Erik de Zwart: makkelijk praten, moeilijk stilzitten. Letterlijk en figuurlijk. In zijn kantoor in een chique Hilversumse wijk moet hij telkens even opstaan om een telefoontje te beantwoorden of iets op de computer op te zoeken. Een druk baasje, dat naar eigen zeggen de meest gekke dingen heeft meegemaakt. “Ik verveel me nooit. Pas sinds ik een managementfunctie bekleed, heb ik meer regelmaat.”

Sindsdien begint de werkdag niet voor half tien, na het naar school brengen van de dochters Merel (9) en Jasmijn (7). Verwar regelmaat niet met sleur, iets waarvoor hij allergisch is. “Net als iedereen denkt dat het allemaal aardig op de rit staat, gooi ik alles weer overhoop. Soms kunnen mensen me wel schieten, ja”, zegt hij geamuseerd. De Zwart verdiende ruim twintig jaar geleden al een jaarsalaris van een half miljoen gulden toen hij Veronica verliet voor de Tros. “Met geld drukken we nu eenmaal uit hoe we elkaar waarderen in deze wereld en je moet ergens van leven”, stelt hij simpel vast. Zes jaar geleden stopte de geboren Amsterdammer zijn werkzaamheden als dj. Het was mooi geweest. In 2005 liet hij Radio 538 achter zich, het radiostation dat hij in 1992 opzette.

Hij blaakt van zelfvertrouwen. Dat is niet altijd zo geweest. Als jongetje van een jaar of 8 werd hij veel gepest op school. “Ik had wel vriendjes hoor, maar ik was altijd langer dan de rest van de klas, een beetje een slungelig type. Pesten is lang een probleem geweest. Ik heb in Amsterdam- West geleerd dat ik er op los moest slaan als ik vond dat ik verkeerd begrepen werd. Dat was gewoon nodig. Ik liet wel met me dollen, maar niet met me sollen. Dat is nog steeds zo: je kunt met mij heel ver gaan, maar als je over een bepaalde grens heengaat, dan knal ik keihard terug. Ik vergeet ook niets. Een soort olifant.” Lees verder 

Regionaal
Het gaat goed met Omroep Brabant Radio. In de afgelopen twee maanden heeft de radiozender een marktaandeel behaald van 12,1 procent. In de vorige meetperiode was dat nog 11 procent.
Dit is een goede prestatie in een tijd waarin luistercijfers teruglopen doordat er minder mensen naar de radio luisteren. Met deze stijging is Omroep Brabant Radio nu gedeeld marktleider in Brabant. De grootste stijging vond plaats in het weekend. Het marktaandeel steeg van 13,4 naar naar 15,9 procent. Met een verschil van 5,6 procent ten opzichte van de concurrentie blijft Omroep Brabant met afstand marktleider in het weekend. De uitzendingen van maandag tot en met vrijdag worden ook beter beluisterd. Het marktaandeel voor deze dagen steeg van 10,3 naar 11,2 procent. Waar Omroep Brabant in de lift zit, dalen de luistercijfers van de grootste concurrenten gestaag. Zowel Radio 2 als Radio 538 zagen hun luistercijfers in Brabant de afgelopen maanden teruglopen. Lees verder

Radio1
De nieuwe programmering van Radio 1 staat op losse schroeven. Het is onzeker of de hervorming van de nieuwszender op 25 augustus kan doorgaan, aangezien de directie van de NOS heeft verzuimd advies in te winnen bij de ondernemingsraad van de omroep. Dit zei de advocaat van de OR na afloop van de rechtszaak tegen de NOS-directie, die gisteren diende bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. De ondernemingsraad is niet gekend in het schrappen van uitzendingen van het Radio 1 Journaal. Lees verder 

Gieltje
Het mobieltje van 3FM-dj Giel Beelen is gestolen vlak nadat de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten het had achtergelaten in een kamer. Het gaat om de zogenoemde GIEL-mobiel die al drie jaar circuleert onder bekende Nederlanders voor Beelen’s populaire radioprogramma Giel. De 3FM dj belt iedere ochtend live tijdens z’n programma naar ‘zijn’ telefoon om vervolgens te raden wie hij aan de lijn heeft. De tijdelijke bezitter van het toestel draagt er zorg voor dat het ding weer bij een andere bekende Nederlander komt. Dit weekend zou burgemeester Opstelten het toestel overdragen aan de kersverse zomerkoningin Esmée Ronde. Zij werd zondag tot de voorvrouwe van het Rotterdamse zomercarnaval gekroond in de Rotterdamse Schiecentrale. Opstelten liet het mobieltje voor haar liggen in een kamertje terwijl hij de nieuwe miss kroonde. Voor de winnares de Nokia N95 – enkele honderden euro’s in de winkel – kon pakken, was het apparaat foetsie. Lees verder

RTL5
De gemeente Den Haag heeft bij name van burgemeester Jozias van Aartsen ingestemd met een subsidie van 100.000 euro voor een talentenjacht op RTL 5. In het nieuwe programma Rock Nation gaan artiestenmanager Edwin Jansen en presentator Dennis Weening op zoek naar nieuw rocktalent. In een brief van de burgemeester is de financiële steun verantwoord vanuit het oogpunt van citymarketing. De gemeente denkt dat het programma zal bijdragen aan ‘de vergroting van de stedelijke trots en versterking van de stedelijke economie van vooral de binnenstad’. Lees verder

GeenStijlgeneratie
In de eerste helft van 2008 turfde de politie Haaglanden al bijna evenveel bedreigingen als in heel 2007. ‘Bedreigen is kennelijk normaal geworden.’ ‘Ik heb wel geschreven dat ik zijn kop eraf zou snijden, maar ik bedoelde het niet zo.’ Meer dan eens hoort Mariette Frencken, teamleider van het Team Bedreigde Politici, politiekorps Haaglanden, zo’n verklaring van een ‘bedreiger’. Haar team is dan uitgerukt om de terrorist te grijpen die per e-mail een politicus een enkele reis naar de hel heeft toegewenst. En wat treft haar team dan geregeld aan? Een schoolkind dat ‘gewoon even een mailtje’ wilde sturen aan een volksvertegenwoordiger die hem wat minder aanstaat. Lees verder

GeenStijl
Weblog GeenStijl dient naar eigen zeggen een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek tegen de Volkskrant. Het weblog is boos op het dagblad vanwege een artikel zaterdag op de voorpagina over de bedreiging van politici. De kop luidde ‘GeenStijlgeneratie bedreigt erop los’. Oprichter en hoofdredacteur Dominique Weesie zegt in de brief aan de Raad, die op het weblog is gepubliceerd, „het artikel als tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend” te ervaren. Lees verder

STEMRA
Auteursrechtenorganisatie STEMRA heeft wederom een juridische proefballon tegen UPC-dochter Chellomedia verloren. Het digitaal coderen van tv-programma’s is geen verveelvoudiging in de zin van de Auteurswet, zo oordeelde de rechter. Dit blijkt uit het vonnis dat vrijdag is gepubliceerd. Chellomedia zendt programma’s uit die gecodeerd via een distributiesatelliet aan de kabel worden doorgegeven. De programma’s worden op audiovisuele dragers aangeleverd, maar moeten eerst gedigitaliseerd worden. De zaak speelt al sinds 2005, en is al diverse malen voor de rechter geweest. In 2005 en 2007 oordeelde de rechter al eens dat STEMRA haar vordering onvoldoende had toegelicht. Lees verder 

Zendmast
KPN wil een 106 meter hoge zendmast bouwen op handelsterrein Bergerweg in Sittard. De zender voor digitale televisie kost vier ton. Het gevaarte komt op de hoek van de Industriestraat en het Fischerpad te staan, vlakbij het hoofdkantoor van deze krant. Het gaat om de plek waar nu nog een veel lagere gsm-mast – veertig meter – van T-Mobile staat. Al sinds februari 2005 is KPN Broadcast Services op zoek naar een plek om de mast te bouwen. Eerst zou de zender op de Kollenberg komen. Daar zou een mast van 82 meter hoog voldoen. Volgens Henk-Gert Lenten, liaisonmanager van KNP Broadcast Services, vond de gemeente dat aanvankelijk een goed plan. Na protesten van omwonenden en de Stichting Behoud Kollenberg ging er toch een streep doorheen. Lees verder

Pech
Het 3FM-programma van Giel Beelen wordt in navolging van veel andere ochtendshows vanaf 1 september een uur langer. Dat heeft de radiozender maandag bekendgemaakt. Beelen is nu nog elke dag tussen 6:00 en 9:00 uur te beluisteren, maar dat wordt dus een uur langer. Gevolg is wel dat het daaropvolgende Arbeidsvitaminen een uur wordt ingekort. De meeste ochtendshows op de nationale radio zijn tot 10:00 uur te beluisteren. Beelens belangrijkste concurrent, Evers Staat Op van Radio 538, is dat – met veel succes – al jaren. Toch is de concurrentie volgens 3FM niet de belangrijkste reden voor de aanpassing. De langere ochtendspits is dat wel, verklaart 3FM-zendermanager Florent Luyckx. ‘Giel maakt met zijn programma mensen wakker, praat ze bij over het nieuws van de dag en begeleidt ze naar hun werk. Omdat ‘onder weg’ steeds langer wordt, is het logisch dat Giel een uur langer doorgaat. Lees verder

Kranten
De vele forse bezuinigingen bij Amerikaanse kranten eisen hun tol, volgens de studie The changing newsroom die vandaag is uitgekomen. Het Project voor Excellence in Journalism (PEJ) liet onderzoek doen bij 250 Amerikaanse kranten. De grootste uitdaging voor dagbladen in de VS is, volgens de onderzoekers, het vergroten van de inkomsten op internet. „Nieuwsmanagers moeten een manier vinden om aan te haken bij de snelle groei van het aantal lezers op het web, voordat hun redacties zo verzwakt zijn dat de nieuwsfunctie is uitgehold.” Lees verder

TRT
Rotterdamse Turken zijn ziedend op UPC, omdat tv-zender TRT international op 1 juli van de kabel is gehaald. Ruim 8000 van 67.000 Turken in de stad hebben meegedaan aan een handtekeningenactie. Tevergeefs, bleek gistermiddag in de Kocatepe moskee aan het Afrikaanderplein. Daar gaf de kabelmaatschappij te kennen dat de beslissing niet kan worden teruggedraaid, omdat ze zich moet houden aan allerlei contracten met andere zenders. Lees verder

Metro
Metro International, de Zweedse uitgever van gratis kranten, heeft in het tweede kwartaal van 2008 een nettoverlies van 1,95 miljoen euro geleden. Het bedrijf dat in 21 landen in Europa, Azië, Noord- en Zuid-Amerika gratis kranten verspreidt, gaf maandag aan veel last te hebben van de zware economische omstandigheden. Vorig jaar realiseerde Metro, dat stelt ruim 17,5 miljoen lezers per dag te bedienen, in het tweede kwartaal nog een winst van 987.000 euro. In het eerste kwartaal van 2008 werd echter al een verlies geboekt van 6,38 miljoen euro. Lees verder