Het Radio.NL maandoverzicht van juni 2008

Radio.NL plaatst elke maand een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is in de mediawereld. In de laatste dagen van december zullen alle overzichten herhaald worden om vervolgens het Jaaroverzicht te publiceren. Vandaag de maand juni 2008.

Het regent nieuwe ochtendshows. Deze maand geeft Patrick Kicken het op bij Veronica. Op zijn blog geeft Patrick aan dat hij creatief op is. Bovendien geeft Veronica het op in de strijd van de pratende ochtendprogramma’s, zeker nu Ruud de Wild en Adam Curry ook in die vijver vissen. Radio Veronica gaat nu verder met een meer muziekmorgen gepresenteerd door Colin Banks, die bij 538 al ooit in de morgen zat. Jan Paparazzi blijft wel in de morgen. Kicken schrijft ook nog dat de luistercijfers van de show goed waren, en dat hij niet weet wat hij na zijn vakantie gaat doen.

De Radiobitchawards zijn weer uitgereikt
De winnaressen zijn: Annemieke Schollaardt als beste bitch, Maricha Kroeske als produbitch, Roosmarijn Reijmer als talentbitch, Jasmijn van Dijk als nieuwsbitch en Wytske Kenemans als regiobitch. 3FM is blijkbaar het beste bitchstation, en Jeanne Kooijmans is de übercarrièrebitch. We waren er trouwens bij, en schoten heel wat geheugenkaartjes vol met prima picca’s. Check ze op de site onder het kopje ‘Op bezoek bij de Radiobitchawards 2008’.

Gedoe over de Balkenende-norm
Heel wat gedoe deze maand over de Balkenende-norm die inhoud dat ook semi-overheidspersoneel niet meer mag verdienen dat de premier. Ook dit jaar bleek dat er heel wat omroepbobo’s veel meer verdienen, en dat mag rustig schandalig genoemd worden. Er zijn echter ook nog fatsoenlijke lui. Henk Hagoort wordt baas van de publieke omroep omdat hij de enige was die het voor een Balkenende-normsalaris wilde doen. Hoe nobel. Aan het eind van de maand laat minister Plasterk nog weten dat hij een maximum van rond de twee ton wil invoeren voor omroeppersoneel.

Buitenlands nieuws
– Radioveteraan Tony Blackburn is voortaan in een groter deel van het Verenigd Koninkrijk te horen. Na Londen is zijn show ook te horen in Birmingham, Manchester, Glasgow en Nottingham.
– Het digitale radiostation Planet Rock is gered. Op het laatste moment is er een koper gevonden.
– Het ‘The One’ netwerk van GCap voert meer netwerkprogramma’s in. Hiervoor worden ondermeer Philippa Collins en jaren ’80 ster Jason Donovan ingezet. Ondertussen krijgt GCap een megaboete van 1,4 miljoen euro vanwege belspelfraude opgelegd
.- In Wallonië worden de frequenties opnieuw verdeeld. Grote winnaars zijn Bel RTL, Contact, NRJ en Nostalgie.
– Ook in Denemarken worden frequenties verdeeld. Hier is Radio 100FM van Talpa de grote winnaar. Dit station start na de zomer overigens ook met een nieuwe ochtendshow.
– Over de ochtend gesproken: Elvis Duran, bekend van Z100, zal met zijn ochtendshow binnenkort ook in Philadelphia te horen zijn. Ondertussen heeft Hot 97 in New York City besloten om Miss Jones van de zender te halen.
– En wij trok de landsgrenzen over en brachten  een bezoek aan Hit Radio FFH in het Duitse Hessen. Een reportage vind je onder het kopje ‘Op bezoek bij FFH Duitsland’.

De transfertombola
– Mark van Dale gaat van plaatjes draaien op FRESH FM naar leiding geven aan twee Curaçaose radiostations.
– Kimberly van de Berkt stopt als side-kick van Lindo Duval op Radio 538. De chemie was niet goed genoeg. Eerst zou ze nog bij Gordon blijven side-kicken, maar nu die kapt er wegens suikerziekte ook mee. En hij had al reuma.
– Michiel Veenstra tekent drie jaar bij bij de NPS op 3FM. Rob van Someren doet hetzelfde bij Veronica.
– Schrijfster, Playboybunny, model en echtgenoot van Richard Krajecec Daphne Dekkers gaat een weekendprogramma maken op 100%NL.

Kort nieuws
– Wat nieuws aan een pijnlijke herinnering. Veel radiostations deden aan EK verslaggeving. Om de wond niet te ver open te krabben, vat ik het als volgt samen: Humberto Tan voor Evers op 538, Stenders, Lantinga en Swijnenberg voor 3fm, Spaan voor Schiffers.FM, BNR met een bus, en natuurlijk heel veel Radio 1. 538 zond zelfs een kampioensfeest uit via RTL-4. Dat was iets te vroeg gejuigd
– Iets anders dat heel het Nederlandse radioland van de straat hield, was het geluid van een lipje van een hagelslag pak. Op Q was dat geluid €57.800 waard.
– RNN7 heeft op een vervelende manier zijn belastingen moeten betalen. De belastingdienst kwam de boel namelijk in natura halen. Tja, dat krijg je als je niet betaalt.
– Geloof het of niet, maar Radio de Blauwe Tegel is begonnen. Het zendt louter Nederlandstalige muziek uit.
– Radio 2 heeft een Abbadag.
– De niet-zo-objectieve radionieuwssite van Sky Radio werd getroffen door een vies virus. En nee, dat kwam niet bij ons vandaan.
– Radio 10 Gold zend de Zomer Top 100 uit.
– Q-music zendt weer eens een Foute 111 uit.
– Het kabinet heeft besloten dat sluikreclame voor overheidspropaganda toch niet zo kosher is en stopt het stil sponsoren van programma’s.
– Een achteloze rechter heeft en passent de regel veranderd dat je alles mag downloaden van internet. Vanaf nu mag je geen illegale geposte content meer downloaden.
– Edwin Evers is de stem van Kong Fu Panda en RTL-8.

Columns
Nieuwslezeres en radiobitch Hannelore Zwitserlood analyseert waarom er zo weinig vrouwelijke DJ’s zijn. “Nee, de meeste stoere radiovrouwen kruipen in de rol van producer. Gewoon, omdat ze graag van alles regelen, honderd dingen tegelijk kunnen doen en hun ego klein genoeg is om de dj te laten schitteren.”

Onze eigen Raimond Bos vindt het tijd voor een nieuw omroepbestel zonder leden. “Eerlijk gezegd zal het me ook een zorg zijn wie het programma maakt […] Het gaat mij om de programma’s, niet om de mensen die erachter staan.”

Eline la Croix vraagt zich af waar het radiofeminisme blijft. “De argumentatie ‘vrouwen kunnen niet schuiven’ heb ik ook meer dan eens gehoord. Nu ben ik persoonlijk van mening dat de nuance niet in de techniek zit. Een goede presentator heeft geen geweldige techniek nodig, de presentaties zijn uiteindelijk het belangrijkst.”

Ignas Kuppens van regionale Keizerstad maakt zich zorgen over de toekomst: “Een nieuwe verdeling van regionale commerciële radiofrequenties kan alleen als er garanties zijn voor de toekomst. Opnieuw veel geld betalen voor analoge FM-frequenties is uit den boze als er daarnaast ook nog fors geïnvesteerd moet worden in digitalisering.”

Luistercijfers
BNR Nieuwsradio, 100% NL en Q-music stijgen een plekje in de Luistercijfer Top 20. Arrow Jazz en Radio 5 dalen een plekje. En Radio 538 blijft natuurlijk de nummer 1 van Nederland.

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden.

Tot volgende maand [VRR/RS]

Gerelateerde berichten