20 Jaar Sky Radio (deel 3): Van 100.7 naar 101 FM

Sky Radio bestaat dit jaar precies 20 jaar. Gestart als kabelstation in 1988 groeide de non-stop zender langzaam uit tot de populairste zender van Nederland. In de afgelopen 20 jaar heeft Sky Radio een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse radio. Radio.NL blikt daarom terug op 20 jaar Sky Radio. Vandaag deel 3: Van 100.7 naar 101 FM.

Nieuwe frequenties
In 2003 deed Sky Radio goede zaken op het gebied van frequenties. Allereerst werd er een landelijk kavel bemachtigd in Denemarken. Daarnaast wist Sky Radio bij de frequentieverdeling in Nederland twee kavels te bemachtigen. Wel moest het station hierdoor van frequentie wisselen. De 100.7 en 100.4 FM werden dan ook ingeruild voor een flink aantal frequenties tussen 101.0 en 101.9 FM. Om de verhuizing kenbaar te maken bij het publiek startte Sky Radio een grootschalige reclamecampagne. Deze werd begeleid met een tv-commercial waarin Arend Langenberg het nieuws leest vanuit de studio van het Britse Sky News. Diezelfde Arend Langenberg zorgde in september 2003 nog voor een hilarisch moment doordat hij live op de radio zijn stem kwijt raakte.
 
Nieuwe start voor Radio Veronica
Het tweede kavel dat Sky Radio wist te bemachtigen was voor een station met zogenaamd ‘gouwe ouwe muziek’. Hierdoor verdween Classic FM, want één partij mocht slechts twee kavels hebben. Ook Radio 10FM, het oudste commerciële radiostation van Nederland, raakte in eerste instantie zijn frequenties kwijt. Hier leek echter een oplossing voor te zijn, want Sky Radio was met Talpa in gesprek over een eventuele verkoop van Radio 10FM. Daarom verscheen het oldiesstation in eerste instantie op het tweede kavel van Sky Radio.

De onderhandelingen over Radio 10FM liepen echter vast. Daarom knikkerde Sky Radio van de ene op de andere dag Radio 10FM uit de ether en ging het van start met een eigen oldieszender: Radio 103. Eind augustus maakte Radio 103 plaats voor Radio Veronica, een station met voornamelijk hits uit de jaren ’80 en ’90.

Doordat Sky Radio zelf twee kavels in de wacht sleepte en Radio 538 één, moest NewsCorp zich terug trekken uit één van deze partijen. De regel was immers dat één bedrijf slechts twee kavels, waarvan één zonder clausule, mocht bezitten. Hierdoor besloot NewsCorp om zich terug te trekken uit Radio 538 en alleen nog maar bij Sky Radio betrokken te zijn.

Concurrentie
Ondanks dat Sky Radio goede zaken deed bij de frequentieverdeling kwam er langzamerhand een einde aan de gouden tijden van het station. Concurrenten als Radio 538 en Noordzee FM (nu Q-music) kregen namelijk ook de beschikking over betere etherfrequenties. Daarnaast werd ook Radio 2 mede dankzij de Top 2000 en de themaweken steeds populairder. Dit zorgde er voor dat het marktaandeel van Sky Radio langzaamaan bergafwaarts ging. Sky Radio raakte hierdoor zelfs na ruim zes jaar zijn koppositie kwijt. In de periode december 2003/januari 2004 mocht Radio 2 zich namelijk marktleider noemen. In februari/maart mocht Sky Radio weer even aan de koppositie ruiken, maar een maand later maakte Radio 538 alweer een einde aan dit feestje. Sindsdien is Sky Radio nooit meer aan kop gekomen.

DJ Free
In de zomer van 2004 kwam Sky Radio, om haar non-stop format te benadrukken, met de reclame ‘DJ Free Guarantee’. En dat leverde natuurlijk de nodige grappen op over een virtuele deejay genaamd Free. Het zorgde er echter wel voor dat DJ Free een begrip werd in Nederland en iedereen gelijk weet wat daar mee bedoeld wordt.

Buitenland
Niet alleen in Nederland liep het niet meer zo voorspoedig bij Sky Radio, ook in het buitenland wilde het maar niet lukken. Dit zorgde er zelfs voor dat Sky Radio Hessen in januari 2005 het non-stop format over boord zette en deejays inhuurde. Denemarken volgde enkele maanden later, maar daar bleek het al te laat te zijn. Dit zorgde er voor dat Sky Radio in november de stekker trok uit de Deense editie.

Hoe het verder ging met Sky Radio in Nederland en Duitsland volgt binnenkort in het vierde en laatste deel.

Podcast
Dit artikel is ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De podcast met veel fragmenten en jingles is ook hier (handmatig) te downloaden. [RS/Radio.NL]