Search
Close this search box.

Dj doet plagiaataangifte tegen 538 dj Tiësto

Dj Michiel de Jong heeft woensdag aangifte gedaan tegen Radio 538 dj Tiësto vanwege plagiaat. Tiësto zou inbreuk hebben gemaakt op het auteursrecht omdat hij een door De Jong geproduceerde track zou hebben gebruikt voor zijn vorig jaar verschenen nummer ‘Elements of life’. Dat heeft De Jongs advocaat Yehudi Moszkowicz donderdag bekendgemaakt.

In 2003 stuurde De Jong een demo van zijn nummer ‘Swiwal’ op naar platenmaatschappij Black Hole Recordings, die eigendom is van dj Tiësto. De demo kwam niet door de selectie heen. Vier jaar later verscheen ‘Elements of life’, dat volgens De Jong sprekend op zijn demo lijkt. Het thema zou voor zestien maten vrijwel identiek zijn aan dat van ‘Swiwal’. Getuigendeskundigen zouden het standpunt van De Jong kunnen bekrachtigen.

Black Hole Recordings liet eerder in een verklaring weten dat het onmogelijk is dat Tiësto zijn liedje zou hebben gebaseerd op De Jongs productie. “De betreffende demo die destijds naar Black Hole Recordings is verstuurd, was van een dermate kwaliteit dat deze niet door de eerste selectie heen is gekomen en derhalve ook niet bij Tiësto bekend kan zijn”, stelde een woordvoerder van de platenmaatschappij.

Volgens zijn advocaat is De Jong niet in eerste instantie uit op geld. “Hij wil erkenning voor wat hij heeft gemaakt”, legt Yehudi Moszkowicz uit. “Zijn auteursrecht is geschonden. De consequenties daarvan moeten nu worden uitgemaakt.” [Novum/Radio.NL]