Search
Close this search box.

Verzet tegen uitbreiding publieke omroep

De Nederlandse publieke omroep kan van start met twaalf nieuwe radiothemakanalen en twee nieuwe televisiethemakanalen. Minister Plasterk van OCW heeft daarvoor het groene licht gegeven. De bewindsman deed dat ondanks een reeks bezwaren die hiertegen waren ingediend door Radio 538, SBS, de Nederlandse Dagbladpers en de brancheorganisatie Vestra (namens onder meer RTL, MTV, Discovery, Jetix en Eurosport).

Ook de zenders TV Oranje, BravaHDTV en SchlagerTV van de oostelijke mediaondernemers Jur Bron en Gerard Ardesch hebben bezwaar. Deze hebben inmiddels aangegeven met een beroep op oneerlijke concurrentie en marktverstoring bezwaar tegen dit soort besluiten van de Nederlandse overheid en minister Plasterk te zullen blijven maken.

Gerard Ardesch: “Nederland telt inmiddels meer dan 550 (!) gemeentelijke, provinciale en staatsomroepen en daar komt nu weer een reeks aan landelijke radio- en tv-zenders bij. Wij zullen ons hiertegen tot het uiterste blijven verzetten, onder meer omdat een verdere beperking van de doorgiftecapaciteit van de kabelnetten het gevolg zal zijn. Daardoor worden onze zenders ernstig benadeeld”.

Inmiddels zijn Bron en Ardesch door vertegenwoordigers van de EU uitgenodigd om in Brussel te komen praten over de manier waarop de Nederlandse publieke omroep concurreert met commerciële marktpartijen. Ardesch: “En van die mogelijkheid zullen we zeker gebruik maken”.

De twee nieuwe televisiethemakanalen zijn ‘politiek/sport’ en ‘kinderen/ouders’. De twaalf nieuwe publieke radiozenders zijn: 1. Cabaret, kleinkunst en levenslied, 2. In concert surround, 3. 3FM Serious talent, 4. 3FM Mega top 50, 5. 3FM Alternative, 6. Musica religiosa, 7. Eigentijdse muziek, 8. Young professionals klassiek, 9. Hollands Glorie, 10. Jazz en Wereldmuziek, 11. Funx Flavours. (De bestaande radiothemazenders Radio 6(concertzender) en FunX blijven voortbestaan, evenals –uiteraard Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio4 en Radio 5). [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten